Μια μέρα που θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ιστορική, η Δρ. Deborah Persaud (φωτο) του Πανεπιστημίου John Hopkins περιέγραψε την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση παιδιού που θεραπεύτηκε από τον ιό του HIV.
Η Δρ. Deborah Persaud περιέγραψε με λεπτομέρειες την περίπτωση ενός δίχρονου παιδιού στην πολιτεία του Μισισίπι που διαγνώστηκε με τον ιό HIV κατά την γέννησή του. Το παιδί τέθηκε σε αντιρετροϊκή θεραπεία για 18 μήνες. Παρόλα αυτά, κατόπιν αυτής της περιόδου, τόσο η μητέρα όσο και το νεογνό εξαφανίστηκαν με αποτέλεσμα το μωρό να σταματήσει την θεραπεία του για 5 μήνες.
Μετά τους 5 αυτούς μήνες, όταν το παιδί ξαναέκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι γιατροί το εξέτασαν, έμειναν έκπληκτοι καθώς δεν εντόπισαν κανένα απολύτως σημάδι του ρετροιού. Μετά τα αποτελέσματα των αρχικών εξετάσεων, ξεκίνησαν ένα πλήθος εξετάσεων, οι οποίες όμως απέδειξαν περίτρανα πως το παιδί πλέον δεν έφερε τον ιό στο σώμα του. Η Δρ. Rowena Johnston, υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας λέει:
H παιδίατρος του μωρού στο Μισισίπι Δρ. Hannah Gay, παιδίατρος ειδικευμένη στις περιπτώσεις νεογνών με HIV στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι, ήξερε την δουλειά που κάναμε και ενημέρωσε αμέσως την ομάδα μας μόλις αντιλήφθηκε την περίπτωση του συγκεκριμένου παιδιού. Επειδή υπήρχε ήδη συνεργασία, οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να κινητοποιηθούν αμέσως και να διεξάγουν τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί εάν αυτή ήταν όντως μια περίπτωση μωρού που θεραπεύτηκε από τον ιό.
Πώς λοιπόν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Λίγο πριν σταματήσει τη θεραπεία είχε τον ιό του HIV μέσα του, άρα τι θεράπευσε το παιδί; Ήταν η θεραπεία που είχε λάβει, η οποία λειτούργησε τόσο καλά παρά την μεγάλη διακοπή ή συνέβη κάτι άλλο μεταξύ του 18ου και του 23ου μήνα; Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη αυτή η απάντηση και τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προσδιοριστεί επακριβώς ο μηχανισμός ο οποίος ενεργοποιήθηκε και απέβαλλε εντελώς τον ιό του HIV από τον οργανισμό του.
“Δεδομένου πως η ίασή του είναι αποτέλεσμα της αντιρετροϊκής θεραπείας που έλαβε και μόνο” είπε η Δρ. Johnston, “Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε περισσότερα για το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογνού, πώς αυτό διαφοροποιείται από αυτό ενός ενήλικα καθώς και ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην οριστική ίαση του παιδιού”
Η μοναδική άλλη περίπτωση ασθενούς που θεραπεύτηκε από τον ιό του HIV είναι πολύ πιο περίπλοκη. Ο Timothy Brown, επονομαζόμενος και «Ασθενής του Βερολίνου», έπασχε και από HIV και από Λευχαιμία. Ο γιατρός του κατάφερε να θεραπεύσει την λευχαιμία του με ένα μόσχευμα βλαστικών κυττάρων από έναν άνθρωπο που γεννήθηκε με μια γενετική μετάλλαξη, η οποία προκαλούσε ανοσία στον ιό του HIV. Έτσι θεραπεύτηκε και από τις δύο ασθένειες. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση του Timothy Brown, η ίαση ήταν αποτέλεσμα ακριβής, περίπλοκης και επικίνδυνης διαδικασίας. Αντιθέτως, στην περίπτωση του μωρού του Μισισίπι, η ίαση ήταν αποτέλεσμα φθηνής και σχετικά συνηθισμένης θεραπείας.
Συνήθως, τα νεογνά από οροθετικούς γονείς τίθενται υπό προληπτική θεραπεία ώστε να μην επιτραπεί στον ιό να επικρατήσει στον οργανισμό τους. Αν αυτό το στάδιο πρόληψης αποτύχει, τότε τα μωρά δέχονται μια φαρμακευτική αγωγή τριών φαρμάκων. Το μωρό του Μισισίπι γεννήθηκε σε ένα αγροτικό νοσοκομείο και ήταν αδύνατον για τους γιατρούς να θέσουν το μωρό υπό προληπτική θεραπεία, γεγονός που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Το παιδί, πλέον σε ηλικία δύο χρονών, ακόμα δεν έχει τον ιό του HIV. Άνθρωποι του χώρου ελπίζουν πως η περίπτωσή του θα είναι η ευκαιρία που περίμεναν οι ερευνητές ώστε να αντιμετωπιστεί ο ιός.
Πηγές: hub.jhu.edu/2013/03/04/hiv-aids-infant-reported-cured