Η παρατεταμένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή και να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα αυτών των χρόνων, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας μελέτης, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 12.000 ηλικιωμένοι άνδρες στη Δυτική Αυστραλία.
Σε μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι 150 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα προσθέτει 2 έως 3 χρόνια στις ζωές των αντρών που παρέμειναν σωματικοί δραστήριοι κατά τη διάρκεια της 13ετής μελέτης.
Επίσης, όσοι από τους συμμετέχοντες ασχολούνταν τακτικά με τη σωματική δραστηριότητα σε όλη τη μελέτη, μεγάλωσαν με περισσότερη επιτυχία απ’ αυτούς που ήταν ανενεργοί. Επιτυχής γήρανση ορίζεται η γήρανση χωρίς κατάθλιψη, απώλεια μνήμης ή λειτουργική ανικανότητα, ενώ η σωματική δραστηριότητα ορίζεται η 150λεπτη ή περισσότερη εβδομαδιαία άσκηση που προκαλεί λαχάνιασμα στους ανθρώπους.
«Έτσι, όχι μόνο οι ενεργοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από τους ανενεργούς, αλλά φτάνουν στα γηρατειά σε καλή κατάσταση, χωρίς ενδείξεις κατάθλιψης ή λειτουργικών προβλημάτων», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Osvaldo Almeida.
«Με άλλα λόγια, ήταν σε θέση να ζουν και να κάνουν τις δουλειές τους χωρίς σημαντική βοήθεια – φρόντιζαν τα οικονομικά τους, ασχολούνταν με τον εαυτό τους, με το σπίτι τους κλπ, και δεν είχαν καμία ένδειξη κάποιας ψυχικής ασθένειας.»
Ο καθηγητής Almeida, πρόεδρος της Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο σχολείο UWA της Ψυχιατρικής και Κλινικής Νευροεπιστήμης, συμπλήρωσε πως η μελέτη έδειξε ότι, όχι μόνο δεν ήταν ποτέ αργά για να ξεκινήσουν τακτική άσκηση όσοι από εκείνους τους άντρες ήταν αδρανείς κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά όσοι τελικά έκαναν τακτική σωματική άσκηση την περίοδο παρακολούθησης που ακολούθησε αποκόμισαν πολλά οφέλη.
«Εκείνοι που ξεκίνησαν αδρανείς, αλλά έγιναν στη συνέχεια πιο ενεργητικοί με την πάροδο του χρόνου, επωφελήθηκαν επίσης. Βέβαια, όχι όσο αυτούς που ασκούνταν από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά αρκετά περισσότερο από αυτούς που παρέμειναν ανενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια.»
Εν τω μεταξύ, οι άντρες που ήταν δραστήριοι κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά τα παράτησαν πάνω από 10-13 χρόνια της περιόδου παρακολούθησης που ακολούθησε, έχασαν όλα τα οφέλη για την υγεία τους.
«Είναι καλύτερα να δραστηριοποιηθείς κάποια στιγμή, παρά να είσαι δραστήριος στην αρχή και μετά να σταματήσεις», λέει ο καθηγητής Almeida.
«Το μήνυμα είναι πως οι ηλικιωμένοι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουν τη σωματική δραστηριότητα, και με τη συμμετοχή τους σε τακτική σωματική δραστηριότητα, όχι μόνο επιβιώνουν περισσότερο, αλλά διασφαλίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχημένης γήρανσης – χωρίς σημαντικές λειτουργικές διαταραχές. Όχι μόνο προσθέτουν χρόνια στη ζωή, αλλά προσθέτουν και ποιότητα σε αυτά τα χρόνια!»
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται να προωθεί τη μακροζωία και την υγιή γήρανση, και θα πρέπει να ενθαρρύνεται αφού είναι ασφαλής και εφικτή.
Η “The Health in Men Study (HIMS)” είναι μια διαχρονική μελέτη από 12.201 άντρες ηλικίας 65-83 ετών, η οποία ξεκίνησε το 1996. Η ερευνητική ομάδα HIMS έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 100 μελέτες σχετικά με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων περί της υγείας και της γήρανσης των ανδρών.
Πηγή: www.sciencealert.com