• Για Εμάς
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε
Παρασκευή 22 Ιαν 2021
20 °c
Athens
25 ° Δε
25 ° Τρ
23 ° Τε
23 ° Πε
23 ° Πα
22 ° Σα
  • Login
  • Αρχικη
  • Κοσμος
  • Φυση
  • Ευ ζην
  • Πολιτισμος
  • Δραση
No Result
View All Result
Ethernews.com
  • Αρχικη
  • Κοσμος
  • Φυση
  • Ευ ζην
  • Πολιτισμος
  • Δραση
No Result
View All Result
Ethernews.com
No Result
View All Result
Home Eυ Zην Διατροφη

13 επικίνδυνα ψάρια που καλό είναι να μην τρώτε & εναλλακτικές

Eftychios Giatroudakis by Eftychios Giatroudakis
in Διατροφη
Reading Time: 3min read
426 5
0
13 ψάρια που πρέπει να αποφεύγετε και εναλλακτικές λύσεις

13 ψάρια που πρέπει να αποφεύγετε και εναλλακτικές λύσεις

854
SHARES
2.4k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Γνωρίζετε ποια είναι τα επικίνδυνα ψάρια;

Τα ψάρια είναι μία από τις πιο υγιεινές και νόστιμες τροφές στον κόσμο, έτσι είναι λογικό να τα συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή διατροφή μας. Συχνά τα συνδέουμε με την υγεία, ενώ οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωσή τους.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς παραπάνω για τα ψάρια, καθώς, ορισμένα είδη ψαριών περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη εμβρύων και παιδιών.

Ο υδράργυρος μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για πάνω από ένα χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς σε ποιες τροφές περιέχεται.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη χημική ουσία για τους ανθρώπους που καταναλώνουν επικίνδυνα ψάρια τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αυτή.

Ωστόσο ο υδράργυρος δεν είναι η μόνη ουσία που μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ακόμα ένα είδος βλαβερών ουσιών. Πρόκειται για τους ρύπους που υπάρχουν στο περιβάλλον των ψαριών.

Υλικά όπως το πλαστικό ή οι ισχυρές χημικές ουσίες μολύνουν τα ψάρια, τα οποία καταλήγουν στο τραπέζι ως “υγιεινά” πιάτα.

Επιπλέον το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί χημικές ουσίες όπως ο υδράργυρος. Αυτό το βαρύ μέταλλο συσσωρεύεται μέχρι που φτάνει σε σημεία επικίνδυνα για το σώμα.

Δείτε ποια ψάρια είναι ίσως καλύτερο να αποφεύγετε και ποια μπορείτε να καταναλώσετε εναλλακτικά:

1. Μην φάτε: καρχαρία

Ο καρχαρίας βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και καταναλώνει άλλα μικρότερα ψάρια για να επιβιώσει.Πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με υδράργυρο, που σημαίνει ότι τα επίπεδα της επικίνδυνης αυτής ουσίας στον οργανισμό του καρχαρία είναι αρκετά ανεβασμένα.

Τι μπορείτε να φάτε εναλλακτικά: άγριο σολομό Ειρηνικού

Μια μερίδα σολομού (περίπου 120 γραμμάρια) περιέχει πολύ καλές ποσότητες από βιταμίνη D και B12, σελήνιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι και πολύ νόστιμο ψάρι. Την εβδομάδα καλό είναι να μην τρώτε περισσότερο από 350 γραμμάρια σολομού, γιατί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω όλα τα ψάρια περιέχουν κάποιο ποσοστό υδραργύρου.

2. Μην φάτε: ξιφία

Και αυτό το ψάρι, όπως ο καρχαρίας, βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και τρέφεται με άλλα μικρότερα ψάρια, που περιέχουν υδράργυρο.

Τι μπορείτε να φάτε εναλλακτικά: σαρδέλες

Είναι ένα φτηνό ψάρι, όμως «ακριβό» σε διατροφική αξία. Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά είτε το φάτε φρέσκο, είτε σε κονσέρβα. Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.

3. Μην φάτε: σκουμπρί (king mackerel)

Αυτό το αδηφάγο αρπακτικό κατέχει σημαντική θέση στη… «μην-το-φάτε» λίστα, εκτός κι αν θέλετε να διακινδυνεύσετε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Τι μπορείτε να φάτε εναλλακτικά: αντσούγιες

Αυτά τα μικρά ψάρια, που διαθέτουν πολύ ιδιαίτερη γεύση, είναι ιδανικά είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως υλικά μέσα σε σαλάτα. Πέρα από πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι αντσούγιες περιέχουν και σίδηρο.

4. Μην φάτε: Tilefish

Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών αυτής της οικογένειας, όμως οι ειδικοί δεν κάνουν καμία διάκριση ανάμεσά τους και προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους ιδιαίτερα από τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά.

