• Για Εμάς
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε
Τρίτη 13 Απρ 2021
20 °c
Athens
25 ° Δε
25 ° Τρ
23 ° Τε
23 ° Πε
23 ° Πα
22 ° Σα
  • Login
  • Αρχικη
  • Κοσμος
  • Φυση
  • Ευ ζην
  • Πολιτισμος
  • Δραση
No Result
View All Result
Ethernews.com
  • Αρχικη
  • Κοσμος
  • Φυση
  • Ευ ζην
  • Πολιτισμος
  • Δραση
No Result
View All Result
Ethernews.com
No Result
View All Result
Home Eυ Zην Ψυχολογία

Μπορούμε πάντα να εμπιστευόμαστε τη λογική μας;

Eftychios Giatroudakis by Eftychios Giatroudakis
in Ψυχολογία
Reading Time: 3 mins read
283 3
0
Μπορούμε πάντα να εμπιστευόμαστε τη λογική μας;

Μπορούμε πάντα να εμπιστευόμαστε τη λογική μας;

561
SHARES
1.6k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα της φύσης για την ικανότητά του να προσαρμόζει το περιβάλλον στα δικά του μέτρα, αντί να προσαρμόζεται αυτός στα μέτρα του περιβάλλοντος. Αυτή του την ικανότητα την οφείλει στην ευφυΐα του εγκεφάλου του, την λογική!

Η λογική λοιπόν, είναι το «όπλο» μας στον αγώνα επιβίωσης και είναι αυτό που μας έκανε να ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα όντα της φύσης και να κυριαρχήσουμε σε αυτήν.

Το τρομερό αυτό πλεονέκτημα, μας έκανε όχι μόνο κυρίαρχους αλλά και ρυθμιστές στην βιόσφαιρα του πλανήτη…

Όμως, όπως κάθε όπλο έχει διττή ικανότητα δηλαδή να πλήττει τον αντίπαλο, αλλά να πλήττει και τον χρήστη, έτσι και το όπλο-λογική, μπορεί άλλοτε να μας βοηθά και άλλοτε να μας βλάπτει.

Η λογική είναι ένα όπλο ατελές! Δεν είναι το τέλειο όπλο. Είναι ένα όπλο-παγίδα! Γιατί;

Όλα ξεκινάνε από τον νου μας,  την στιγμή που γεννιόμαστε.

Αν και ο νους μας έχει κάποιες εγγενώς εγκατεστημένες προδιαγραφές και δυνατότητες, πρέπει να δομηθεί η αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου από την αρχή. Αυτό συμβαίνει από τα πρώτα ερεθίσματα-πληροφορίες που φθάνουν στον εγκέφαλο από τις πέντε μας αισθήσεις.

Εκεί δημιουργούνται οι πρώτες βασικές εγκεφαλικές συνάψεις. Δηλαδή νέοι νευρώνες, οι οποίοι περιπλέκονται συνδέοντας τμήματα του εγκεφάλου. Έτσι κάθε σύναψη αντιστοιχεί στην δόμηση μιάς αντίληψης!

Μία σειρά αντιλήψεων υποδέχεται τα δεδομένα τα οποία εγκαθίστανται στην μνήμη. Η μνήμη και η εγγενής ικανότητα του ανθρώπινου νου, εκκινεί την λογική. Επεξεργασία δηλαδή των προσλαμβανομένων πληροφοριών, δημιουργία παραγόμενων συμπερασμάτων, σκέψεων, ιδεών, που μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα τα οποία προδιαγράφουν τις επόμενες ενέργειές μας, οι οποίες με την σειρά τους προσφέρουν νέες εμπειρίες-δεδομένα, που κι αυτά θα γίνουν αντικείμενο λογικής επεξεργασίας για το μέλλον!

Ωραία, και που είναι η «παγίδα»;

Η «παγίδα» είναι στις πηγές των αρχικών πληροφοριών, οι οποίες ξεκίνησαν την δόμηση των εγκεφαλικών συνάψεων.

Αυτές οι πηγές, δεν είναι άλλες -όπως είπαμε- από τις πέντε μας αισθήσεις. Όραση, ακοή, αφή, γεύση και όσφρηση. Πέντε όργανα-αισθητήρες. Αυτά είναι κατασκευασμένα ώστε να προσλαμβάνουν τα πεδία συχνοτήτων-κραδασμικοτήτων που μας περιβάλλουν και να τα στέλνουν στον εγκέφαλο.

