Με μια ιδέα που θυμίζει έντονα το έργο του Σέρβου εφευρέτη Nikola Tesla, ένας φοιτητής από τη Γερμανία ανακάλυψε ένα τρόπο να συσσωρεύει ενέργεια από ηλεκτρομαγνητικά και ραδιοφωνικά κύματα, και να τα μετατρέπει σε χρήσιμη ενέργεια. Η συσκευή του Dennis Siegel μπορεί μέσα σε μία ημέρα να φορτίσει μία μικρή μπαταρία (ΑΑ), αλλά υπάρχουν δυνατότητες να μεγαλώσει η ικανότητα φόρτισης, και ο χρόνος που απαιτείται να μειωθεί πολύ.
Ο Dennis κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό τεχνολογίας του Πανεπιστημίου University of the Arts Bremen, όπου παρουσίασε την εφεύρεσή του. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος, router, συσκευές κινητών τηλεφώνων αλλά και τα ραδιοκύματα, συλλέγονται από τη συσκευή και θα μπορούσαν να δώσουν ενέργεια σε συσκευές που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα.
«Είμαστε περικυκλωμένοι από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγουμε για τη μεταφορά πληροφοριών ή πεδία υποπροϊόντα», αναφέρει στο blog του ο Siegel. «Πολλά από αυτά τα πεδία έχουν μεγάλη χωρητικότητα και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε με πηνία και διόδους υψηλής συχνότητα. Έτσι, έφτιαξα ειδικές συσκευές που αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται πολλά και διαφορετικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία».
Σήμερα, δύο τύποι μηχανήματος είναι διαθέσιμοι. O ένας ανιχνεύει χαμηλότερες και ψηλότερες συχνότητες: Bluetooth, WLAN, ραδιοφωνικές εκπομπές, κινητά τηλέφωνα και ο δεύτερος παίρνει χαμηλότερες συχνότητες κάτω των 100 Hz και μπορεί να ανιχνεύει διάφορα γενικά δίκτυα. Η κατασκευή έχει μέγεθος περίπου κινητού τηλεφώνου και διαθέτει ένα φωτεινό δείκτη (LED) που ανιχνεύει την παρουσία εκμεταλλεύσιμων κυμάτων ενέργειας.
«Ανάλογα με την ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είναι δυνατόν να φορτίζουν μια μικρή μπαταρία σε μία ημέρα. Το σύστημα προορίζεται να είναι μια επιλογή για την πρόσβαση σε ήδη υπάρχουσες πηγές ενέργειας, αλλά αγνοημένες. Με τη διερεύνηση αυτών των πηγών μπορεί να δημιουργήσει μια νέα αντίληψη για τα αόρατα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, δίνοντάς τους μια χωρική διάσταση.»
Ίσως αυτοί που έχουν διαβάσει για τον Nikola Tesla θυμούνται το έργο του στα υψηλής τάσης επαγωγικά πηνία και την ασύρματη μετάδοση ενέργειας μέσω ηλεκτροστατικής επαγωγής στα τέλη του 1800, που ουσιαστικά είναι η βάση για την πρόσφατη ανακάλυψη του Siegel. Κάποιοι, λοιπόν, γνώριζαν εδώ και πάνω από έναν αιώνα ότι η ενέργεια μπορεί να μεταδίδεται ασύρματα ή, όπως στην περίπτωση αυτή, να συλλαμβάνεται και να χρησιμοποιείται χωρίς καλώδια.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μια μικρή επίδειξη της συσκευής από τον ίδιο.
Electromagnetic Harvester from Dennis Siegel on Vimeo.
Πηγές: www.activistpost.com/2013/02/student-invents-device-that-charges.html
www.teslasociety.com
Η σελίδα τουDennis Siegel: dennissiegel.de