Ποτέ δεν υπήρχε κάτι τόσο ενδιαφέρον στις διαφημιστικές πινακίδες όσο τώρα. Η διαφημιστική πινακίδα που βλέπετε μπορεί να παράγει μέχρι και 98,44 λίτρα νερού την μέρα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη μόνο αέρα. Η πινακίδα αυτή είναι πραγματική, βρίσκεται στην Λίμα, στο Περού, και παράγει κατά μέσο όρο 98 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, εκμεταλλευόμενη την υγρασία. Χρησιμοποιεί ένα απλοϊκό σύστημα φιλτραρίσματος και τη βαρύτητα.
Ας μιλήσουμε, όμως, πρώτα για την ίδια την Λίμα, την μεγαλύτερη πόλη του Περού και την 5η μεγαλύτερη πόλη σε όλη την Αμερική με πληθυσμό που αγγίζει τους 7.6 εκατομμύρια κατοίκους (και ξεπερνά τους 9 εκατομμύρια αν συνυπολογίσουμε όσους μένουν στα περίχωρά της και χρησιμοποιούν το μετρό για να μετακινηθούν από και προς την πόλη). Εκτείνεται στο νοτιότερο κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, ο λόγος για τον οποίον η υγρασία της ατμόσφαιράς της αγγίζει το 86% (και πολύ κοντά στο 100% όταν ακόμα είναι χαράματα). Η Λίμα όμως είναι και αυτό που λέμε μια «παράκτια έρημος»: Βρίσκεται στο βορειότερο μέρος της Ατακάμα, της πιο ξηρής ερήμου του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει πως βλέπει περίπου 1.27 εκατοστά βροχόπτωσης ετησίως (η Λίμα είναι η δεύτερη πιο ξερή πόλη-έρημος στον πλανήτη μετά από το Κάιρο). Ως εκ τούτου, η Λίμα εξαρτάται από το λιώσιμο των πάγων των Άνδεων και την αποστράγγισή τους, πηγές νερού οι οποίες συρρικνώνονται συνεχώς λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Το Πανεπιστήμιο Μηχανικής και Τεχνολογίας του Περού (UTEC) αναζητούσε τρόπους επίλυσης αυτού του προβλήματος μέχρι που τελικά έπεσε πάνω στην εταιρεία διαφημίσεων Mayo DraftFCB. Η εταιρεία αυτή έδωσε την ιδέα της πινακίδας, η οποία θα μετέτρεπε την υγρασία της ατμόσφαιρας σε νερό και σύντομα το πανεπιστήμιο δημιούργησε μια τέτοια.
Δεν είναι ακόμα εντελώς αυτάρκης, καθώς χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια (2.5 KW/ ώρα/ συσκευή) για να λειτουργήσουν οι πέντε συσκευές που αποτελούν το σύστημα αντίστροφης όσμωσης και φιλτραρίσματος της διαφημιστικής πινακίδας, με κάθε συσκευή ικανή να παράξει μέχρι και 20 λίτρα. Στη συνέχεια, το νερό μεταφέρεται μέσω μικρών αγωγών σε μια κεντρική δεξαμενή εκμετάλλευσης στην βάση της πινακίδας, όπου συναντάει κανείς τι άλλο; Μια βρύση. Σύμφωνα με την διαφημιστική εταιρεία Mayo DraftFCB, η πινακίδα έχει ήδη παράξει 9450 λίτρα πόσιμου νερού (2500 γαλόνια) σε χρονική περίοδο 3 μηνών, το οποίο αντιστοιχεί στην «μηνιαία κατανάλωση χιλιάδων οικογενειών». Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν δεκάδες ή χιλιάδες τέτοιες συσκευές, στρατηγικά τοποθετημένες μέσα σε μια πόλη, στα περίχωρα αυτής, ή ακόμα και στα χωριά!
Οι κάτοικοι της πόλης σίγουρα χρειαζόντουσαν βοήθεια. Σύμφωνα με άρθρο του 2011 στο περιοδικό «The Independent», περίπου 1.2 εκατομμύρια κάτοικοι της Λίμα δεν έχουν καθόλου νερό και εξαρτούνται από φορτηγά ιδιωτικών εταιρειών παροχής νερού, των οποίων τα δρομολόγια δεν είναι σταθερά (εταιρείες οι οποίες χρεώνουν μέχρι και $10 το κυβικό νερού, ή όπως σημειώνεται και στο άρθρο, 20 φορές το ποσό που πληρώνουν οι κάτοικοι για το βρώμικο νερό που τρέχει στις βρύσες τους).
Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί σε Αγγλική απόδοση:
Πηγές: techland.time.com/2013/03/05/finally-a-billboard-that-creates-drinkable-water-out-of-thin-air/