5. Μην φάτε Γατόψαρο

Τα γατόψαρα μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε μεγάλα ψάρια. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές τα ταΐζουν με ορμόνες.

Πρόκειται κυρίως για ψάρια προερχόμενα από την Ασία. Σας προτείνουμε να επιλέξετε κάτι λιγότερο τοξικό.

6. Μην φάτε Σκουμπρί

Το σκουμπρί δεν είναι το πλέον συνιστώμενο ψάρι. Αυτό εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδράργυρο.

Δυστυχώς, το σώμα σας δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί από τον υδράργυρο. Αντ’ αυτού, τον συσσωρεύει. Ο υδράργυρος είναι ένα ανθυγιεινό μέταλλο και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

7. Μην φάτε Μακρυπτέρυγο Τόνο

Ο μακρυπτέρυγος τόνος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε τόνο ο οποίος να έχει μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον καθώς απειλείται με εξαφάνιση.

Το ψάρι που βλέπετε προς πώληση, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες. Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Έτσι, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, για έναν ενήλικα, ανά μήνα είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια.
Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.

Αυτές είναι αποδεδειγμένα οι 14 πιο καρκινογόνες τροφές στον πλανήτη

8. Μην φάτε Τιλάπια

Η τιλάπια είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι. Έχει συγκέντρωση τοξικού λίπους το οποίο μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το μπέικον. Αν φάτε πολύ από αυτό το ψάρι, θ’ αυξηθούν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης σας (LDL). Επίσης, κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες. Αν υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή αρθρίτιδα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε την Τιλάπια.

9. Μην φάτε Χέλι

Το χέλι είναι ένα ακόμη λιπαρό ψάρι. Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα όλων των ειδών τα απόβλητα που βρίσκονται στο νερό. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα τοξινών στα Αμερικάνικα είδη είναι αρκετά υψηλά.

Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Δε συνιστάται να τρώτε πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.

10. Μην φάτε Παγκάσιους

Πρόκειται για ένα γατόψαρο που μοιάζει με καρχαρία και μεγαλώνει στο Βιετνάμ, στον ποταμό Μεκόνγκ. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο μολυσμένους ποταμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτό το είδος ψαριού έχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου, νιτροφουράνιου και πολυφωσφορικών αλάτων. Πέραν απ’ όσα έχουμε ήδη πει για τον υδράργυρο, οι τελευταίες ουσίες είναι καρκινογόνες.
Φυσικά, σας προτείνουμε ν’ αποφεύγετε πάντα την κατανάλωσή του.

11. Μην φάτε Πλακολεπιδόψαρο

Το πλακολεπιδόψαρο είναι ένα ψάρι μολυσμένο με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Λόγω αυτού, δε συνιστάται για γυναίκες ή παιδιά. Για τους άνδρες, θα πρέπει να περιορίζεται σε έως 99 γραμμάρια τον μήνα.

12. Μην φάτε Μαυρόψαρο (λευκός τόνος)

Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση.
Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα σας. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική. Για να μειώσετε την ποσότητα αυτής της τοξίνης, σας προτείνουμε είτε να το τηγανίσετε είτε να το μαγειρέψετε στο γκριλ. Ωστόσο, αν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.

13. Μην φάτε Σεβαστό (σκορπίνα)

Ο σεβαστός, ή αλλιώς σκορπίνα, έχει πολύ υδράργυρο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε υγιεινότερα είδη και με λιγότερο υδράργυρο. Πηγές [1][2]

4 1 vote
Article Rating
Tags: Μολυσμένες ΤροφέςΥδράργυροςΨάρια
Share352Tweet209Send

Αν σας αρέσει το άρθρο πείτε ένα ευχαριστώ με ένα Like στη Σελίδα μας!

Facebook
Previous Post

Οι κατά των Ελλήνων Αναθεματισμοί της Χριστιανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Next Post

Είναι νόμιμη και ασφαλής η ομοιοπαθητική;

Eftychios Giatroudakis

Eftychios Giatroudakis

Η μορφή μας και οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι τα όρια μας. Ανακαλύπτω τις πτυχές του κόσμου και τις καλύτερες από αυτές τις φέρνω στο Ethernews.

Related Posts

9 αρνητικές επιδράσεις του καφέ & της καφεΐνης στον οργανισμό

9 αρνητικές επιδράσεις του καφέ & της καφεΐνης στον οργανισμό

by Eftychios Giatroudakis
07/05/2020
0

Τι και πόσο κακό κάνει ο καφές στον ανθρώπινο οργανισμό; Ο καφές και το τσάι είναι εξαιρετικά υγιεινά ποτά. Οι...

