Για πρώτη φορά, οι ερευνητές διερεύνησαν πως ακριβώς μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να μας βοηθήσουν. Ερευνητές, θεραπευτές και κοινωνιολόγοι ανακαλύπτουν πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να μας αλλάξουν προς το καλύτερο! Με 1,6 κατά μέσο όρο παικτών σε κάθε νοικοκυριό στις Η.Π.Α., η υπόθεση για τα βιντεοπαιχνίδια αξίζει κάποια σοβαρή ανάλυση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα κάποιων ερευνών για αυτά!
Βιντεοπαιχνίδια και θεραπεία
Η εικονική πραγματικότητα βοήθησε έναν ναυτικό να αντιμετωπίσει τον πόνο σοβαρών εγκαυμάτων. Συγκεκριμένα, το βιντεοπαιχνίδι “SnowWorld” τον έβαλε μέσα σε έναν τρισδιάστατο χιονοπόλεμο, ενώ παράλληλα χειρουργοί έκαναν τις επεμβάσεις στα εγκαύματά του. Με το παιχνίδι, σκεφτόταν για τον πόνο λιγότερο από το 25% του χρόνου των επεμβάσεων. Χωρίς, όμως, το παιχνίδι, σκεφτόταν για τον πόνο περίπου 75% του χρόνου αυτού!
Υπάρχουν και άλλες θεραπείες σχετικά με την εικονική πραγματικότητα. Το βιντεοπαιχνίδι “SpiderWorld” επιτρέπει σε ανθρώπους με αραχνοφοβία να αντιμετωπίσουν μια μικροσκοπική αράχνη στο δικό τους ρυθμό. Το παιχνίδι “Dirty Bathroom” δοκιμάζει άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και, μέσω μιας σειράς ακατάστατων μπάνιων, τα βοηθάει να ξεπεράσουν το άγχος τους. Το “Chez Fortune” προσομοιώνει ένα μπαρ με παιχνίδια του καζίνο για να βοηθήσει άτομα εξαρτημένα στον τζόγο να αντισταθούν στον πειρασμό!
Βιντεοπαιχνίδια και κοινωνικότητα
Το 65% των χρηστών στις μέρες μας παίζουν κάποιο βιντεοπαιχνίδι με έναν φίλο τους. Τα διαδικτυακά παιχνίδια, όπως είναι το “”World of Warcraft”, είναι γεμάτα πλέον από χρήστες και περιπέτειες. Ειδικότερα, το “World of Warcraft” από μόνο του έχει περισσότερα από 12 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.
Το 76% των παντρεμένων ζευγαριών, που παίζουν βιντεοπαιχνίδια μαζί, δηλώνει ότι έχει θετικές επιδράσεις στο γάμο τους.
2 στους 5 χρήστες ίντερνετ στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία παίζουν κοινωνικά παιχνίδια για περισσότερα από 15 λεπτά κάθε εβδομάδα. Το 40% της συνολικής δραστηριότητας του Facebook αναλώνεται σε κοινωνικά παιχνίδια, όπως είναι το “Words with Friends” και το “FarmVille”.
Βιντεοπαιχνίδια και εκπαίδευση
Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν πρόωρα την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής των μικρών παιδιών σε ηλικία 4 και 5 ετών και, ιδιαίτερα, την αναγνώριση γραμμάτων και την κατανόηση του νοήματος μικρών ιστοριών. Περισσότερες από 100 εταιρίες-τιτάνες του παγκόσμιου χάρτη, χρησιμοποιούν κάποια μορφή παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Αρκετά είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που συμβάλλουν σε σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες. Στο “Galaxy Zoo”, οι χρήστες ταξινομούν διάφορα αντικείμενα που βλέπουν από ειδικό τηλεσκόπιο. Περίπου 50 εκατομμύρια “πραγματικοί γαλαξίες” και “ουράνια σώματα” ταξινομήθηκαν κατά το πρώτο έτος του παιχνιδιού αυτού. Στα βιντεοπαιχνίδια “Eterna” και “FoldIt”, οι παίκτες λύνουν βιοχημικούς γρίφους, βοηθώντας τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη γενετική.
