Η Ουγγαρία αποφάσισε να εξαλείψει όλες τις φυτείες που είχαν προέλθει από γενετικά τροποποιημένους σπόρους της Monsanto(Η πιο μεγάλη εταιρία κατασκευής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών). Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Lajos Bognar, περίπου 500 εκτάρια καλλιεργειών καλαμποκιού κάηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έκταση που ισοδυναμεί με πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Η πρόθεση είναι η χώρα να μην παράγει προϊόντα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένο υλικό.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη πληροφοριών Real Pharmacy στις 23 Μαΐου, οι καλλιέργειες καλαμποκιού που καταστράφηκαν ήταν διάσπαρτες γύρω από την ουγγρική επικράτεια και είχαν φυτευτεί πρόσφατα. Έτσι, η δηλητηριώδεις γύρη μεταλλαγμένου καλαμποκιού δεν πρόλαβε να μεταφερθεί με τον αέρα, ώστε να μολύνει και άλλες καλλιέργειες.
Οι Ούγγροι ήταν οι πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τοποθετήθηκαν δυναμικά ενάντια στη χρήση των διαγονιδιακών σπόρων. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει καταστρέψει πολλές φυτείες καλλιεργειών που προέρχονται από σπόρους της Monsanto. Ο υπουργός Μπόγκναρ λέει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί της χώρας δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πολιτική ελεύθερης κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων προϊόντων εντός των χωρών του μπλοκ. Έτσι οι Ουγγρικές αρχές δεν μπορούν να διερευνήσουν πώς οι σπόροι φθάνουν στο έδαφός τους. Ωστόσο, ο Lajos Bognar είπε, “Αυτό δεν μας εμποδίζει να ερευνούμε σε βάθος τη χρήση αυτών των σπόρων στην περιοχή μας.”
Σύμφωνα με τον ουγγρικό Τύπο, ίσως υπάρχουν ακόμη αρκετά στρέμματα φυτειών από μεταλλαγμένους σπόρους. Επίσης, σύμφωνα με την Πορτογαλική Mundial, οι αγρότες υπεράσπισαν τον εαυτό τους υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν ότι οι σπόροι που χρησιμοποίησαν ήταν μεταλλαγμένοι.
Δεδομένου ότι η γόνιμη περίοδος για τις φυτείες είναι ήδη στη μέση, είναι πολύ αργά για να φυτευτούν νέοι σπόροι. Έτσι, η φετινή συγκομιδή έχει χαθεί εντελώς, και για να κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους αγρότες, η εταιρεία που διένειμε τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους χρεοκόπησε, γεγονός που τους εμποδίζει να λάβουν αποζημίωση.
Το θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων είναι αρκετά ευαίσθητο, καθώς υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό είναι βαριές. Σίγουρα πάντως η πρωτοβουλία της Ουγγαρίας δίνει ένα γενναίο παράδειγμα ευαισθητοποίησης για τους πολίτες της, αλλά και τροφή για σκέψη για τις υπόλοιπες χώρες.
Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να υπάρχει και μία μέριμνα από τους ίδιους τους αγρότες, που ίσως έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν το κακό πριν «ριζώσει».
Πηγές: www.gmwatch.org