Παραξενα

6 ανακαλύψεις που η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει

Αρχαίοι πολιτισμοί έχουν αφήσει πολλά κειμήλια και κατασκευές που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί, τι και πώς. Ακόμη και σήμερα, μερικές από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του παρελθόντος δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε να επιβεβαιωθούν από τη σύγχρονη επιστήμη. Μπορεί να έχουμε κάποιες ιδέες αλλά τίποτα που να είναι συγκεκριμένο. Ίσως να είχαν κατασκευαστεί μόνο για να μπερδέψουν τις μελλοντικές γενιές; Απίθανο. Ίσως συνδέονται με τη δημιουργία μας; Ίσως μας δείχνουν τη συναρπαστική μαγεία του κόσμου μας, που συχνά ξεχνάμε; Εδώ είναι μια λίστα με έξι αρκετά ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις:

  1. Το χειρόγραφο Βόινιτς

voids

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι ένα αρχαίο βιβλίο που έχει ανατρέψει όλες τις προσπάθειες αποκρυπτογράφησης του περιεχομένου του. Μπορείτε να πείτε ότι αυτό είναι απλά μια σειρά από μουντζούρες, γραμμένες μαζί μόνο για να καταλάβει τις πληροφορίες κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι πραγματικά ένα καλά οργανωμένο βιβλίο με ένα συνεπή σενάριο, διακριτή οργάνωση και λεπτομερείς απεικονίσεις.

Φαίνεται να είναι μια πραγματική γλώσσα που δεν την έχει δει κανείς ποτέ πριν. Και αυτό πραγματικά φαίνεται να σημαίνει κάτι, αλλά κανείς δεν ξέρει τι. Δεν υπάρχει ούτε καν μια αναφορά σχετικά με το ποιος το έγραψε, ή ακόμα το πότε γράφτηκε.

Μέχρι και σήμερα, εξειδικευμένοι στρατιωτικοί στο «σπάσιμο» κωδικών, κρυπτογράφοι, μαθηματικοί, γλωσσολόγοι, άνθρωποι που πληρώνονται για να βρίσκουν και να αποκρυπτογραφούν πρότυπα σχέδια, όλοι απέτυχαν και δεν ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν ούτε μία λέξη!

Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένας αδιάσπαστος κώδικας που απαιτεί κάποιο κλειδί για την επίλυσή του, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι απλά μια φάρσα. Κάποιοι δηλώνουν ότι αποτελεί γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο είναι η λεπτή τέχνη του να λες ή να γράφεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις, και διοχετεύεται σε σένα από το Θεό ή κάποια άλλη μεγαλύτερη παρουσία.

  1. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

antikithera

Να και μία ελληνικής καταγωγής κατασκευή. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μια αρχαία, περίπλοκη μηχανή που βρέθηκε σε ναυάγιο κοντά στην Ελλάδα περίπου το 100 π.Χ. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει γρανάζια και δομές που δεν βρέθηκαν σε άλλες συσκευές για 1000 χρόνια.

Κανείς δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι ακριβώς είναι, καθώς δεν έχει εξακριβωθεί πού ακριβώς κατασκευάστηκε ή από ποιον σχεδιάστηκε. Η δημοφιλέστερη πεποίθηση είναι ότι κατασκευάστηκε από Έλληνες, αφού οι οδηγίες του μηχανισμού είναι όλες στα ελληνικά, αλλά μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρότεινε ότι ο σχεδιασμός ήρθε από τη Σικελία.

Ο μηχανισμός, εκτός ότι σε θέτει σε σοβαρό κίνδυνο να κόψεις κάποιο δάχτυλο, υποτίθεται ότι χρησιμοποιούταν για να υπολογίσει αστρονομικές θέσεις. Το πρόβλημα έγκειται ότι εκείνη την εποχή κανείς δεν είχε ανακαλύψει ακόμα τους νόμους της βαρύτητας ή πώς τα ουράνια σώματα κινούνται.

Με άλλα λόγια, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων φαίνεται να έχει λειτουργίες που κανείς ζωντανός εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε να καταλάβει, και δεν υπάρχει κανένας μηχανικός σκοπός για τη συγκεκριμένη περίοδο (όπως η πλοήγηση πλοίων) που να εξηγεί τον τρελό αριθμό λειτουργιών και ρυθμίσεων του μηχανισμού αυτού.

  1. Οι Σωλήνες Baigong

 

Baigong-pipes

Σε μια περιοχή της Κίνας, στην οποία δεν κατοικούσαν ποτέ άνθρωποι, πόσο μάλλον η ύπαρξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν τρία μυστηριώδη τριγωνικά ανοίγματα στην κορυφή ενός βουνού, τα οποία περιέχουν εκατοντάδες αρχαίους σκουριασμένους σιδερένιους σωλήνες άγνωστης προέλευσης. Μερικοί από τους σωλήνες φτάνουν βαθιά μέσα στο βουνό, κάποιοι άλλοι φτάνουν σε μια κοντινή λίμνη αλμυρού νερού. Μερικοί από τους μεγαλύτερους σωλήνες είναι 40 εκατοστά σε διάμετρο, έχουν ομοιόμορφο μέγεθος και έχουν τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο σαν να είναι σκόπιμα μοτίβα.

Και που είναι το παράξενο; Λοιπόν, οι αρχαιολόγοι υπολόγισαν ότι οι σωλήνες χρονολογούνται σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι ακόμα προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς να μαγειρέψουν το κρέας χωρίς να πάρουν τα μαλλιά τους φωτιά, πόσο μάλλον να χυτεύσουν σίδερο!!

