Ανθρωποι

Γυναίκα βλέπει 99 εκατομμύρια περισσότερα χρώματα από το μέσο άνθρωπο

Η Δρ Gabriele Jordan, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει μια γυναίκα που είναι «τετραχρωματική», δηλαδή, μια γυναίκα με την ικανότητα να βλέπει πολύ μεγαλύτερο βάθος χρωμάτων από τον μέσο άνθρωπο.

Ένα συνηθισμένο άτομο μπορεί να αντιληφθεί ένα εκατομμύριο διαφορετικές αποχρώσεις των χρωμάτων. Η ικανότητα για να διακρίνουμε τα χρώματα προέρχεται από τα κύτταρα των ματιών μας που ονομάζονται κώνοι. Στο μέσο άτομο, υπάρχουν τρεις τύποι κώνων, ο καθένας από τους οποίους ενεργοποιείται από διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός.

Το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Discover Magazine εξηγεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τρεις τύπους κώνων και λέγεται ότι είναι «τριχρωματικοί». Από την άλλη, άνθρωποι που είναι τυφλοί έχουν μόνο δύο τύπους κώνων και ονομάζονται «διχρωματικοί». Σχεδόν όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των πιθήκων του Νέου Κόσμου, είναι «διχρωματικά».

Ωστόσο, οι επιστήμονες εδώ και καιρό πίστευαν ότι υπάρχουν άνθρωποι με τέσσερις κώνους, οι οποίοι μπορούν να δουν ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν. Αυτά τα άτομα ονομάζονται «τετραχρωματικά» και μπορούν να δουν ένα δισεκατομμύριο χρώματα. Από την οπτική γωνία αυτών των ανθρώπων, οι γνωστές αποχρώσεις σε μας τους «τριχρωματικούς» διαχωρίζονται περαιτέρω σε πιο λεπτές, διαφορετικές αποχρώσεις, στις οποίες δεν έχουν δοθεί ονομασίες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι είμαστε «τριχρωματικοί» και δεν μπορούμε να τις δούμε και, συνεπώς, να τις ονομάσουμε.

Η Jordan και οι συνάδελφοί της εδώ και 20 χρόνια έψαχναν για άτομα προικισμένα με εξαιρετικά έγχρωμη όραση, ή  αλλιώς «τετραχρωματική» όραση. Σύμφωνα με το Discover Magazine, η Jordan βρήκε ένα τετραχρωματικό άτομο πριν 3 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο γνωστό τετραχρωματικό πρόσωπο στην επιστήμη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλα. Η Jordan και η ομάδα της βρήκαν πολλούς ανθρώπους με τέσσερις τύπους κώνων, αλλά μόνο ένα άτομο πέρασε τις ειδικές εξετάσεις για τετραχρωματική όραση. Η γυναίκα αυτή είναι γιατρός και ζει στη βόρεια Αγγλία. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλα άτομα με την ίδια ικανότητα.

Η Jordan, ως επικεφαλής στη συγκεκριμένη έρευνα, δηλώνει στο Discover Magazine:

Είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να βρούμε αυτή τη γυναίκα και να καταγράψουμε το πρώτο αληθινό τετραχρωματικό άτομο. Αλλά, δημιουργήθηκε άλλη απορία. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι με τέσσερις κώνους, οι οποίοι δεν εμφανίζουν να έχουν τετραχρωματική όραση; Γνωρίζουμε πλέον ότι η τετραχρωματοψία υπάρχει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε τι επιτρέπει σε κάποιον να γίνει λειτουργικά τετραχρωματικός, αφού οι περισσότερες γυναίκες με τέσσερις κώνους δεν έχουν αυτή την ικανότητα.