Ο μύθος του υπερπληθυσμού και της έλλειψης τροφίμων

Ο μύθος του υπερπληθυσμού και της έλλειψης τροφίμων

by Eftychios Giatroudakis
08/04/2020
0

Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει τα 7,6 δισεκατομμύρια και αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς που υπολογίζεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια...

10 Οφέλη από το Ελαιόλαδο Πλούσιο σε Πολυφαινόλες

10 Οφέλη από το Ελαιόλαδο Πλούσιο σε Πολυφαινόλες

by Eftychios Giatroudakis
27/05/2020
0

Δεν έχουν όλα τα ελαιόλαδα τα ίδια οφέλη για τον οργανισμό μας, ούτε παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο. Όταν πρόκειται...

13 τροφές που δεν λήγουν ποτέ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

13 τροφές που δεν λήγουν ποτέ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

by Eftychios Giatroudakis
19/04/2020
0

Πολλοί είναι αυτοί που έχουνε ένα ντουλάπι στο σπίτι γεμάτο τρόφιμα ως απόθεμα για παν ενδεχόμενο. Είναι όμως οι επιλογές...

Αυτές είναι οι 14 πιο καρκινογόνες τροφές στον πλανήτη

Αυτές είναι αποδεδειγμένα οι 14 πιο καρκινογόνες τροφές στον πλανήτη

by Eftychios Giatroudakis
04/04/2020
0

Πολλές τροφές που καταναλώνουμε έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Πιθανά να μην αναρωτιέσαι κάθε μέρα αν τα...

Zάχαρη Καρύδας. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις! Θερμίδες & Θρεπτική Αξία

Zάχαρη Καρύδας. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις! Θερμίδες & Θρεπτική Αξία

by Eftychios Giatroudakis
13/04/2020
0

Πως φτιάχνεται Zάχαρη Καρύδας και τι περιέχει; Πόσο καλό ή κακό κάνει; Είναι καλό υποκατάστατο της λευκής Ζάχαρης; Οι περισσότεροι...

256 χρόνια λένε ότι έζησε ο κινέζος βοτανολόγος Li Ching-Yuen

256 χρόνια λένε ότι έζησε ο κινέζος βοτανολόγος Li Ching-Yuen

by Eftychios Giatroudakis
28/04/2020
0

Ο βοτανολόγος είχε 23 συζύγους και μεγάλωσε περισσότερα από 200 παιδιά Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο βοτανολόγος Li Ching-Yuen γεννήθηκε στην...

Τα μυστικά της διατροφής και υγείας των σαολίν

Τα μυστικά της διατροφής και υγείας των σαολίν

by Eftychios Giatroudakis
07/08/2015
0

Οι Σαολίν τρώνε συχνά, έτσι ώστε το στομάχι τους να είναι πάντα μισοάδειο. Όλες οι τροφές τους είναι 100% φυτικές,...

Subscribe
Notify of
guest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
  • Αρχαία Ελληνικά ονόματα ανδρών και γυναικών

    Αρχαία Ελληνικά ονόματα ανδρών και γυναικών

    44802 shares
    Share 19654 Tweet 10479
  • Μεγάλη συλλογή αγγλικών λέξεων με ελληνική ρίζα

    26006 shares
    Share 11597 Tweet 6004
  • Κορονωϊός: Επιδημία ή Απάτη; Τι λένε 26 Γιατροί & Επιδημιολόγοι

    20633 shares
    Share 13749 Tweet 2868
  • Μου πρότειναν 500 εκ. για να εισαχθούν εμβόλια στην Ελλάδα

    20924 shares
    Share 14688 Tweet 2599
  • Φόλα | Πώς να σώσετε ένα ζώο; Συμπτώματα & χρόνος αντίδρασης

    9344 shares
    Share 4057 Tweet 2203

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο, Ακολουθήστε μας!


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ethernew/public_html/wp-content/themes/jnews/lib/theme-helper.php on line 3639

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ethernew/public_html/wp-content/themes/jnews/lib/theme-helper.php on line 3639

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ethernew/public_html/wp-content/themes/jnews/lib/theme-helper.php on line 3641

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ethernew/public_html/wp-content/themes/jnews/lib/theme-helper.php on line 3642

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ethernew/public_html/wp-content/themes/jnews/lib/theme-helper.php on line 3644

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ethernew/public_html/wp-content/themes/jnews/lib/theme-helper.php on line 3644

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/ethernew/public_html/wp-content/themes/jnews/lib/theme-helper.php on line 3646
  • 4k Fans
  • 13.8k Followers
  • 226 Followers
  • Για Εμάς
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε

Copyright © 2012-20 Ethernews.com Crafted by Simple

  • Login
  • Αρχικη
  • Κοσμος
  • Φυση
  • Ευ ζην
  • Πολιτισμος
  • Δραση

Copyright © 2012-20 Ethernews.com Crafted by Simple

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
wpDiscuz