Οι συναισθηματικές αντιδράσεις μας στις πιέσεις της καθημερινής ζωής μπορεί να καθορίζουν μακροπρόθεσμα την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science, ένα περιοδικό του Συλλόγου για την Ψυχολογική Επιστήμη.
Η ψυχολόγος Susan Charles, του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια μελέτη προκειμένου να απαντήσει σε ένα μακροχρόνιο ζήτημα: Μήπως οι καθημερινές συναισθηματικές εμπειρίες συσσωρεύονται μέχρι να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, ή μήπως αυτές οι εμπειρίες μας κάνουν πιο δυνατούς και παρέχουν εμβολιασμό για μεταγενέστερες συνθήκες πίεσης;
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο εθνικές έρευνες, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα καθημερινή αρνητικά συναισθήματα και την ψυχική κατάσταση της υγείας δέκα χρόνια αργότερα.
Τα επίπεδα των αρνητικών συναισθημάτων των συμμετεχόντων προέβλεψαν ψυχολογική δυσφορία (π.χ. αίσθημα άνευ αξίας, χωρίς ελπίδα, νευρικό, και / ή ανήσυχος) και τη διάγνωση μιας συναισθηματικής διαταραχής, όπως άγχος ή κατάθλιψη, μια ολόκληρη δεκαετία μετά τις μετρήσεις των συναισθημάτων.
Οι αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων σε καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως μια διαφωνία, ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στο σπίτι, προέβλεψε ψυχολογική διαταραχή, την οποία αναγνώριζε και o ασθενής δέκα χρόνια αργότερα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεμελιώδης ισχύς της μελέτης ήταν η ικανότητά τους να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο, εθνικό δείγμα με την ομάδα των συμμετεχόντων, οι οποίοι κάλυψαν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε δεδομένα από 711 συμμετέχοντες, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, που είχαν ηλικία 25 έως 74. Ήταν όλοι οι συμμετέχοντες από δύο εθνικές, μακροχρόνιες μελέτες έρευνας: Εξέλιξη Μεσηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες (MIDUS) και Εθνική Μελέτη Καθημερινών Εμπειριών (NSDE).
Σύμφωνα με την Charles και τους συνεργάτες της, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι εκβάσεις για την ψυχική υγεία δεν επηρεάζονται μόνο από σημαντικά γεγονότα της ζωής, αλλά έχουν βαρύτητα και οι μικρότερης σημασίας συναισθηματικές εμπειρίες. Η μελέτη υποδεικνύει ότι η χρόνια φύση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων που προέρχονται από το καθημερινό άγχος μπορεί να έχει μεγάλη βαρύτητα στη μακροπρόθεσμη ψυχική υγεία.
Εκτός από την Charles, στους συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνονται η Piazza Jennifer, του Fullerton California State University, και οι Jacqueline Mogle, Martin Sliwinski και David Almeida, του Pennsylvania State University.
Πηγές: www.psychologicalscience.org