Τι σημαίνει η φράση
Χρησιμοποιούμε την έκφραση αυτή όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον μεταφορικά ότι πήραν τα μυαλά του αέρα.
Για κάποιον υπερφίαλο, που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, λέμε ότι αυτός «καβάλησε το καλάμι».
Από που προέρχεται
Πιθανότατα προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Οι Σπαρτιάτες την έλεγαν, για να πειράξουν τον βασιλιά Αγησίλαο.
Ο Αγησίλαος αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του. Λέγεται ότι, όταν αυτά ήταν μικρά, έπαιζε μαζί τους μέσα στο σπίτι, καβαλώντας, σαν σε άλογο, ένα καλάμι. Κάποια μέρα όμως, τον είδε ένας φίλος του σ’ αυτή τη στάση. Ο Aγησίλαoς τον παρακάλεσε να μην κάνει λόγο σε κανέναν. Όμως εκείνος δεν κράτησε το λόγο του και το είπε σε άλλους.
Αναλυτικά η ιστορία:
Ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίλαος, λέει ο ετυμολογικός μύθος, αγαπούσε πολύ τα παιδιά του, και τους έδειχνε τη στοργή του, εν αντιθέσει με την αυστηρή Σπαρτιάτικη τακτική που υπήρχε εκείνη την εποχή.
Κάποια στιγμή λοιπόν, παίζοντας μαζί τους, είχε καβαλήσει ένα καλάμι, προσποιούμενος πως αυτό είναι άλογο κι ο ίδιος ιππέας. Λοιπόν, τότε, έτυχε να περνάει από εκεί ένας συμπολίτης του, που παραξενεύτηκε βλέποντας το βασιλιά της Σπάρτης να παίζει σαν παιδί. Ο Αγησίλαος παρακάλεσε τον Σπαρτιάτη να μην διαδώσει το γεγονός, εξηγώντας του πως όταν κι εκείνος αποκτήσει παιδιά, θα καταλάβει τί σημαίνει να τα αγαπάς και να χαίρεσαι μαζί τους την παιδική τους ηλικία παίζοντας κι εσύ. Δυστυχώς όμως εκείνος δε μάσησε, που λένε, και είπε σε όλους τους Σπαρτιάτες πως ο Αγησίλαος καβάλησε το καλάμι.
Με τον καιρό, η φράση “καβαλάω το καλάμι”, δηλαδή κάνω κάτι παράξενο, ίσως και γελοίο, που σίγουρα δε συνάδει με την θέση και το κύρος μου, έφτασε να σημαίνει “αρχίζω να συμπεριφέρομαι αλαζονικά, ίσως μετά από κάποια επιτυχία”.
Το καλάμι:
Το καλάμι ή καλαμιά είναι κοινή ονομασία πολλών μονοκότυλων πολυετών συνήθως φυτών. Τα καλάμια βρίσκονται σε τέλματα, έλη σε όχθες λιμνών, ποταμών, ρυακιών, χειμάρρων και σε ήρεμα νερά. Ο όρος καλαμιά μπορεί επίσης να σημαίνει την καλάμη του στάχυος ή ακόμα τη συστάδα καλάμων. Όλα γενικά τα φυτά που χαρακτηρίζονται ως καλάμια έχουν ριζώματα ή παραφυάδες, τα φύλλα τους είναι μακριά ταινιοειδή και στο πάνω μέρος τους έχουν μία μακριά ταξιανθία.
Ο βλαστός είναι συμπαγής ή κοίλος, ξυλώδης, λυγίζει από τον αέρα και αυτό βοηθάει στη διασπορά των διαφόρων σπόρων του.
Ετυμολογία
καλάμι < μεσαιωνική ελληνική καλάμι(ν) < ελληνιστική κοινή καλάμιον < αρχαία ελληνική κάλαμος < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *ḱl̥h₂mos < *ḱolh₂mos < *ḱolh₂-m– / *ḱlh₂-em–[1] (καλάμι, άχυρο)
Προφορά
ΔΦΑ : /kaˈla.mi/τυπογραφικός συλλαβισμός: κα‐λά‐μι
Ουσιαστικό
καλάμι ουδέτερο
- (βοτανική) πολυετές υδροχαρές φυτό με ευλύγιστο κούφιο ξυλώδη βλαστό που φτάνει σε μεγάλο ύψος
- ο ξυλώδης αποξηραμένος βλαστός αυτού του φυτού ή ένα κομμάτι του
- μακρύ και λεπτό κυλινδρικό σύνεργο του ψαρέματος, από την άκρη του οποίου κρέμεται μια πετονιά
- (ανατομία, λαϊκότροπο) το μπροστινό μέρος του οστού της κνήμης≈ συνώνυμα: αντικνήμιο
- (αργκό): αυτοσχέδιος αργιλές που φέρει καλάμι αντί μαρκούτσι
Διάβασε ακόμα: Τι σημαίνει “Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Άνοιξη”. Από που βγήκε;