Τεχνολογια

Το πιο ισχυρό όπλο λέιζερ έτοιμο για τα πεδία μαχών

Συγκλονιστικά πράγματα συμβαίνουν στις μέρες μας. Το πιο ισχυρό όπλο λέιζερ έτοιμο για τα πεδία μαχών. Σε μια επίδειξη ενός laser όπλου ισχύος 30kW, η Lockheed Martin αχρήστευσε ένα όχημα. Ένα από τα πλεονεκτήματα των όπλων laser είναι η φαινομενική τους ακρίβεια. Για να αποδειχθεί αυτό, το όπλο στράφηκε ειδικά στο καπό του αυτοκινήτου, όπου και έκαψε την μηχανή. Η ακτίνα του ATHENA (Advanced Test High Energy Asset), πιστεύεται να είναι η πιο ισχυρή που έχει ποτέ καταγραφεί, για όπλο laser.

‘’Τα laser οπτικών ινών, είναι επαναστατικά κατευθυνόμενα ενεργειακά συστήματα,’’ είπε ο Keoki Jackson, o προϊστάμενος τεχνολογίας του Lockheed Martin. ‘’Επενδύουμε σε κάθε μέρος του συστήματος –από τους φακούς και τον έλεγχο της ακτίνας, στο laser το ίδιο- το μέγεθος του δίσκου, το βάρος και την αποδοτικότητα της ενέργειας.

‘’Αυτό το τεστ αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα στην παροχή ελαφριού και στιβαρού εξοπλισμού laser για στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία και φορτηγά.’’

to-pio-ixiro-lazer-2

Για να λέμε την αλήθεια όμως, το ATHENA στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένο από πολλά laser μαζί. Συνδυάζει πολλαπλές μονάδες laser οπτικών ινών, για τη δημιουργία μιας μοναδικής, παντοδύναμης και υψηλής ποιότητας ακτίνας. Αυτό είναι μόνο το πρωτότυπο, και η Lockheed Martin σκέφτεται να ανεβάσει την κλίμακα στα 60 kW όπως συμφωνήθηκε μετά από υπογραφή συμβολαίου 25 εκατομμυρίων δολλαρίων με τον Αμερικάνικο στρατό, στις αρχές του 2014. Η έκδοση μάλιστα των 60kW πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το 2016 και αναμένεται να είναι συνδεδεμένο πάνω σε ένα μεταποιημένο στρατιωτικό φορτηγό, βάζοντας μάλιστα το laser πάνω σε ρόδες. Σύμφωνα με το Next Big Future, πολλαπλά laser μπορούν να φτάσουν μέχρι και την κλίμακα των 500kW, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μια αλλαγή τόσο εξωπραγματική και η  οποία θα αλλάξει δραματικά την πορεία μιας μάχης. Δεν θα υπήρχε πια ανάγκη για πυρομαχικά(μόνο μια πολύ δυνατή πηγή ενέργειας) και αφού οι ακτίνες του laser ταξιδεύουν σχεδόν ακαριαία, θα πρόσφεραν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τα τανκς, τα αεροσκάφη, τα πολεμικά πλοία, όλα θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτα στο μέλλον.

Τον Δεκέμβριο του 2014, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έκανε επίδειξη του δικού του όπλου laser, μια πιο ήπια μορφή από του Lockheed, στα 30kW. Η όνομασία του, LaWS(Laser Weapon System), το οποίο πυροβόλησε έξω από το USS Ponce(LPD-15) για να καταστρέψει μια κινούμενη βάρκα αλλά και εναέριο στόχο

Την ίδια στιγμή το Το Ερευνητικό Κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης όπλων λέιζερ και στα πολεμικά αεροσκάφη μέχρι το 2020. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλή μηχανολόγου του ερευνητικού κέντρου, Κέλι Χάμετ η τεχνολογία αυτή είναι κοντά στο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο το δυσκολότερο κομμάτι στην εξέλιξη αυτών των όπλων είναι η επίτευξη της ακρίβειας, της φορητότητας και της ισχύος.

Ταυτόχρονα γίνεται έρευνα πάνω στην εξέλιξη μιας ασπίδας λέιζερ ακριβώς όπως στη σειρά Star Trek, η οποία θα έχει τη μορφή φούσκας γύρω από το αεροσκάφος και ότι την ακουμπάει θα καταστρέφεται.

Δείτε μια επίδειξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Πηγές: www.zmescience.com  www.cnn.gr

Επιμέλεια μετάφρασης: Αρχοντοπούλου Αναστασία – Μαρίνα