  • Το αφτί προσλαμβάνει συχνότητεςεύρους από 16 έως 20.000 Ηz.
  • Η όραση από 429×1012 Hz έως 750×1012 Hz.
  • Η όσφρηση μας επιτρέπει να ξεχωρίζουμε μέχρι 2.500 οσμές μόνο, από 400 οσφρητικούς υποδοχείς της μύτης μας αναλόγως της «υπογραφής» που αφήνουν οι κβαντικές ταλαντώσεις κάθε μορίου, δηλαδή της ιδιοσυχνότητάς του.
  • Η γεύση προσλαμβάνει μέχρι 10.000 γευστικά ερεθίσματα (από τους γευστικούς κάλυκες) πάλι από την «υπογραφή» της ιδιοσυχνότητας των μορίων που έρχονται σε επαφή με την γλώσσα μας.
  • Τέλος η αφή μας, αντιλαμβάνεται την υφή των πραγμάτων που μας περιβάλλουν αναλόγως την αντίσταση που προβάλουν στην πύκνωση της δικής μας ύλης (σώματος), δηλαδή αραιότερη ή πυκνότερη ιδιοσυστασία, άρα και πάλι την κβαντική ταλάντωση των μορίων της ύλης.

Τι είδαμε μέχρι τώρα;Είδαμε ότι αυτά που μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε, περιορίζονται από τις δυνατότητες των πέντε αισθήσεών μας. Ένα τεράστιο εύρος συχνοτήτων της ύλης (και όχι μόνο) είναι έξω από τις δυνατότητες πρόσληψης των αισθητηρίων οργάνων μας.

Αυτό τι σημαίνει;

Αυτό σημαίνει ότι ένα τεράστιο μέρος του περιβάλλοντος χώρου μας δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, αν και υπάρχει δίπλα μας, που μάλιστα μπορεί και να μας επηρεάζει.

Για παράδειγμα, οι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που υπάρχει γύρω μας, οι υπόηχοι και οι υπέρηχοι, το υπεριώδες και υπέρυθρο φως, οι σκεπτομορφές και άλλα φυσικά φαινόμενα, απλά για το μυαλό μας δεν υπάρχουν, αφού δεν μπορεί να τα προσλάβει άμεσα από τις αισθήσεις.

Αν όμως βάλουμε ένα τεχνολογικό βοήθημα να προσλάβει συχνότητες που είναι έξω από τις δυνατότητες των οργάνων μας και τις μετατρέψει σε συχνότητες που είναι αντιληπτές (π.χ. μια τηλεόραση, ένα κινητό τηλέφωνο κτλ.), τότε ανακαλύπτουμε το προφανές:

την αναπηρία μας στην κατανόηση της φύσης, στο σύνολο της ύπαρξής της.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι περιορισμένες δυνατότητες του σώματός μας, εμποδίζουν τον νου μας να γνωρίσει την Δημιουργία στο σύνολό της.

Έτσι, αφού η λογική μας δομήθηκε μαθαίνοντας να αποδέχεται ως δεδομένο τον κόσμο που αντιλαμβάνεται μέσω των αισθήσεων και παράγει σκέψη, ιδέα και σοφία, οτιδήποτε θα ανέτρεπε αυτήν την παραδοχή, αυτομάτως θεωρείται παράλογο ή εξω-λογικό!

Κάθε αναφορά στο εξω-λογικό θεωρείται και «υπερβατικό» και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, καθότι δεν είναι εύκολα επαληθεύσιμο ή αποδείξιμο.

Φθάνουμε δηλαδή στο σημείο να αρνούμαστε να αποδεχθούμε έννοιες υπαρκτές της φυσικής νομοτέλειας, επειδή η λογική μας εμποδίζει.

Μια λογική όμως λειψή. Μια λογική που έχει περιορισμένη αντίληψη, λόγω της ψευδαίσθησης ότι ο κόσμος είναιΜΟΝΟ αυτός που αναγνωρίζεται και επαληθεύεται από τις πέντε αισθήσεις.

Εδώ τίθεται ένα σπουδαίο ερώτημα:

– Ο Δημιουργός που έδωσε την ιδιαιτερότητα της έλλογης νόησης στον άνθρωπο, γιατί να του στέρησε την ικανότητα της ευρείας αντίληψης του κόσμου;

Μήπως όμως ο Δημιουργός, εκτός της λογικής (και του λόγου) έδωσε πράγματι και κάτι άλλο; Κάποια εξω-αισθητήρια αντιληπτική ικανότητα;

Κάποια ικανότητα να αντιλαμβάνεται πράγματα του περιβάλλοντος που δεν μπορούν οι περιορισμένες μας πέντε αισθήσεις;

Ναι φίλοι μου! Ο Δημιουργός-Θεός προίκισε τον άνθρωπο και με άλλα «όπλα» εκτός της λογικής.

Του έδωσε την διαίσθηση! Την υπεραίσθηση δηλαδή η οποία δεν περνά από την διαδικασία της συνειδητής λογικής, αλλά βρίσκει πρόσφορο πεδίο έκφρασης στο ασυνείδητο ή το υπερσυνειδητό. Προέρχεται από κει!

