Μπορεί να είναι σαν μια απότομη μαχαιριά ή ένας ήπιος πόνος. Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 από εμάς θα έχουν κάποια στιγμή πόνο στην μέση. Ο πόνος στη μέση είναι κάτι αρκετά κοινό, όπως και οι μύθοι για αυτό. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποια σημεία σχετικά με αυτό το πρόβλημα.
1. Το να καθόμαστε πάντα με την πλάτη τεντωμένη
Δεν είπε κανείς ότι να καμπουριάζετε είναι καλό για τη μέση, αλλά και το να κάθεστε για μεγάλο διάστημα με την πλάτη σε ευθεία μπορεί να επιβαρύνει τη μέση σας. Εάν περνάτε πολλές ώρες την ημέρα σε καθιστική στάση, δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση μερικές φορές την ημέρα: Με τα πόδια σας να ακουμπάνε στο πάτωμα, ξαπλώστε προς τα πίσω στην καρέκλα και κάντε μία καμπύλη στη μέση σας γέρνοντας προς τα πίσω. Ακόμα καλύτερα δοκιμάστε να βρίσκεστε σε όρθια στάση για κάποια ώρα ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή διαβάζετε κάτι.
2. Το να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα
Δεν είναι τόσο σημαντικό πόσο ζυγίζει ένα αντικείμενο που σηκώνετε, αλλά πως κάνετε την άρση. Φυσικά, αν κάποιο βάρος είναι μεγάλο για εσάς, καλό είναι να το αποφεύγετε. Όταν σηκώνετε κάτι, να βρίσκεστε όσο πιο κοντά στο αντικείμενο γίνεται, με την πλάτη ίσια και το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω. Σηκωθείτε χρησιμοποιώντας τα πόδια σας για την ανύψωση του φορτίου, χωρίς να λυγίσετε ή να περιστρέψτε τον κορμό σας, κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την μέση σας.
3. Η ξεκούραση στο κρεβάτι είναι η καλύτερη θεραπεία
Ναι, η ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει μια οξεία βλάβη ή την κόπωση που προκαλεί τον πόνο στην πλάτη. Αλλά είναι ένας μύθος ότι θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι. Μία ή δύο ημέρες στο κρεβάτι μπορεί να κάνει τον πόνο στην μέση σας χειρότερα.
4.Ο πόνος προκαλείται από τραυματισμό
Αυτό είναι ένας μύθος καθώς πολλές φορές πόνο στη μέση μπορούν να προκαλέσουν: εκφύλιση δίσκου, ασθένειες, λοιμώξεις, ακόμα και κληρονομικές παθήσεις.
5. Το σωματικό βάρος
Όπως μαντεύετε, η παχυσαρκία επιβαρύνει την μέση. Το να είστε σε καλή φυσική κατάσταση βοηθά στην πρόληψη του πόνου στη μέση, πράγμα το οποίο είναι πιο κοινό στους ανθρώπους που δεν είναι “σε φόρμα”. Ειδικά σε αυτούς που κάθονται όλη την εβδομάδα και προσπαθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο να κερδίσουν όλο το χαμένο έδαφος.
6. Οι αδύνατοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μέση τους
Ο καθένας μπορεί να υποφέρει από πόνο στη μέση. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πάρα πολύ λεπτοί, όπως εκείνοι που υποφέρουν από ανορεξία ή μια διατροφική διαταραχή, μπορεί να υποστούν απώλεια μάζας οστών, με αποτέλεσμα κάποιο κάταγμα ή ακόμα και θρυμματισμένο σπόνδυλο.
7. Η άσκηση είναι κακή για τον πόνο στη μέση
Ένας άλλος μύθος. Η τακτική σωματική άσκηση προλαμβάνει τον πόνο στην μέση. Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από οξύ τραυματισμό πόνο στην μέση, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης που ξεκινά με ήπιες ασκήσεις και σταδιακά αυξάνει σε ένταση. Όταν ο οξύς πόνος υποχωρεί, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικής επανάληψης του πόνου.
8. Χειροπρακτική Φροντίδα
Όπως υποστηρίζει το Αμερικάνικο Κολέγιο Ιατρών και η Αμερικάνικη Εταιρία για τον Πόνο, για τη θεραπεία της οσφυαλγίας οι ασθενείς και οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν επιλογές με αποδεδειγμένα οφέλη, όπως η χειροπρακτική ή η θεραπεία μασάζ.
9.Βελονισμός
Ο βελονισμός μπορεί να αμβλύνει τον πόνο. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές από το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών και την Αμερικανική Εταιρεία Πόνου, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν τη θεραπεία του βελονισμού για τον πόνο ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανακουφιστούν από την συνηθισμένη θεραπεία. Η Γιόγκα, η προοδευτική χαλάρωση και η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία επίσης προτείνονται για εξέταση.
10. Η σκληρότητα του στρώμα που κοιμάστε
Μια ισπανική μελέτη σε άτομα με μακροχρόνιο, μη ειδικό πόνο στην μέση έδειξε ότι όσοι κοιμόνταν σε ένα μέσο-σκληρό στρώμα με βαθμολογία 5,6 σε 10 βαθμίδες μαλακότητας του στρώματος είχαν λιγότερο πόνο στην μέση και δυσκινησία από εκείνους που κοιμόνταν σε ένα σκληρό στρώμα (2,3 στην κλίμακα). Ωστόσο, ανάλογα με τις συνήθειες ύπνου τους και την αιτία του πόνου στην πλάτη τους, διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται διαφορετικά στρώματα.
Πηγές: www.webmd.com