Βιντεοπαιχνίδια και εγκέφαλος
Οι παίκτες του “Call of Duty” και του “Halo” πετυχαίνουν 30% με 50% καλύτερα από τους μη-παίκτες να διακρίνουν λεπτομέρειες μέσα σε ακαταστασία και να διαχειρίζονται διάφορα γεγονότα.
Παιδιά, τα οποία έπαιζαν “Tetris” για 30 λεπτά την ημέρα για 3 μήνες, είχαν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό από εκείνα που δεν έπαιζαν. Ο εγκεφαλικός φλοιός θεωρείται ότι επεξεργάζεται τον συντονισμό και τις οπτικές πληροφορίες.
Βιντεοπαιχνίδια και σώμα
Οι σωματικές ασκήσεις σε παιχνίδια, όπως είναι το “Wii Fit” και το “Kinect Fitness” μπορούν να ενισχύσουν την αντοχή και τα επίπεδα του καρδιακού ρυθμού. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα παιχνίδια για την παρακολούθηση της υγείας των ηλικιωμένων πολιτών. Οι προσπάθειές τους μπορούν να προβλέψουν μια ασθένεια ή ακόμα και τον κίνδυνο πτώσης του ασθενή.
Τα παιχνίδια δράσης οξύνουν την όραση και θεραπεύουν την αμβλυωπία (ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο οφθαλμών). Μέσα σε μία ώρα, μερικά παιχνίδια κάνουν ό,τι ακριβώς και ένα “μπάλωμα” ματιού σε 400 ώρες!
Οι χειρουργοί, οι οποίοι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια, ήταν 27% πιο γρήγοροι στις επεμβάσεις και έκαναν 37% λιγότερα λάθη συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιζαν.
Τα βιντεοπαιχνίδια πλέον έχουν ενσωματωθεί σε διάφορες θεραπείες περί ψυχικής και σωματικής υγείας, έγκαιρης ανάπτυξης και αποκατάστασης. Οι ειδικοί προτείνουν στους χρήστες να ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια λιγότερο από 21 ώρες την εβδομάδα. Ξεπερνώντας τις 21 ώρες, τα οφέλη του παιχνιδιού μειώνονται δραματικά και οι επιπτώσεις στους παίκτες είναι αρνητικές!
Πηγές: www.cbsnews.com/news/video-gamers-make-good-surgeons, www.nature.com/neuro/journal/v12/n5/full/nn0509-527.html
www.bmj.com/content/344/bmj.e2598, www.bcs.rochester.edu/people/daphne/
και μετα ξυπνησατε..οταν αναδημοσιευεις ενα αρθρο χωρις να ψαξεις τις πηγες του, εχεις τις ιδιες ευθυνες με τους δημιουργους του. καλο ειναι να παραθετετε και τις μελετες των ειδικων και να την (ψαχνετε) λιγο πριν ανεβασετε καποιες ειδησεις. Ακομη και εαν ισχυουν…
Κύριε Αντώνη, καταρχάς τις αντιρρήσεις σας θα μπορούσατε να τις θέσετε πιο ευγενικά, οι εκφράσεις που χρησιμοποιείτε παραπέμπουν σε θυμό το λιγότερο…Από εκεί και πέρα σχεδόν για όλα τα θέματα οι γνώμες δυείστανται. Εμείς εδώ θέλουμε να παρουσιάζουμε νέες απόψεις με κάθε σεβασμό στον αναγνώστη, με σκοπό να εμπλουτίζουμε την οπτική του. Από εκεί και πέρα είναι δικό του θέμα πως φιλτράρει και οργανώνει τις πληροφορίες που λαμβάνει. Εσείς απ’ ότι καταλαβαίνω θέλετε να διαβάζετε μόνο όσα επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύετε ήδη. Οι πηγές που ζητήσατε προστέθηκαν.