Είναι η «έκτη» αίσθηση που μας φωτίζει πλευρές του κόσμου, που η λογική μας δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επειδή δεν περνά από τα «φίλτρα» αντίληψης του συνειδητού για τον χωρόχρονο, κινείται έξω απ’ αυτόν!

Αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον πεπερασμένο νου, την πραγματική έννοια του μη γραμμικού χρόνου. Και όχι μόνο, αλλά κινείται μέσα σε αυτόν!

Είναι αδέσμευτη αίσθηση…Αντιλαμβάνεται πεδία συχνοτήτων που είναι απαγορευμένα στις συμβατικές μας αισθήσεις. Μπορεί να προ-δεί (προαίσθηση), να προβλέψει δηλαδή επερχόμενες καταστάσεις και να μας προειδοποιεί.

Πως όμως, αφού ο δίαυλος επικοινωνίας με τον συνειδητό νου έχει κοπεί; Κόπηκε γιατί ο «ξερόλας» νους της λογικής, δεν την αποδέχεται… Δεν την αναγνωρίζει γιατί δεν μπορεί να την επαληθεύσει. Γιατί ο λογικός νους, έχει όρια.

Η υπερβατική μας φύση λοιπόν, το υπέρ-συνειδητό μας, το κομμάτι δηλαδή του ανώτερου εαυτού μας, έχει βρει τον τρόπο να επικοινωνεί με το συνειδητό!

Έναν πλάγιο τρόπο: τα όνειρα!

Εκεί υπάρχει η ασφάλεια της άμβλυνσης της συνειδητότητας, η οποία υποχωρεί αφήνοντας χώρο για πιο ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Εκεί οι λογικές αναστολές κάμπτονται. Και εκεί πλέον αρχίζει η επαφή με την υπεραίσθηση και τον ανώτερο εαυτό μας. Μέχρι να ξυπνήσουμε. Τότε, επανέρχεται η λογική η οποία αναιρεί από την μνήμη τα «παράλογα» αυτά βιώματα, αφού αδυνατεί να τα ερμηνεύσει και τα απαξιώνει.

Παρόλα αυτά, η διαίσθηση υπάρχει πάντοτε μέσα μας και προσπαθεί να βρει στιγμιαία διαύλους επικοινωνίας με την συνείδησή μας, αλλά πάντα βρίσκει «τοίχο» στην λογική.

Έτσι, συνειδητά ακρωτηριάζουμε τον εαυτό μας από την φυσική μας δυνατότητα να επικοινωνούμε με την φύση και το περιβάλλον και περιορίζουμε την εξέλιξή μας δραστικά.

Διαβάστε ακόμα: Επιβεβαιώθηκε επιστημονικά η ύπαρξη της 6ης αίσθησης

Μάθαμε να ζούμε μισοί.

Είναι καιρός να ξυπνήσουμε από την λήθη και την ψευδαίσθηση της περιορισμένης γνώσης που μας παρέχει η λογική και να ανοίξουμε το «τρίτο μάτι» μας στον κόσμο. Τον αληθινό κόσμο!

Ας αφήσουμε λίγο την διαίσθησή μας να επικοινωνήσει μαζί μας. Έχει πολλά να μας πει. Ας της δείξουμε ακόμη και λίγη εμπιστοσύνη. Δεν θα μας διαψεύσει. Όσο περισσότερο την εμπιστευόμαστε, τόσο πιο αποκαλυπτική θα είναι μαζί μας.

Με μέτρο! Το ιδανικό είναι να ισορροπήσουμε την θέση μας, μεταξύ λογικής και διαίσθησης.

Όσοι το καταφέρουν, θα ξέρουν ότι ανοίγουν νέο και μεγαλύτερο δρόμο μπροστά τους, για την εξέλιξη και την αυτογνωσία τους.  Διευρύνουν τα όρια της κατανόησης της Φύσης και της Δημιουργίας και ανοίγουν δρόμο προς την Θεία Σοφία και το Φως!

Γράφει ο ΛΥΚΙΟΣ

0 0 vote
Article Rating
Tags: ΔιαίσθησηΕμπιστοσύνηΛογική
Share227Tweet139Send

Αν σας αρέσει το άρθρο πείτε ένα ευχαριστώ με ένα Like στη Σελίδα μας!

Facebook
Previous Post

Ο φόβος είναι ένα πλαστό κατασκεύασμα του νου σου

Next Post

Γινόμαστε άνθρωποι-ρομπότ. Η Ανθρωπότητα λειτουργεί πια μηχανικά

Eftychios Giatroudakis

Eftychios Giatroudakis

Η μορφή μας και οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι τα όρια μας. Ανακαλύπτω τις πτυχές του κόσμου και τις καλύτερες από αυτές τις φέρνω στο Ethernews.

