Παραξενα

Οι απίστευτες προβλέψεις του Νίκολα Τέσλα για τον 21ο αιώνα

Τη δεκαετία του 1930, δημοσιογράφοι των εφημερίδων New York Times και Time Magazine επισκέπτονταν τακτικά το σπίτι του Nikola Tesla, το οποίο βρισκόταν στον 20ο όροφο του ξενοδοχείου Governor Clinton στο Μανχάταν. Εκεί ο ηλικιωμένος πια Tesla  προσέλκυε το ενδιαφέρον τους με τις ιστορίες των πρώτων ημερών του ως εφευρέτης και κάνοντας προβλέψεις για το τι θα πωλείται στα καταστήματα στο κοντινό μέλλον.

Είχε περισσότερες πληροφορίες από το μοναδικό άρθρο που είχε δημοσιευθεί στις 9 Φεβρουαρίου 1935, στο τεύχος του περιοδικού Liberty. Το άρθρο αυτό είναι μοναδικό διότι γνωρίζουμε πως δεν γράφτηκε ως μια απλή συνέντευξη, όπως όλες οι άλλες συνεντεύξεις εκείνης της περιόδου, αλλά πιστώνεται ως «Τα όσα είπε ο Nikola Tesla στον George Sylvester Viereck».

Δεν είναι σαφής ο τόπος συγγραφής του άρθρου, αλλά από την φιλική σχέση του Nikola Tesla με τον Viereck καταλήγουμε στο ότι μάλλον δεν έχει συνταχθεί στο σπίτι του στο Μανχάταν, όπως συνηθιζόταν, άλλα στο σπίτι του Viereck στο Riverside Drive, όπου ο Tesla απολάμβανε συχνά το δείπνο του με την οικογένεια του φίλου του.

Ο Viereck συνδεόταν με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του, διεξάγοντας συνεντεύξεις με αξιόλογες προσωπικότητες, όπως ο Albert Einstein, ο Teddy Roosevelt, ακόμα και με τον  Adolf Hitler. Σαν ένας Γερμανο- Αμερικάνος που ζούσε στην Νέα Υόρκη, ο Viereck ήταν ένας διαβόητος προπαγανδιστής για το ναζιστικό καθεστώς, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 1942 επειδή δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ . Στη συνέχεια απελευθερώθηκε το 1947, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Τεσλα. Βέβαια δεν είναι σαφές εάν παρέμειναν φίλοι όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε να έχει ανησυχίες για τις δραστηριότητες του Viereck στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές τις δεκαετίας του 1940.

Ο Τέσλα είχε ενδιαφέρουσες θεωρίες σχετικά με την θρησκεία, την επιστήμη και την φύση της ανθρωπότητας, τις οποίες θα εξετάσουμε σε μελλοντικά άρθρα, αλλά προς το παρόν θα εστιάσουμε στις εντυπωσιακές (και συχνά ακριβείς) προβλέψεις που είχε κάνει για τον μελλοντικό κόσμο.

 1. Δημιουργία Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας

35 χρόνια πριν τη δημιουργία της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (ΕΡΑ), ο Τέσλα προέβλεψε την δημιουργία ενός παρόμοιου οργανισμού μέσα σε 100 χρόνια.

 Η υγιεινή και η φυσική αγωγή θα έχουν αναγνωριστεί ως κλάδοι της εκπαίδευσης και της κυβέρνησης. Ο Γραμματέας της υγιεινής και φυσικής αγωγής θα είναι πιο σημαντικός σε σχέση με τον γραμματέα του Πολέμου στο γραφείο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που θα κατέχει το αξίωμα κατά το έτος 2035. Η ρύπανση των παραλιών μας, όπως υπάρχει σήμερα γύρω από την Νέα Υόρκη, θα φαίνεται αδιανόητο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όπως ακριβώς θα μας φαινόταν εμάς η ζωή χωρίς υδραυλικές  εγκαταστάσεις. Επίσης, η παροχή νερού θα είναι υπό προσεκτική εποπτεία και μόνο ένας παρανοϊκός θα πίνει μη αποστειρωμένο νερό.

2. Η εκπαίδευση, ο πόλεμος και οι εφημερίδες του αύριο

Ο Τέσλα είχε φανταστεί έναν κόσμο όπου οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις θα αποτελούν προτεραιότητα για την ανθρωπότητα και όχι ο πόλεμος.

 Σήμερα, οι περισσότερο πολιτισμένες χώρες δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους για τον πόλεμο και το ελάχιστο για την εκπαίδευση. Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα αντιστρέψει αυτή την σειρά. Θα είναι πιο ένδοξο να καταπολεμάται η άγνοια από το να πεθαίνει κανείς στο πεδίο της μάχης. Η ανακάλυψη μιας επιστημονικής αλήθειας θα είναι πιο σημαντική από τις διαμάχες των διπλωματών. Ακόμα και οι σημερινές εφημερίδες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως και τις νωπές φιλοσοφικές έννοιες, σαν πραγματικές ειδήσεις. Οι εφημερίδες όμως του 21ου αιώνα θα “κολλήσουν” στις πίσω σελίδες τους οτιδήποτε σχετίζεται με την εγκληματικότητα και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, και θα εμφανίζουν σαν πρωτοσέλιδο ότι αφορά τη διακήρυξη μιας νέας επιστημονικής υπόθεσης.