Ας είμαστε ειλικρινείς. Πολλοί από μας κάθονται μέσα…όλη την ημέρα. Είτε πρόκειται για δουλειά είτε για κάποια νέα τηλεοπτική σειρά, απλά δεν βγαίνουμε έξω πολύ συχνά. Αλλά, τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να βγαίνουμε έξω;
149.600.000 χιλιόμετρα μακριά, το ηλιακό φως εκπέμπεται από τον ήλιο, διαπερνά το ηλιακό σύστημα και την ατμόσφαιρά μας, και την κατάλληλη στιγμή “προσγειώνεται” απευθείας στο δέρμα σας. Αισθάνεστε καλά, έτσι δεν είναι; Και τότε είναι που το ηλιακό φως ξεκινά μια καταπληκτική αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία βοηθά στη συντήρηση της ζωής σας. Πρόκειται για τη «βιταμίνη του ήλιου», ή αλλιώς βιταμίνη D.
Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης που καταναλώνετε έχει τροποποιηθεί και αποθηκεύεται στο δέρμα σας. Και όταν οι πολυταξιδεμένες Ultra Violet B ακτίνες του ηλίου έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας, τροποποιούν αυτή τη χοληστερόλη. Το νέο μόριο που παράγεται από αυτήν την αντίδραση ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο ήπαρ, όπου μεταβάλλεται και πάλι, και συνέχεια στο νεφρό, όπου βιολογικώς “ενεργοποιείται”.
Η ενεργοποιημένη πια βιταμίνη D λειτουργεί για να απορροφήσει το ασβέστιο από τα τρόφιμά σας και , τελικά, οδηγεί στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των οστών σας. Κατά κάποιο τρόπο, το δέρμα σας τρώει τον ήλιο και ο ήλιος μεγαλώνει στα οστά σας! Ίσως να μην διαφέρουμε και τόσο πολύ από τα φυτά. Χωρίς βιταμίνη D, το σώμα σας δεν θα υποφέρει μόνο από μειωμένη εναπόθεση αλάτων στα οστά, που οδηγεί σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, αλλά επίσης θα παρατηρήσετε προβλήματα και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της κατάθλιψης. Έτσι εξηγείται γιατί οι άνθρωποι σε ψυχρότερα κλίμακα με λιγότερο φως συχνά υφίστανται τη «μελαγχολία του χειμώνα».
Δεν είναι, όμως, μόνο το ηλιακό φως και η βιταμίνη D που κάνουν τη διαφορά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το να βρίσκεσαι στη φύση μπορεί να έχει ψυχική και σωματική επίδραση στον οργανισμό, και ιδιαίτερα αυτό ισχύει για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά που κυοφορούν.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, ο εγκέφαλος στη φύση έδειξε μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές που σχετίζονται με τη σταθερότητα, την κατανόηση και την αγάπη. Από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος στα τεχνητά περιβάλλοντα (π.χ. στις πόλεις) παράγει μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέονται με το φόβο και το άγχος.
Εκτός απ’ όλα αυτά, αν περνάτε πολύ χρόνο στο σπίτι, πιθανότατα να κάθεστε, να βλέπετε Youtube για ώρες κλπ., πράγμα το οποίο φαίνεται αβλαβές, αλλά μελέτες έχουν δείξει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με τον “καθιστικό” χρόνο, όπως, για παράδειγμα, αύξηση στο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο.
Επιπλέον, μια μελέτη με περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες έδειξε έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της θνησιμότητας και της αύξησης του καθιστικού χρόνου. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο κάθεται κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνει πρόωρα. Το πιο τρομακτικό είναι πως αυτός ο συσχετισμός είναι ανεξάρτητος από τη φυσική σας δραστηριότητα. Οπότε, σηκωθείτε, βγείτε έξω, και ζήστε λίγο…περισσότερο απ’ ότι θα έχετε!
Πηγή: www.sciencealert.com