Για να δεις όλα τα εφημερεύοντα φαρμακεία στα Ιωάννινα πάτησε εδώ:
Νοσοκομεία στα Ιωάννινα
Στην πόλη λειτουργούν δύο νοσοκομεία, το Γενικό Κρατικό «Χατζηκώστα» και το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό «Δουρούτη», τα οποία δέχονται ασθενείς από το σύνολο του νομού.Τα νοσοκομεία εφημερεύουν εναλλάξ τις μονές (Πανεπιστημιακό) και ζυγές (Χατζηκώστα) μέρες.
1. Γενικό Κρατικό «Χατζηκώστα»
Το Γενικό Κρατικό «Χατζηκώστα» αρχικά στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις επί της οδού Γ. Παπανδρέου.Στα τέλη της δεκαετίας του 70′ μεταφέρθηκε στα κτήρια του Σανατορίου Ιωαννίνων επί της Λεωφόρου Μακρυγιάννη,η οποία αποτελεί πλέον την παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου.Στις αρχικές εγκαταστάσεις συνέχισαν να λειτουργούν τμήματα του νοσοκομείου όπως Μέση Τεχνική Επαγγελματική Σχολή – ΤΕΕ Νοσηλευτικής,Ψυχιατρικές Δομές,Οφθαλμολογικό,Ψυχιατρικό.Στο παλαιό Χατζηκώστα δημιουργήθηκαν προκατασκευασμένα κτίρια για να καλύψουν ανάγκες του νοσοκομείου.Το νοσοκομείο δέχτηκε 4 επεκτάσεις στο πέρασμα του χρόνου για να φτάσει στην σημερινή του μορφή.
Το 1987,όντας το μοναδικό νοσοκομείο των Ιωαννίνων εγκρίθηκε ο Οργανισμός του Νοσοκομείου με 465 κλίνες και το ανάλογο προσωπικό που με μικρές διαφορές ισχύει μέχρι σήμερα.Το 1991 άρχισε η μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων και ιατρικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στο Χατζηκώστα παρέμειναν κυρίως τμήματα του ΕΣΥ.Το 2001 λειτούργησαν νέα χειρουργεία σε νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.Μέσα στην δεκαετία αυτή αποκτήθηκαν και λειτούργησαν Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος, Ψηφιακός Μαστογράφος και Αγγειογραφικό Συγκρότημα στο Καρδιολογικό Τμήμα.Το 2013 παραδόθηκε κτήριο για τις ανάγκες του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης της κρίσης αλκοολικών και χρηστών Ναρκωτικών.
Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει δύναμη 350 κλινών.
2. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ιδρύθηκε με το Π.Δ 391/86 (ΦΕΚ 174/Α/86).Αποτελεί ΝΠΔΔ και υπάγεται στις διατάξεις του Ν.Δ 2592/53 «περί οργάνωσης της Ιατρικής Αντίληψης (ΦΕΚ 254/Α/53).
Η ανάπτυξη του ξεκίνησε με την αριθ. 17781/5-12-88 (ΦΕΚ 875/Β/88) απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.Η δυναμικότητα του είναι 760 κλινών.
Το νοσοκομείο βρίσκεται σε μια έκταση 68000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Σταύρου Νιάρχου.Λειτουργούν τμήματα Παθολογικού,Χειρουργικού,Ψυχιατρικού και Εργαστηριακού Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας.Στους χώρους του νοσοκομείου παράγονται ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο διαθέτοντας ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
Ιωάννινα, γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα
Τα Ιωάννινα, γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα, είναι πόλη της Ηπείρου, έδρα του Δήμου Ιωαννιτών και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Επίσης, αποτελούν την έδρα και μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 65.574 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης.
Φαρμακεία
Φαρμακείο ονομάζεται η υγειονομική δομή που σκοπό έχει να καλύψει τις φαρμακευτικές ανάγκες των ασθενών, παρέχοντας ταυτόχρονα επιστημονικές συμβουλές. Παράλληλα, λειτουργεί ως μονάδα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρώτων Βοηθειών στην κοινότητα.
Ο ρόλος του φαρμακείου είναι πολλαπλός, καθώς πέραν της παρασκευής και διανομής φαρμάκων, αναλαμβάνει και το ρόλο της ασφαλούς αποθήκευσης και συντήρησης τους, ώστε να αποτραπούν τυχόν αλλοιώσεις. Επιπλέον ο φαρμακοποιός, κατά την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών οφείλει να ελέγξει τυχόν λάθη του ιατρού ως προς την επιλογή της δραστικής ουσίας και της αναγραφόμενης δοσολογίας, ενώ παράλληλα ασκεί συμβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας οδηγίες, ενημέρωση και εκπαίδευση στους ασθενείς ως προς τη δοσολογία, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τις προφυλάξεις που θα πρέπει να τηρούνται κατά τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και φαρμάκων-τροφών και γενικότερα ως προς τον σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.
Από το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το Φαρμακείο και ως σημείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί να αναλαμβάνουν πλέον ενεργό ρόλο στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού (π.χ. μέσω εμβολιασμών και της συμβουλευτικής σε θέματα υγείας) και στην αντιμετώπιση ήπιων και επείγουσων παθολογικών καταστάσεων.