Όταν αλείφεστε με αντηλιακό, πιστεύετε ότι αυτό σας προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι οδηγίες και οι κανονισμοί έχουν κάνει τα αντηλιακά το ασθενέστερο εργαλείο σας για την καταπολέμηση των ολοένα αυξανόμενων ποσοστών του μελανώματος, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG).
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας έχει βγάλει στο φως της δημοσιότητας τις βαθμολογίες της για κάθε είδους αντηλιακό, με βάση τα πορίσματα των ερευνητών της, αλλά και των εμπειρογνώμων της δημόσιας υγείας, οι οποίοι αναλύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα 1.400 αντηλιακών, λιποζάν, προϊόντων μακιγιάζ και λοσιόν με δείκτη προστασίας.
Και ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας; «Μόνο το 25% των προϊόντων αυτών προσφέρουν ασφαλή προστασία εναντίον και των δύο ηλιακών ακτινών UVA και UVB, χωρίς επίσης να περιέχουν επιβλαβή για την υγεία συστατικά», αναφέρει η Nneka Leiba ως αναπληρωτής διευθυντής της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας και επικεφαλής ερευνητής του πρότζεκτ. «Η ευαισθητοποίηση για τα αντηλιακά μπορεί να βελτιωθεί, αλλά η συνολική προστασία από τον ήλιο όχι.»
Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, όπως λέει η Nneka, είναι ότι ο κανονισμός για λογαριασμό του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι αδύναμος και περιορισμένος. Τον Δεκέμβριο, ο οργανισμός επιτέλους έθεσε νέους κανόνες, οι οποίοι θα απαιτούν ότι τα προϊόντα με ετικέτες “ευρέως φάσματος” – δηλαδή τα προϊόντα που προστατεύουν τόσο τα ηλιακά εγκαύματα από τις ακτίνες UVB, όσο και τον καρκίνο του δέρματος από τις ακτίνες UVA- θα ελέγχονται πρώτα από ανεξάρτητο φορέα και στη συνέχεια θα επικυρώνονται. Επίσης, η χρήση των όρων “αδιάβροχο” και “ανθεκτικό στην εφίδρωση” θα απαγορευτούν. Αλλά, συνεχίζει η Nneka, «o κανονισμός που έθεσαν ήταν τόσο αδύναμος που τα περισσότερα προϊόντα δεν χρειάζεται να αλλάξουν σκευάσματα προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές». Ενενήντα τοις εκατό των προϊόντων που πωλούνται στις ΗΠΑ πληρούν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά προσθέτει ότι μόνο το 50% των αμερικανικών προϊόντων θα πληρούσαν τις απαιτήσεις κάτω από τους πολύ αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας της Ευρώπης (Ευτυχώς για εμάς).
Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα αμερικανικά ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα με προϊόντα, τα οποία παραπλανούν τους χρήστες με μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη, και εκθέτουν τους ανθρώπους σε τοξικές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Η έκθεση της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας καταγράφει πολλά από αυτά τα προϊόντα και παρακάτω είναι οι επιλογές της για τα 6 χειρότερα είδη αντηλιακών:
1. Αντηλιακά με Ρετινόλη
Η Ρετινόλη, ή αλλιώς βιταμίνη Α, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο, σύμφωνα με μια σειρά δοκιμών της κυβέρνησης. Ωστόσο, εξακολουθεί να προστίθεται σε αντηλιακά και λοσιόν λόγω των αντιγηραντικών αποτελεσμάτων της.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα ποσοστά μελανώματος αυξάνονται κατά 2% ετησίως την τελευταία δεκαετία», δηλώνει η Nneka. “Έχει γίνει τόσο επικίνδυνη ουσία που η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται ετικέτες προειδοποίησης για τη βιταμίνη Α στα προϊόντα που περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό που θα λένε”μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματός σας στον ήλιο και ειδικότερα την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος”. Σας παρακαλούμε να περιορίσετε την έκθεση στον ήλιο κατά τη χρήση αυτού του προϊόντος για μια εβδομάδα. Ακριβώς αυτό που θέλετε να διαβάσετε πάνω σε ένα αντηλιακό, σωστά;
2. Αντηλιακά με Δείκτη Προστασίας μεγαλύτερο από 50
Ο Δείκτης Προστασίας είναι ένα μέτρο προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούν μόνο οι ηλιακές ακτίνες UVB, και όχι οι καρκινογόνες ακτίνες UVA, για τις οποίες η προστασία σε αυτά τα προϊόντα είναι ελάχιστη, σύμφωνα με την ανάλυση της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας. Τα προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας δίνουν, επίσης, μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. «Επειδή σας προστατεύουν περισσότερο από τις ακτίνες UVB, ίσως και να μην καείτε καν, πράγμα το οποίο ουσιαστικά αυξάνει τον χρόνο που μένετε εκτεθειμένοι στον ήλιο και απορροφάτε πάρα πολλές ακτίνες UVA που βλάπτουν», σημειώνει η Nneka. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει προτείνει κανόνες που θα απαγορεύουν τις εταιρίες να διαφημίζουν δείκτες προστασίας υψηλότερους από 50, τους οποίους χαρακτηρίζουν “εγγενώς παραπλανητικούς”, αλλά οι κανόνες αυτοί δεν έχουν μπει σε εφαρμογή μέχρι στιγμής.