Τεχνολογια Υγεια

Κρανιακά εμφυτεύματα από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Η τρισδιάστατη εκτύπωση(3D printing) είναι το μέλλον – σήμερα. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι υλικού, κυρίως κεραμικά και πολυμερή.  Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια μιας σχετικά προσιτής τεχνολογίας, ειδικά στην ιατρική, όπου η ακρίβεια που προσφέρεται από την 3D εκτύπωση μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες λεπτομέρειες στην επιφάνεια του εμφυτεύματος, που να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη κυττάρων και να επιτρέπει στο κόκκαλο να επανασυνδέεται πολύ ευκολότερα. Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης βοήθησε στην αντικατάσταση των ¾ (!) του κρανίου ενός ασθενή, απίστευτο, έτσι δεν είναι;

Έτσι, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντικατάσταση του κόκκαλου στα κρανία ανθρώπων που έχουν καταστραφεί από κάποια ασθένεια ή από κάποιο τραυματισμό – πολύ καλύτερα απ’ ότι οι ήδη υπάρχοντες τρόποι. Αλλά αυτή η τεχνολογία δεν είναι μόνο διαθέσιμη και κάνει θαύματα για τους ασθενείς, αλλά εγκρίθηκε κιόλας από τον FDA(Food and Drug Administration) – κάτι που συνήθως παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο, ιδιαίτερα με κάτι σαν και αυτό, που ουσιαστικά θα επηρεάσει όλο τον κλάδο της ορθοπεδικής.

‘’Δεν βλέπουμε κανένα κομμάτι της ορθοπεδικής βιομηχανίας να μένει ανέγκιχτο από αυτό’’, είπε ο Scott DeFelice, πρόεδρος της Oxford Performance Materials.

Η εταιρία του DeFelice ήδη πουλάει σαν κατασκευαστής τέτοια εμφυτεύματα στο εξωτερικό, τα οποία δηλαδή έχουν  εκτυπωθεί, αλλά τώρα, που έχει ανοίξει ο δρόμος για τις ΗΠΑ – σύμφωνα με τον DeFelice, σύντομα, γύρω στα 300-500 άτομα θα χρειαζόνται ένα τέτοιο εμφύτευμα κάθε μήνα, είτε λόγω ενός τύπου καρκίνου είτε ενός τραύματος.

Το 3D printing  πάντως, φέρνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο τραπέζι: βασικά αυτό που κάνει είναι να σκανάρει ηλεκτρονικά ένα αντικείμενο και μετά να εκτυπώνει ένα όμοιο αντίγραφο, μια τρισδιάστατη αντιγραφή, στρώση, στρώση, με πολύ υψηλή πιστότητα και λεπτομερειακό επίπεδο.

Σε μία δεύτερη περίπτωση μιάς ασθενούς από τη Νορβηγία, επιτεύχθηκε μια πλήρης αποκατάσταση κρανίου από τρισδιάστατα εκτυπωμένο εμφύτευμα και σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει επιστρέψει στην εργασία της, χωρίς να είναι εμφανές ότι υποβλήθηκε στην επέμβαση.

Πηγές: www.zmescience.com

Επιμέλεια μετάφρασης: Αρχοντοπούλου Αναστασία – Μαρίνα