Παραδόξως, οι σωλήνες είναι καθαροί από υπολείμματα παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά από τον… Δία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χώθηκαν απλά στο έδαφος, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν για κάτι. Και δεν αναφέραμε ότι το βουνό είναι εντελώς αφιλόξενο για την ανθρώπινη ζωή.

Μερικοί πιστεύουν ότι οι Baigong Σωλήνες είναι ένα αρχαίο εργαστήριο αστρονομίας ή ακόμα ένα διαστημικό όχημα που εγκαταλείφθηκε από εξωγήινους. Αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι οι σωλήνες περιέχουν ένα ποσοστό διοξειδίου του πυριτίου κοντά σε αυτό που υπάρχει στον πλανήτη Άρη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ως αλήθεια. Ό, τι και να ήταν αυτοί οι σωλήνες και όποιος και αν ήταν ο σκοπός τους, μπορεί κάλλιστα να έχουν σχέση με τις αρχαίες θεωρίες περί εξωγήινων, κάποιες από τις οποίες όπως γνωρίζουμε είναι ελαττωματικές, αλλά κάποιες κατέχουν συναρπαστικές αλήθειες.

  1. Οι γιγαντιαίες πέτρινες μπάλες στην Κόστα Ρίκα

spheres

Στην Κόστα Ρίκα και σε μερικές από τις γύρω περιοχές είναι διασκορπισμένες γιγαντιαίες μπάλες από πέτρα. Είναι λείες και απόλυτα σφαιρικές. Μερικές από αυτές είναι αρκετά μικρές, μερικά εκατοστά σε διάμετρο, αλλά μερικές έχουν μέχρι και 2,5 μέτρα διάμετρο, ενώ ζυγίζουν πολλούς τόνους. Είναι τέλεια λαξευμένες από άγνωστα πρόσωπα.

Ορισμένες από τις μπάλες καταστράφηκαν από ντόπιους ελπίζοντας πως θα βρουν χρυσό, κόκκους καφέ, ή ακόμα και μωρά! Οι μικρότερες μπάλες έχουν μετακινηθεί, αλλά οι μεγαλύτερες είναι τόσο βαριές που δεν μετακινούνται ούτε με μπουλντόζα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν λατομεία οπουδήποτε κοντά στις μπάλες, αλλά αυτή η πληροφορία είναι πραγματικά ασήμαντη, δεδομένου ότι οι μπάλες είναι σκαλισμένες από ηφαιστειακά πετρώματα.

  1. Οι μπαταρίες της Βαγδάτης

Baghdad-Batterynet

Οι μπαταρίες της Βαγδάτης είναι μια σειρά από αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας και χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστού. Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μπαταρίες, υπέθεσαν ότι ήταν απλώς παλιά πήλινα αγγεία για την αποθήκευση τροφίμων. Η θεωρία αυτή απορρίφθηκε γρήγορα, αφού το κάθε αγγείο περιέχει μια ράβδο χαλκού που παρουσιάζει ενδείξεις διάβρωσης οξέος. Αυτό σημαίνει ότι τα δοχεία πιθανότατα περιείχαν ένα υγρό που αλληλεπιδρούσε με τον χαλκό και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο. Αν αυτό αληθεύει, προηγήθηκαν χρονικά στην κατασκευή της πρώτης γνωστής σύγχρονης μπαταρίας για εκατοντάδες χρόνια!

Μερικά λίθινα ανάγλυφα που ονομάζονται «Φως Ντεντέρα» απεικονίζουν αυτά που ορισμένοι πιστεύουν ως ηλεκτρικά φώτα σχήματος τόξου, τα οποία θα απαιτούσαν κάτι σαν τις μπαταρίες της Βαγδάτης για να τροφοδοτηθούν. Κάποιοι πιο λογικοί υποστηρίζουν ότι οι μπαταρίες μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να γαλβανιστούν (να περαστούν με μία στρώση μετάλλου μέσω της ηλεκτρόλυσης) αντικείμενα με χρυσό. Άλλοι λένε ότι οι μπαταρίες θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να βασανιστούν άνθρωποι με ηλεκτροσόκ.

  1. Το «Μπλουπ»

Το 1997, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας κατέγραψε έναν περίεργο ήχο στον ωκεανό. Περίεργο και δυνατό! Τόσο δυνατό που καταγράφηκε από δύο ξεχωριστά μικρόφωνα περίπου 5.000 χιλιόμετρα μακριά. Ο ήχος, που ονομάστηκε «Μπλουπ», δεν ακούστηκε σαν να ήταν κάτι με κανονική ταχύτητα. Ωστόσο, η υπηρεσία μας έκανε τη χάρη να επιταχύνει την καταγραφή 16 φορές της κανονικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα να ακούγεται σαν κάτι μου πέφτει στην τουαλέτα…Μπλουπ! Πολύ πιο δυνατά φυσικά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κυματομορφή του ήχου απεδείκνυε όπως ο ήχος προερχόταν από κάποιο ζώο. Ο λόγος που αυτό είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζώο αρκετά μεγάλο ή αρκετά θορυβώδες για να κάνει αυτού του είδος τον θόρυβο και σε τέτοιες αποστάσεις. Όλο αυτό αφήνει τους επιστήμονες με ανοιχτό το στόμα, αφού πρόκειται για έναν ήχο που δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί με οποιονδήποτε ήχο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα!

Αυτές είναι οι περίπλοκες ανακαλύψεις που δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς είναι, ακόμα και με την τεχνολογία που διαθέτουμε στις μέρες μας. Υπάρχουν πολλά συναρπαστικά μυστήρια σε αυτόν τον κόσμο!

Πηγή: collective-evolution.com