Μια νέα μελέτη για την ασπαρτάμη έχει τη δυνατότητα να αναζωπυρώσει την -εδώ και δεκαετίες- παλιά διαμάχη που αφορά την επικινδυνότητα αυτής της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας. Ήδη από το 1996, πολλοί είχαν αναφερθεί για την πιθανή σχέση ανάμεσα στην ασπαρτάμη και την αύξηση του ποσοστού όγκου στον εγκέφαλο. Μάλιστα, η νευροτοξικότητα και η καρκινογένεσή της έχουν επιβεβαιωθεί στην βιοϊατρική βιβλιογραφία. Και παρόλα αυτά, η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί για χρήση σε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα σε περισσότερες από 90 χώρες. Εξακολουθεί να καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθημερινά, παρά το γεγονός ότι έχει τεκμηριωθεί πως προκαλεί περισσότερες από 40 δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Bioscience”, έχει στόχο να ελέγξει την υπόθεση ότι η χρόνια κατανάλωση ασπαρτάμης μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες σε εκτεθειμένους πληθυσμούς.
Πιο αναλυτικά, διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια (90 μέρες) χορήγηση της ασπαρτάμης σε αρουραίους, σε ποσότητες μόνο 50% πάνω από τα επίπεδα που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί ασφαλή για την ανθρώπινη κατανάλωση, είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του αίματος και του εγκεφαλικού ιστού, καθώς επίσης και εγκεφαλικές βλάβες.
Η ασπαρτάμη διασπάται σε τρία συστατικά: ασπαρτικό οξύ, μεθανόλη και φαινυλαλανίνη. Ενώ το ασπαρτικό οξύ είναι μια πολύ γνωστή διεγερτική τοξίνη, η φαινυλαλανίνη παρουσιάζει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία μόνο στα άτομα που έχουν ένα συγκεκριμένο είδος γενετικής διαταραχής, γνωστή και ως “phenyletonuria”. Η μεθανόλη, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά πιο προβληματική, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται φυσικά σε σημαντικές ποσότητες στη διατροφή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση:
Μέχρι πριν από 200 χρόνια, η μεθανόλη ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο συστατικό της ανθρώπινης διατροφής και εξακολουθεί να καταναλώνεται σπάνια σε σύγχρονους αυτο-παραγωγικούς πολιτισμούς. Με την εφεύρεση της κονσέρβας το 1800, τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, των οποίων η περιεκτικότητα σε μεθανόλη υπερβαίνει κατά πολύ την αντίστοιχη περιεκτικότητα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, έγιναν αρκετά πιο διαδεδομένα. Η πρόσφατη εισαγωγή της διαιτητικής ασπαρτάμης, μιας τεχνητής γλυκαντικής ουσίας με 11% μεθανόλη κατά βάρος, έχει επίσης αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση μεθανόλης.
Επιπλέον, η ασπαρτάμη μεταβολίζεται σε μεθανόλη, μια ιδιαίτερα τοξική ουσία, και στη συνέχεια στην καρκινογόνο φορμαλδεΰδη και στο μυρμηκικό οξύ, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι περίπου 37 βαθμοί Κελσίου και ότι η ασπαρτάμη μετατρέπεται σε τοξικούς μεταβολίτες σε θερμοκρασίες περίπου 30 βαθμούς Κελσίου, το εύρημα ότι η ασπαρτάμη είναι νευροτοξική στα ζώα δεν αποτελεί έκπληξη. Οι συντάκτες της νέας μελέτης συμπέραναν ότι οι παρατηρούμενες δυσμενείς αλλαγές του εγκεφάλου οφείλονται στην παραγωγή οξειδωτικού στρες σε εγκεφαλικές περιοχές.
Η ασπαρτάμη, φυσικά, είναι ένα συνθετικό χημικό που δεν υπάρχει στη φύση, και υπάρχει κατά κύριο λόγο επειδή φυτά σαν τη Στέβια, με σημαντικές, κλινικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες, μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα στην αυλή, χωρίς όμως να αποδίδουν αρκετά και να παράγονται από λίγους.
Αλλά, η ασπαρτάμη δεν είναι η μόνη τοξική γλυκαντική ουσία στην αγορά. Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η σουκραλόζη, γνωστή με την ονομασία “Splenda”, είναι επίσης ικανή για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως είναι η νόσος “Crohn” και η ελκώδης κολίτιδα, οι ημικρανίες και οι βλάβες του DNA.
Το κόλπο είναι να καταναλώνουμε φυσικά συστατικά, των οποίων η γλυκύτητα δεν σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Εδώ είναι κάποιες φυσικές εναλλακτικές λύσεις, μαζί με τον αριθμό των δυνητικών οφελών για την υγεία που συνδέονται με την καθεμία από αυτές: Μέλι (69), Ξυλιτόλη (21), Ερυθριτόλη (2), Στέβια (16)
Πηγές: www.greenmedinfo.com/blog/newly-confirmed-aspartame%E2%80%99s-brain-damaging-effects