Μια νέα μελέτη συνδέει το μέγεθος του κεφαλιού του μωρού και το συνολικό βάρος κατά τη γέννηση με την εγγύτητα της μητέρας σε χώρο πρασίνου. Τα πράσινα περιβάλλοντα αυξάνουν το μέγεθος του μωρού και του κεφαλιού του. Αν και δεν αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο της σύνδεσης αυτής, υποδηλώνει ότι το φυσικό περιβάλλον μπορεί να είναι επωφελές για τη μητέρα και το παιδί.
Ερευνητές από μια κοινοπραξία Ισπανικών ιδρυμάτων ορίστηκαν για να ερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του πράσινου περιβάλλοντος, του βάρους γέννησης, την περίμετρο κεφαλής, και την ηλικία κύησης κατά τον τοκετό. Εξέτασαν 2.393 γεννήσεις από τέσσερις ισπανικές περιοχές που βρίσκονται σε δύο περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου με διαφορετικά κλίματα και πρότυπα βλάστησης, κατά τη διάρκεια πέντε ετών.
Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν από το Environmental Health Perspectives, έδειξαν ότι περισσότερο πράσινο στο περιβάλλον συσχετίστηκε με αυξήσεις στο βάρος γέννησης και την περίμετρο κεφαλής, αλλά όχι την ηλικία κύησης. Ο λόγος που η μελέτη αυτή μπορεί να είναι σημαντική είναι ότι η περίμετρος της κεφαλής έχει αναφερθεί σαν ένδειξη του μεγέθους του εγκεφάλου. Οι δύο αυτοί παράμετροι, η περίμετρος της κεφαλής και το μέγεθος του εγκεφάλου μπορεί να είναι προγνωστικά για το IQ και τη γνωστική ικανότητα.
Επειδή περίπου το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, και υπάρχουν κάποιες προβλέψεις που λένε ότι μέχρι το 2030 τρία στα πέντε άτομα θα ζουν σε αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, είναι ενδιαφέρον ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για την υγεία ή οι επιπτώσεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει οφέλη μεταξύ της υγείας των κατοίκων των αστικών κέντρων και το πράσινο περιβάλλον. Και ενώ καμία από αυτές τις μελέτες δεν αποδεικνύει ότι η μετακίνηση σε μια περιοχή με περισσότερους χώρους πρασίνου θα αυξήσει την ευτυχία ενός ατόμου ή την αίσθηση της ευημερίας, άλλες έρευνες έδειξαν ότι σύντομες χρονικές περίοδοι σε ένα καταπράσινο χώρο μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τις νοητικές ικανότητες.
Η ισπανική μελέτη δείχνει επίσης ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοικιών περιοχών με πράσινο μπορεί να προέρχεται από την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τη μείωση του στρες και της κατάθλιψης, την ενίσχυση των κοινωνικών επαφών, τη μείωση του θορύβου και των επιπέδων ρύπανσης του αέρα, πράγματα τα οποία επηρεάζουν τις έγκυες όπως και όλους τους ανθρώπους.
Πηγές: www.whattoexpect.com