Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει τις τοξίνες είναι μέσω του ήπατος, το οποίο αποτοξινώνει και καθαρίζει το σώμα με το συνεχές φιλτράρισμα του αίματος, από τα δηλητήρια που εισέρχονται μέσω της πεπτικής οδού, του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος. Αλλά όταν το συκώτι σας υπολειτουργεί, ως αποτέλεσμα του στρες ή την υπερβολική έκθεση σε τοξίνες, ολόκληρο το σύστημά σας μπορεί να βγει εκτός ισορροπίας, και θα τεθεί η υγεία σας σε κίνδυνο.
Επειδή το ήπαρ είναι επίσης υπεύθυνο για την παραγωγή χολής, μια ουσία που είναι μεταβολικά αναγκαία για την κατανομή και την αφομοίωση των λιπών και των πρωτεϊνών από το φαγητό, είναι εξαιρετικά σημαντικό το συκώτι να διατηρείται υγειές. Αν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα δεν είναι σε θέση να καθαριστεί και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, το οποίο μπορεί να είναι καταστροφικό για την υγεία.
O Δρ Karl Maret, γράφει σχετικά με τη σημασία της καλής ηπατικής λειτουργίας:
Οι χιλιάδες των συστημάτων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για σχεδόν κάθε δραστηριότητα του σώματος κατασκευάζονται στο ήπαρ.
Η εύρυθμη λειτουργία των ματιών, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των γονάτων, των αρθρώσεων και των νεφρών, εξαρτώνται όλα από την καλή δραστηριότητα του ήπατος.
Αν το ήπαρ αδυνατεί να κατασκευάσει έστω και μία από τις χιλιάδες των συστημάτων ενζύμων που απαιτεί το σώμα, υπάρχει μια ανεπάρκεια στη συνολική λειτουργία του σώματος και μεγαλύτερο μεταβολικό στρες για το άτομο.
Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές, μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα:
Σκόρδο, γκρέιπφρουτ, πράσινο τσάι, και τα πράσινα λαχανικά
Το σκόρδο περιέχει πολυάριθμες θειούχες ενώσεις που ενεργοποιούν τα ηπατικά ένζυμα, υπεύθυνα για την εξαγωγή των τοξινών από το σώμα. Αυτός ο βολβώδης συγγενής του κρεμμυδιού περιέχει επίσης αλισίνη και σελήνιο, δύο ισχυρά θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα βοηθούν στην προστασία του ήπατος από τοξικές βλάβες, και βοηθούν επίσης στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
Το Γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε φυσική βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, δύο ισχυρά καθαριστικά του ήπατος. Όπως το σκόρδο, το γκρέιπφρουτ περιέχει συστατικά που ενισχύουν την παραγωγή των ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος. Περιέχει επίσης ένα φλαβονοειδές που είναι γνωστό ως νεραντζινίνη που προκαλεί το συκώτι να κάψει το λίπος αντί να το αποθηκεύσει.
Το πράσινο τσάι είναι φορτωμένο με κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι εξαλείφουν το συσσωρευμένο λίπος στο ήπαρ και βοηθούν την ορθή λειτουργία του ήπατος. Αυτό το ισχυρό φυτικό ρόφημα προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες που συσσωρεύονται και προκαλούν σοβαρές βλάβες.
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως η πικρή κολοκύθα, η ρόκα, η πικραλίδα, το σπανάκι, οι βρούβες, και τα ραδίκια περιέχουν επίσης πολλές ενώσεις καθαρισμού που εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα οποία μπορεί να φέρει σε μεγάλο βαθμό το ήπαρ. Τα φυλλώδη πράσινα επίσης μπορούν να εξαλείψουν τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα από το σώμα, ενώ τονώνουν τη δημιουργία και τη ροή της χολής.
Αβοκάντο, τα καρύδια, και η κουρκούμη
Πλούσιο σε ενώσεις που παράγουν γλουταθειόνη, το αβοκάντο προωθεί ενεργά την υγεία του ήπατος, προστατεύοντάς το από τοξική υπερφόρτωση, και ενισχύει τη δύναμη καθαρισμού του. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός ή δύο αβοκάντα την εβδομάδα για μόλις 30 ημέρες μπορούν να επισκευάσουν ένα κατεστραμμένο συκώτι.
Τα καρύδια, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα L-αργινίνης, γλουταθειόνης, και ω-3 λιπαρών οξέων, βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος από την αμμωνία, ένα βλαβερό συστατικό για τον οργανισμό. Τα καρύδια επίσης βοηθηθούν στην οξυγόνωση του αίματος και το εκχύλισμα από τα κελύφη τους χρησιμοποιείται συχνά σε συνταγές αποτοξίνωσης του ήπατος.
Η κουρκούμη, ένα από τα πιο ισχυρά τρόφιμα για τη διατήρηση ενός υγιούς ήπατος, έχει δειχθεί ότι προστατεύει το συκώτι ενεργά ενάντια σε τοξικές βλάβες, αλλά αναζωογονεί ακόμα και τα κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος. Επίσης, ενισχύει τη φυσική παραγωγή της χολής και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία της χοληδόχου κύστης.
Όλα αυτά βέβαια γίνονται πιο αποτελεσματικά στα πλαίσια μιας ευρύτερα ισορροπημένης διατροφής, η οποία θα διασφαλίζει την κατά το δυνατόν μειωμένη πρόσληψη νέων τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε επίσης τον ψυχολογικό παράγοντα και ειδικότερα το στρες το οποίο επιδρά αρνητικά σε όλη τη σωματική λειτουργία.
Πηγές: www.naturalnews.com