Οι αρνητικές σκέψεις εισβάλλουν στο μυαλό όλων των ανθρώπων και πολλές φορές καθορίζουν και να κυβερνούν την ζωή τους. Η η επίδραση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες επιπλοκές στη ζωή του ατόμου. Για αυτό το λόγο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Μπορείς όμως να ελέγξεις τις σκέψεις στο μυαλό σου;
Το παρακάτω άρθρο έχει σκοπό να σας δώσει κάποιες ιδέες σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε μια κατάσταση ήπιας εμμονής σκέψεων που σας καταβάλουν συνεχώς, ή μιας γενικότερα αρνητικής προκατάληψης. Μέσα από έρευνες και μελέτες που έγιναν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, θα δείτε μερικά παραδείγματα που ίσως είναι αποτελεσματικά και για εσάς.
1. Βγες από την πόρτα του χώρου που βρίσκεσαι
Σε όλους μας έχει συμβεί όταν πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο να ξεχνάμε για ποιο λόγο βρεθήκαμε εκεί. Μελετητές του πανεπιστημίου Notre Dame λένε ότι, το να περάσεις μέσα από μια πόρτα, λειτουργεί σαν ένα αρχέτυπο που πληροφορεί τον εγκέφαλο ότι έχει τελειώσει με ότι έκανε πριν και πρέπει να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Οπότε, τελειώστε ότι εργασίες έχετε στο χώρο που βρίσκεστε, βγείτε και επιστρέψτε μόνο όταν είναι απαραίτητο.
2. Πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακάλυψαν ότι, το να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό, πολλές φορές βοηθά στο να σταματήσεις να επικρίνεις και να αμφισβητείς. Οι συγγραφείς του άρθρου λένε ότι η πράξη αυτή λειτουργεί σαν μια ισχυρή παρομοίωση νέας αρχής, όπου μας βοηθά να ‘’ξεπλύνουμε’’ ενδοιασμούς και αμφιβολίες.
3. Δώστε στην προσοχή σας ένα δόλωμα
Μπορεί να κάνετε μεγάλη προσπάθεια να ξεχάσετε ένα άσχημο γεγονός, όμως, ακόμα και αν το καταφέρετε προς στιγμήν, αυτό μπορεί να επανέρχεται. Μια μέθοδος που δοκίμασαν δύο Βρετανοί επιστήμονες, ο Michael Anderson και ο Roland Benoit, ήταν η αντικατάσταση. Όταν λοιπόν βασανίζεστε από κάποια σκέψη και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σκεφτείτε τις τελευταίες διακοπές που πήγατε, ή θυμηθείτε κάθε μπουκιά από το τελευταίο γεύμα που απολαύσατε. Έτσι, τα κέντρα του εγκεφάλου που ασχολούνται με την ανάκληση μνημών θα επιφορτιστούν με 2 ανταγωνιστικές σκέψεις για την προσοχή σας, όμως το ότι η μία είναι ευχάριστη για εσάς είναι αρκετό για να την κάνει να υπερισχύσει.
4. Γράψτε το πρόβλημά σας σε χαρτί
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ταραγμένοι άνθρωποι γράφουν για το πρόβλημά τους σε χαρτί, όπως ανακάλυψε ο ψυχολόγος Richard Petty και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Ohio. Όταν ζητήθηκε από μαθητές λύκειο να γράψουν σε χαρτί σκέψεις σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση και μετά να την αξιολογήσουν, επηρεάστηκαν μόνο αυτοί που κράτησαν το χαρτί και το ξαναδιάβασαν. Αυτοί που πέταξαν το χαρτί στο καλάθι των απορριμμάτων δεν έδειξαν μεταβολές στην αξιολόγηση για το σώμα τους.
5. Επιλέξτε το σωστό είδος άσκησης
Υπάρχουν πολλοί που αγαπούν το τρέξιμο γιατί μέσω αυτού σταμάτησαν κακές συνήθειες, ή χρόνια κατάθλιψη, και έρευνες έχουν δείξει ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και μειώνει το στρες. Το κολύμπι, η ποδηλασία και το τρέξιμο μπορούν να βελτιώσουν την πνευματική σας διάθεση, όμως αυτά τα μοναχικά επαναλαμβανόμενα αθλήματα μπορεί να είναι ο χειρότερος σύμμαχος στη διατήρηση και ενίσχυση αρνητικών μοτίβων σκέψης. Ίσως, λοιπόν, είναι καλύτερα να αναζητήσετε ένα είδος άσκησης που θα απασχολεί το μυαλό σας όσο και το σώμα σας, όπως μια ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, μαθήματα χορού ή γιόγκα, ομάδα κωπηλασίας, αναρρίχησης ή ποδηλασίας, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ικανότητές σας. Μια άλλη επιλογή όταν τρέχετε μόνοι σας είναι να επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας ή τους διασκελισμούς σας ώστε να μην υπάρχει χώρος στην προσοχή σας για αρνητικές σκέψεις.
