Ελλάδα Κοσμος

Πολίτες στο Ρέθυμνο έχουν ματαιώσει 800 πλειστηριασμούς

Το μεσημέρι της 16ης Δεκεμβρίου 2015 στο Ρέθυμνο, δεκάδες πολίτες στέλνοντας ένα μήνυμα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, κατάφεραν να ματαιώσουν εννέα πλειστηριασμούς κατοικιών.

Ενεργώντας στα πλαίσια του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο δικαστικό μέγαρο, προκειμένου να εμποδίσουν τους συμβολαιογράφους να εισέλθουν στο κτίριο. Ένας μάλιστα από τους συγκεντρωμένους κατάφερε να αποσπάσει από μία συμβολαιογράφο την τσάντα με τους φακέλους των πλειστηριασμών, έτσι η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το πλήθος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα δικαστήρια, περίπου από τις 4 μέχρι και τις 5 το απόγευμα, έδειξε αποφασισμένο να εμποδίσει μελλοντικούς πλειστηριασμούς, πράγμα το οποίο δήλωσε και κατά την αναχώρησή του.

Μέσα σε τρία χρόνια κινητοποιήσεων ο σύλλογος έχει καταφέρει να ματαιώσει περισσότερους από 800 πλειστηριασμούς και μόνο 4 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, με αποτέλεσμα οι συνάνθρωποι μας να δουν τα σπίτια τους να χάνονται.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Κωνσταντίνος Μαρούλης, μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, είπε:
“Oύτε συμβολαιογράφοι, ούτε κανένας πέρασε, οι πολίτες δεν επέτρεψαν να γίνουν οι πλειστηριασμοί. Δεν επιτρέπουμε να μας πάρουνε τα σπίτια. Θέλω κι εγώ ανακεφαλαιοποίηση, όλοι οι Έλληνες θέλουν ανακεφαλαιοποίηση, γίνεται αυτό; Δε γίνεται. Έγινε όμως η ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες, και τώρα μας κυνηγάνε. Εμείς απαντάμε με ειρηνικές διαδικασίες. Κανείς πλειστηριασμός δεν προχώρησε, κανείς δε θα προχωρήσει. Nα ευχαριστήσω εδώ και για τη συμπαράσταση σήμερα από τα Χανιά, από μέλη της ΔΗ.ΠΑ.Κ. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε”

O Κωστής Λιμενιτάκης, εκ μέρους της Δημοκρατική Πατριωτικής Κίνησης, είπε: “Ήρθαμε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους φίλους Ρεθυμνιώτες. Στο Ρέθυμνο έχουνε πολύ κόσμο, και το ίδιο πρέπει να κάμουμε και στα Χανιά”.

Να σημειώσουμε ότι στα Χανιά σε πλειστηριασμό τέθηκαν 2 ακίνητα, και ένα αγροτικό όχημα, όμως κανένας πλειστηριασμός δεν προχώρησε.
Τέλος να αναφέρουμε ότι μέλη της ΔΗ.ΠΑ.Κ. καταγγέλλουν ότι παρά του ότι ζήτησαν ενημέρωση για το αν θα γίνουν πλειστηριασμοί σήμερα στα Χανιά, τους δόθηκαν λανθασμένα στοιχεία.

Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι, όταν άνθρωποι ενώνονται για ένα κοινό σκοπό, τότε τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά. Σκεφτείτε σε τι θέση θα βρισκόταν οι συμπολίτες μας αν είχαν ολοκληρωθεί οι πλειστηριασμοί των κατοικιών τους.  Δυστυχώς οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουμε να επιδείξουμε μέχρι τώρα είναι οι: οπαδικές, πολίτικές, εργασιακές και συνδικαλιστικές κάτω από μια περισσότερο ιδεολογική παρά ανθρωπιστική “σημαία”

Η ευρεία έλλειψη αισθήματος ανθρωπιστικής ευθύνης είναι μια νόσος η οποία δεν εμφανίστηκε τώρα, απλά τώρα είναι περισσότερο αισθητή, όταν τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης αντί να αποτελούν τον κανόνα δημοσιεύονται ως φωτεινές εξαιρέσεις.

Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μεταλαμπαδεύσουμε στους γύρω μας αλλά και τους νεότερους μέσα από τέτοια παραδείγματα, την ανάγκη για ενεργή υποστήριξη των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Πηγές: goodnet.gr  agonaskritis.gr