Κύριε. Εάν αγοράσετε τυχαία αυτό το προϊόν, παρακαλώ, αν έχετε την καλοσύνη, προωθήστε αυτή την επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χιλιάδες άνθρωποι εδώ, που βρίσκονται υπό τη δίωξη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος θα σας ευχαριστούν και θα σας θυμούνται για πάντα.
Σε σπαστά αγγλικά, με αναφορά σε ανύπαρκτο θεσμό ( σσ: δεν υπάρχει «Παγκόσμιος Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υπάρχει μόνον ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), αυτές είναι οι πρώτες γραμμές ενός χειρόγραφου σημειώματος, που είχε βρει πέρσι τα Χριστούγεννα μια Αμερικανίδα κρυμμένο μέσα στη συσκευασία του κινεζικού παιχνιδιού που μόλις είχε αγοράσει.
Το γράμμα απελπισίας, που προερχόταν από έναν κινέζο εργάτη, γνωστό ως «κύριο Ζανγκ» (αγνώστων λοιπών στοιχείων), βρήκε η Τζούλι Κιθ από το Πόρτλαντ. «Καθώς άνοιγα μερικά κομμάτια του παιχνιδιού, ανακάλυψα το σημείωμα. Όταν το άνοιξα, είδα ότι ήταν από κάποιον που παρακαλούσε για βοήθεια από στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα και δεν ήξερα τι να κάνω με αυτό, αφού αρχικά πίστεψα πως επρόκειτο για μια κακόγουστη φάρσα», είπε η 43χρονη που εργάζεται ως προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η Κιθ απευθύνθηκε αρχικά στη Διεθνή Αμνηστία και ύστερα στην εφημερίδα Oregonian του Πόρτλαντ, η οποία πρωτοδημοσίευσε την ιστορία, αποσπώντας την διεθνή προσοχή.
Πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο CNN κατάφερε κι εντόπισε τον «κύριο Ζανγκ» και συνομίλησε μαζί του. Ο κινέζος μεσήλικας υποστήριξε πως διώκεται επειδή είναι υποστηρικτής της αίρεσης Φάλουν Γκονγκ, που έχει κηρυχθεί παράνομη από το 1999 στη Κίνα.
Το πρώτο πράγμα που σου κάνουν μέσα στο στρατόπεδο εργασίας Μασαντζιά είναι να σου τσακίσουν την αξιοπρέπεια και να σε εξευτελίσουν», σημειώνει ο πρώην κατάδικος, ο οποίος καταγγέλλει συστηματική χρήση βίας και βασανιστήρια. «Η κατασκευή παιχνιδιών ήταν η μόνη μας έξοδος από τη σκληρή πραγματικότητα, δήλωσε στο CNN.
Στο στρατόπεδο οι εργάτες αναγκάζονται να εργάζονται 15 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διάλειμμα το Σάββατο ή την Κυριακή. Διαφορετικά αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς. Παίρνουν μόνο 10 γιουάν [1.20 ευρώ] μηνιαίως. Οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ, εκτίουν ποινές ενός έως τριών χρόνων κατά μέσο όρο, αλλά χωρίς να έχουν περάσει από δίκη (παράνομη τιμωρία). Πολλοί από αυτούς είναι πιστοί του Φάλουν Γκονγκ, εντελώς αθώοι άνθρωποι που επειδή έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις από το ΚΚ συχνά υποφέρουν βαρύτερες τιμωρίες από ό,τι οι άλλοι», έγραφε η απελπισμένη «ανοικτή επιστολή» του έγκλειστου στο στρατόπεδο εργασίας Μασαντζιά στη Σενγιάνγκ, μια πόλη στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας.
Πηγή: tovima.gr