6. Επαναλάβετε μέχρι να γίνει ασήμαντο
Σίγουρα κάποια στιγμή παίξατε το παιχνίδι του να επαναλαμβάνετε συνεχώς μια λέξη μέχρι το σημείο να χάνεται το νόημά της. Για παράδειγμα: νερό νερό νερόνε ρονε…. Η συνεχής επανάληψη, λοιπόν, αποδυναμώνει μία έννοια στην αντίληψή μας. Με παρόμοιο τρόπο, κάποιοι θεραπευτές εφαρμόζουν κλινική ψυχολογία σε περιπτώσεις που άνθρωποι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ή να ξεπεράσουν μια ανατροπή στη ζωή τους. Τα άτομα αυτά προκαλούν επιπλέον πόνο με το να ‘’αναμασούν’’ πόσο λάθος ήταν αυτό που συνέβη, πόσο δείχνει ότι είναι κακοί άνθρωποι ή πόσο άδικη είναι η ζωή μαζί τους. Μια τεχνική που εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γνωστική εκτόνωση, το οποίο σημαίνει ότι επαναλαμβάνω τη λέξη ή τη φράση που με ανησυχεί για ένα λεπτό τουλάχιστον. Έτσι, μειώνεται το ‘’βάρος’’ της και παραμένει μόνο η ηχητική επίδραση, όχι η ψυχοσυναισθηματική.
7. Ασχοληθείτε με μία πρόκληση
Όπως υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια Rebecca Gladding, το να ασχολείσαι με κάτι με το οποίο είσαι αρκετά εξοικειωμένος ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη συνήθεια. Έτσι, η τοξική σκέψη επανέρχεται στο προσκήνιο και συνεχίζετε να ταλαιπωρήστε. Άρα, λοιπόν, πρέπει να ασχοληθείτε με κάτι καινούργιο που συνιστά πρόκληση για εσάς. Ξεκινήστε να εκτελέσετε μια δύσκολη συνταγή μαγειρικής, παίξτε παντομίμα ή ταμπού με τους φίλους σας ή ακόμα ξεκινήστε μια κατασκευή. Κινηθείτε γρήγορα γιατί όσο περνάει ο χρόνος, τόσο εδραιώνεται η αρνητική διάθεση.
8. Σταματήστε να σκέφτεστε
Όταν παρατηρήσετε ότι οι αρνητικές σκέψεις ή οι εικόνες αρχίζουν να εισέρχονται στο μυαλό σας, προσπαθήστε να πείτε “σταμάτα!” στον εαυτό σου. Εάν είστε μόνοι, μπορείτε να δοκιμάσετε να το λέτε αυτό δυνατά, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικό όταν μόλις είπατε στο στο μυαλό σας.
Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γλώσσα που είναι ισχυρότερη από τη φράση “σταμάτα” (όπως “Βγείτε από το κεφάλι μου” ή ακόμα και κάτι λίγο πιο πλούσιο). Για τους ανθρώπους που δεν συγκινούνται τόσο από τις λέξεις, οι εικόνες μπορεί να είναι πιο ισχυρές. Το κλασικό παράδειγμα είναι ένα λαμπρό κόκκινο σήμα STOP που απεικονίζετε στο μυαλό σας όταν αρχίζουν να εμφανίζονται ενοχλητικές σκέψεις.
Υπάρχουν επίσης κάποιες πιο άμεσες προσεγγίσεις στη διακοπή της σκέψης. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε την παλιά τακτική του να πετάξετε νερό στο πρόσωπό σας ή απλά να αλλάξετε την κατεύθυνση της σκέψης σας. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να μετράνε προς τα πίσω από το 100 στο 1.
9. Θετικές Επιβεβαιώσεις
Οι θετικές επιβεβαιώσεις ή σκέψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Πρώτον, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι τεχνικές τερματισμού της σκέψης. Με άλλα λόγια, μπορείτε να πείτε μια επιβεβαίωση μόλις αισθανθείτε μια αρνητική σκέψη που έρχεται στον δρόμο σας.
Για παράδειγμα, αν εργάζεστε για να βρείτε έναν νέο σύντροφο χρησιμοποιώντας τον νόμο της έλξης και να πιάσετε τον εαυτό σας να πιστεύει ότι δεν αξίζετε αγάπη, μπορείτε να πείτε “Είμαι πολύτιμος, αξιαγάπητος άνθρωπος και θα βρω μια σπουδαία σχέση”.
Δεύτερον, ωστόσο, λέγοντας επιβεβαιώσεις σε καθημερινή βάση αρχίζει να αναμορφώνεται η σκέψη σας, καθιστώντας τα ένα ισχυρό εργαλείο ακόμη και όταν είστε σε καλή διάθεση. Σχεδιάστε τις επιβεβαιώσεις σας προσεκτικά και δοκιμάστε να κάνετε επαφή με τον εαυτό σας στον καθρέφτη όταν τους απαγγείλετε.
10. Βρείτε σωστή παρέα
Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε τα ενοχλητικά συναισθήματα από το μυαλό σας, μπορεί να έχουν κάτι να κάνουν με τον κοινωνικό σας κύκλο. Σε μια μελέτη του 2013, οι ερευνητές του Notre Dame διαπίστωσαν ότι είναι κοινό για τους φοιτητές να υιοθετήσουν αρνητικές, συνήθειες ή σκέψεις συμπεριφορές από τους συγκάτοικους. Επειδή οι αρνητικές σκέψεις συχνά διατυπώνονται δυνατά, είναι μια συνήθεια που μπορεί εύκολα να επηρεάσει από άλλους ανθρώπους, λένε οι ερευνητές. Να αποφεύγετε συνεχώς αρνητικούς ανθρώπους όταν μπορείτε, ή τουλάχιστον να γνωρίζετε ποιες συνήθειες μπορεί να σας μεταδίδουν.