Παραξενα

Η παράξενη νουβέλα του 1969 που προέβλεψε το σήμερα

Το σπάνιο που κατάφερε η νουβέλα επιστημονικής φαντασίας ‘’Stand on Zanzibar’’ είναι ότι κάνει κάποιες ακριβείς προβλέψεις για το μέλλον. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1969 και η ιστορία στην οποία αναφέρεται εξελίσσεται το 2010, πράγμα το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε μία λεπτομερή σύγκριση. Το όραμα του συγγραφέα John Brunner για το 2010 περιλαμβάνει ακόμα και ένα δημοφιλή ηγέτη με το όνομα Obοmi. Σκεφτείτε ότι η συγγραφή του βιβλίου έγινε νωρίτερα από το 1969. Ας δούμε, λοιπόν, τι άλλο έγραψε:

1. Οι Ευρωπαίοι έχουν σχηματίσει μια ένωση των εθνών για τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και την επιρροή τους στις παγκόσμιες υποθέσεις. Σε διεθνή ζητήματα, η Βρετανία έχει την τάση να βρίσκετε στην πλευρά με τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι συχνά υπέρ των αμερικανικών πρωτοβουλιών.

2. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ λόγω του πληθωρισμού. (Ο Brunner έπεσε κοντά και στον επταπλασιασμό των τιμών, που συνέβη στην πραγματικότητα μεταξύ 1969-2010)

3. Μεγάλη πηγή αστάθειας είναι οι τρομοκράτες, οι οποίοι είναι σημαντική απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ καταφέρνουν να επιτεθούν σε κτήρια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

4. Ο πιο ισχυρός αντίπαλος των ΗΠΑ είναι πλέον η η Κίνα, και όχι η Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας παίζεται στην τεχνολογία, το εμπόριο και την οικονομία, αντί εμφανή πολέμου.

5. Στην Αφρική εξακολουθούν να υπολείπονται πολύ από τον υπόλοιπο κόσμο στην οικονομική ανάπτυξη και το Ισραήλ παραμένει το επίκεντρο των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

6. Πράξεις βίας από τυχαία άτομα σε σχολεία μαστίζουν την κοινωνία.

7. Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να παντρεύονται, πολλοί στη νεότερη γενιά προτιμούν βραχυπρόθεσμες σχέσεις, χωρίς μακροπρόθεσμη δέσμευση.

8. Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι τρόποι ζωής έχουν γίνει ‘’mainstream’’, ενώ τα φαρμακευτικά προϊόντα για τη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης χρησιμοποιούνται ευρέως. (μάλιστα διαφημίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης)

9. Πολλές δεκαετίες θετικής δράσης έφεραν μαύρους σε θέσεις εξουσίας, αλλά οι φυλετικές εντάσεις εξακολουθούν να σιγοβράζουν σε ολόκληρη την κοινωνία.

10. Όλο και περισσότερα μηχανοκίνητα οχήματα χρησιμοποιούν ηλεκτρικά στοιχεία (μπαταρίες) αντί καυσίμου. Η Honda (γνωστή ως κατασκευάστρια μοτοσικλετών, όταν ο Brunner έγραψε το βιβλίο του) είναι ένας σημαντικός προμηθευτής, μαζί με την General Motors.

11. Το Ντιτρόιτ δεν έχει ευημερήσει, είναι σχεδόν μια πόλη φάντασμα, λόγω των εργοστασίων. Ωστόσο, ένα νέο είδος μουσικής με μια παράξενη ομοιότητα με την πραγματική κίνηση του Detroit techno της δεκαετίας του 1990 έχει ξεπηδήσει στην πόλη.

12. Τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών πλέον μεταδίδονται παγκόσμια μέσω δορυφόρου.

13. Τηλεοπτικά συστήματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρακολουθήσουν προγράμματα, σύμφωνα με το δικό τους ωράριο.

14. Εν πτήσει συστήματα ψυχαγωγίας στα αεροπλάνα με μεμονωμένες οθόνες σε κάθε κάθισμα, περιλαμβάνουν προγράμματα βίντεο και ειδήσεων.

15. Οι άνθρωποι βασίζονται σε avatars για να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους στις οθόνες βίντεο, οι οποίες είτε μπορούν να μοιάσουν με σας ή να λάβουν μια άλλη εμφάνιση που θα επιλέξετε. Ο Brunner καλεί αυτές τις εικόνες “Ο κ. και η κα Παντού’’.

16.Τα έγγραφα που δημιουργούνται στον υπολογιστή τυπώνονται με εκτυπωτές laser.

17. Η κοινωνική και πολιτική αντίδραση έχει περιθωριοποιήσει τον καπνό, αλλά η μαριχουάνα έχει αποποινικοποιηθεί (αυτό ίσως ισχύει για λιγότερες χώρες).

Υπάρχουν και άλλα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έχουν κάνει πετυχημένες προβλέψεις, αλλά το έργο του Brunner ξεχωρίζει γιατί ήταν σε γενικές γραμμές εύστοχο στο ποια πράγματα θα αλλάξουν και ποια θα μείνουν ίδια τις επόμενες δεκαετίες. Βέβαια, σε πολλά σημεία πέφτει έξω. Όμως, μια ακόμα μεγάλη επιτυχία είναι το θέμα του κόστους της ανθρώπινης εμμονής για τελειότητα. Οι επενδύσεις σε φτωχές περιοχές, η χρήση ψυχολογικής χαλιναγώγησης, αλλά και η εφαρμογή βιοτεχνολογίας που αναφέρονται στο βιβλίο θυμίζουν πολύ σύγχρονες αμφιλεγόμενες τεχνικές βελτίωσης του ανθρώπινου είδους και της ποιότητας ζωής του.

Πηγές: www.themillions.com/2013/03/the-weird-1969-new-wave-sci-fi-novel-that-correctly-predicted-the-current-day.html