Κατά καιρούς ακούμε διάφορες θεωρίες για τα αντηλιακά. Ποιες, όμως, από τις θεωρίες αυτές ισχύουν; Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες και τι πρέπει να κάνουν όσοι νοιάζονται για το δέρμα τους; Δείτε αναλυτικά την έκθεση της Αμερικάνικης Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας για το 2012, όπου παρουσιάζονται πολλά αποδεικτικά στοιχεία που καθιστούν το 75% από 1.400 αντηλιακά που μελετήθηκαν επιβλαβή, και χωρίς τελικά να μας παρέχουν τόσο σπουδαία προστασία όσο νομίζαμε.
Τα αντηλιακά αποτρέπουν τα εγκαύματα, αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν τον καρκίνο
Ένα ευρύ φάσμα δημοσίων υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ έχουν βρει κάποια αποδεικτικά στοιχεία ότι τα αντηλιακά αποτρέπουν τους περισσότερους τύπους καρκίνου του δέρματος. Κατά την εξέταση όμως των αποδεικτικών αυτών στοιχείων, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κατέληξε στο εξής συμπέρασμα. Οι διαθέσιμες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αντηλιακά, ακόμη και εκείνα με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15, δεν μπορούν από μόνα τους να μειώσουν ούτε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αλλά ούτε και την πρόωρη γήρανσή του.
Η χρήση αντηλιακών έχει συνδεθεί με κακοήθεις μορφές καρκίνου του δέρματος
Ερευνητές έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο μελανώματος σε άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό. Κανείς δεν ξέρει την αιτία, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι χρήστες αντηλιακών μένουν εκτεθειμένοι μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο και απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία συνολικά. Πόσους ανθρώπους, για παράδειγμα, γνωρίζετε που λένε ότι αισθάνονται καλά στον ήλιο, ενώ έχουν βάλει αντηλιακό με δείκτη προστασίας 75;
Οι υψηλοί δείκτες προστασίας των αντηλιακών δεν κάνουν αυτό που όλοι πιστεύουμε
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει προτείνει την απαγόρευση της πώλησης αντηλιακών με δείκτη προστασίας υψηλότερο από 50. Ο οργανισμός αυτός χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τέτοια αντηλιακά είναι παραπλανητικά για τον καταναλωτή, από τη στιγμή που υπάρχει απουσία στοιχείων που να αποδεικνύει κάποιο πρόσθετο κλινικό όφελος.
Τα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες ενδεχομένως είναι επικίνδυνες
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α και η Ρετινόλη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αλλά διαφημίζονται εκτενώς ως συστατικά των αντηλιακών. Επίσης υπάρχουν διάφορα άλλα επιβλαβή χημικά συστατικά στη σύσταση των αντηλιακών, τα οποία απορροφούνται πολύ γρήγορα από το δέρμα και περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος.
Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της έντονης ακτινοβολίας
1) Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι φυσικοί τρόποι πρόληψης για να αποφύγετε την έντονη ακτινοβολία και σχετίζονται κυρίως με τις καθημερινές σας συνήθειες. Μία λύση είναι να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας μετά τις 3-4 μμ., όταν ο ήλιος είναι λιγότερο ισχυρός.
2) Η δεύτερη λύση είναι να ψάχνετε πάντα κάποιο σκιερό μέρος. Αν ανησυχείτε ότι θα βρεθείτε σε κάποιο μέρος, όπου δεν θα υπάρχει σκιά, πάρτε μαζί σας μια ομπρέλα (σε ολόκληρη την Καραϊβική, άντρες και γυναίκες χρησιμοποιούν ομπρέλες και για τις τροπικές βροχές αλλά και για τον καυτό ήλιο).
3) Άλλη μια λύση είναι να καλυφθείτε με καπέλα και ρούχα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε σκιά, φορέστε καλύτερα μακρυμάνικα ρούχα, μακριά παντελόνια ή φούστες, παρασκευασμένα από ελαφρύ βαμβάκι ή κάνναβη. Αν αυτό σας φαίνεται παράλογο, δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε! Ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους που ζουν στα πιο καυτά και ηλιόλουστα μέρη στον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς ντύνονται με μακρυμάνικα ρούχα!
Συνεπώς, μείνετε μακριά από το σκληρό ήλιο, στη σκιά, και αν δεν μπορείτε να βρείτε σκιερό μέρος, φορέστε μακριά ρούχα. Δεν θα εκτεθείτε, έτσι, σε διάφορα συστατικά των αντηλιακών που οι εταιρίες ισχυρίζονται ότι είναι ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν οι πιθανότητες καρκίνου του δέρματος. Και μην ξεχνάτε, λίγη ώρα στον ήλιο κάθε μέρα βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, στην οποία πολλοί από μας έχουμε έλλειψη.
Τέλος όσοι θέλετε να κάνετε κυριολεκτικά ήλιο-θεραπεία, προτιμήστε να εκτίθεστε στον ήλιο με μέτρο και τις κατάλληλες ώρες, πράγμα το οποίο θα είναι και μία μακροπρόθεσμη επένδυση για την υγεία και την ομορφιά σας.
Πηγές: www.rodale.com, www.mnn.com