Άλλο ένα νεανικό δημιουργικό μυαλό που εργάζεται για την βελτίωση του κόσμου μας. Ο 19χρονος Boyan Slat έχει αποκαλύψει δημόσια τα σχέδιά του σχετικά με τον μηχανισμό καθαρισμού ωκεανών, ο οποίος θα μπορούσε να αφαιρέσει 7.250.000 τόνους πλαστικών αποβλήτων από τους ωκεανούς του κόσμου.
Η επαναστατική συσκευή αποτελείται από ένα προσδεδεμένο δίκτυο από πλωτά φράγματα και πλατφόρμες επεξεργασίας που θα μπορούσαν να αποσταλούν σε κηλίδες σκουπιδιών σε όλο τον κόσμο. Αντί να κινείται μέσα στον ωκεανό, το σύστημα θα καλύπτει την ακτίνα μιας κηλίδας σκουπιδιών, ενεργώντας σαν ένα τεράστιο χωνί. Η γωνία των φραγμάτων θα ωθούσε το πλαστικό στην κατεύθυνση των πλατφορμών, όπου θα διαχωρίζεται από το πλαγκτόν, θα φιλτράρεται και θα αποθηκεύεται για ανακύκλωση.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Boyan Slat ανέλαβε ένα έργο όπου θα ανέλυε το μέγεθος και την ποσότητα πλαστικών σωματιδίων σε κηλίδες σκουπιδιών των ωκεανών. Συνέταξε μια αναφορά με τα συμπεράσματά του, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων το βραβείο “Καλύτερο Τεχνικό Σχέδιο 2012” στο Delft University of Technology. Ο Boyan είχε επίσης την ευκαιρία να αποκαλύψει το τελικό του σχέδιο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του τον Οκτώβριο του 2012.
Ο Boyan αναφέρει:
«Ένα από τα προβλήματα με το προληπτικό έργο είναι ότι δεν υπάρχει καμία απεικόνιση αυτών των “κηλίδων σκουπιδιών”, επειδή τα απόβλητα είναι διασκορπισμένα σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, με την τοποθέτηση αυτού του συστήματος, θα συσσωρεύονται κατά μήκος των φραγμάτων, καθιστώντας δυνατό να απεικονιστούν οι ωκεάνιες κηλίδες σκουπιδιών. Πρέπει να τονίσω τη σημασία της ανακύκλωσης, και τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών υλικών συσκευασίας.»
Σοφά λόγια από ένα πραγματικά καινοτόμο πνεύμα. Μετά την εντυπωσιακή εφεύρεσή του, ο Boyan αποφάσισε να ιδρύσει το Ίδρυμα Εκκαθάρισης Ωκεανών (Ocean Cleanup Foundation), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των προτεινόμενων τεχνολογιών του. Αν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, η λύση του θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες υδρόβια ζώα ετησίως, να μειώσει τους ρύπους που προκαλούν κυρίως οι αλυσίδες τροφίμων, και να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι επιβλαβές πλαστικό έχει βρεθεί σε ανθρώπους μετά την παραμονή τους στον ωκεανό.
Μόλις κατασκευαστεί το τεράστιο αυτό σύστημα, εκτιμάται ότι η συνολική διαδικασία καθαρισμού θα διαρκέσει περίπου 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Παράλληλα με τον καθαρισμό, η νέα τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις “πλαστικές κηλίδες” σκουπιδιών στους ωκεανούς του κόσμου, και πως θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε νέους τρόπους παραγωγής συσκευασιών και άλλων προϊόντων.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο του Boyan Slat και να συμβάλλετε στην εκστρατεία του, επισκετόμενοι την ιστοσελίδα του: www.boyanslat.com/plastic4/
Πηγές: www.collective-evolution.com