Related Posts

Μήπως τα προβλήματα στη ζωή σου οφείλονται σε ΕΣΕΝΑ

Μήπως τα προβλήματα στη ζωή σου οφείλονται σε ΕΣΕΝΑ;

by Eftychios Giatroudakis
10/04/2020
0

Έχεις ποτέ συνειδητοποιήσει ότι τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή σου οφείλονται στο ότι έχεις μάθει να μιλάς και να σκέπτεσαι...

Όταν Νομίζεις ότι είσαι Ελεύθερος, τότε είσαι φυλακισμένος!

Αν νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος, τότε είσαι φυλακισμένος! Χρόνης Μίσσιος

by Eftychios Giatroudakis
08/04/2020
0

Έμενα κάποια φορά σ’ ενός γιατρού. Δεξιός ο άνθρωπος, αλλά δε γούσταρε και τους εθνοσωτήρες. Ήξερε ότι ήμουνα κομμουνιστής,...

Χειριστικός γονιός: ένας ασυνείδητος εκβιαστής

Χειριστικοί γονείς. Μια τοξική κατάσταση. Πως αντιμετωπίζεται;

by Eftychios Giatroudakis
10/04/2020
0

1. Τα χαρακτηριστικά του χειριστικού γονιού και της χειριστικής σχέσης Χειριστικός μπορεί να θεωρηθεί ένας άνθρωπος, ο οποίος ξέρει πολύ...

Χειριστικός γονιός: ένας ασυνείδητος συναισθηματικός εκβιαστής

Χειριστικός γονιός: ένας ασυνείδητος συναισθηματικός εκβιαστής

by Eftychios Giatroudakis
16/11/2018
0

Σίγουρα έχουμε σχεδόν όλοι ακούσει ότι «αυτός είναι χειριστικός!» και μάλιστα το θεωρούμε και εμπόδιο στις ανθρώπινες σχέσεις και στην...

Γυμναστική για το μυαλό, 25 συνήθειες που σε κάνουν πιο έξυπνο

Γυμναστική για το μυαλό, 25 συνήθειες που σε κάνουν πιο έξυπνο

by Eftychios Giatroudakis
06/04/2020
0

Η γυμναστική δεν αφορά μόνο τους κοιλιακούς ή τους τετρακέφαλους. Κάποιος μπορεί να κάνει το ίδιο και με τον εγκέφαλό...

16 συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν έξυπνους ανθρώπους

16 συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν έξυπνους ανθρώπους

by Eftychios Giatroudakis
13/04/2020
0

Η συνήθεια είναι σαν κλωστή, υφαίνουμε ένα κομμάτι της κάθε μέρα και στο τέλος δεν μπορούμε να την κόψουμε. Horace...

Η ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα

Η ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα

by Eftychios Giatroudakis
28/04/2018
0

Είναι γεγονός ότι ακόμα και η ψυχανάλυση γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα! Σύμφωνα με αυτήν ο Σωκράτης στον διάλογό του με...

Η σαρωτική εφηβεία της μέσης ηλικίας και τα χαμένα όνειρα που επιστρέφουν

Η σαρωτική εφηβεία της μέσης ηλικίας και τα χαμένα όνειρα που επιστρέφουν

by Eftychios Giatroudakis
18/02/2018
0

Επειδή ο άνθρωπος ρέπει στην αμεριμνησία και τη νωθρότητα, συνεχώς αναβάλλει τις σοβαρές αποφάσεις του, τις βαθιές τίμιες εκτιμήσεις του,...

Subscribe
Notify of
guest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
  • Αρχαία Ελληνικά ονόματα ανδρών και γυναικών

    Αρχαία Ελληνικά ονόματα ανδρών και γυναικών

    50900 shares
    Share 22093 Tweet 12003
  • Μεγάλη συλλογή αγγλικών λέξεων με ελληνική ρίζα

    27622 shares
    Share 12243 Tweet 6408
  • Κορονωϊός: Επιδημία ή Απάτη; Τι λένε 26 Γιατροί & Επιδημιολόγοι

    20939 shares
    Share 13872 Tweet 2945
  • Μου πρότειναν 500 εκ. για να εισαχθούν εμβόλια στην Ελλάδα

    20964 shares
    Share 14704 Tweet 2609
  • Φόλα | Πώς να σώσετε ένα ζώο; Συμπτώματα & χρόνος αντίδρασης

    10554 shares
    Share 4541 Tweet 2505
  • Για Εμάς
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε

Copyright © 2012-20 Ethernews.com Crafted by Simple

  • Login
  • Αρχικη
  • Κοσμος
  • Φυση
  • Ευ ζην
  • Πολιτισμος
  • Δραση

Copyright © 2012-20 Ethernews.com Crafted by Simple

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
wpDiscuz