Τι έιναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ);
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή αλλιώς ΚΕΠ, είναι καταστήματα που ιδρύθηκαν το 2002, βάσει του άρθρου 31 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α). Αρχικά λειτούργησαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες με σκοπό να εξυπηρετούνται οι πολίτες ταχύτερα στις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Ο ρόλος τους δηλαδή είναι να αποτελούν τα σημεία επαφής των πολιτών με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Πριν την δημιουργία των ΚΕΠ υπήρξε το πρόγραμμα Αστερίας με τα λεγόμενα “Γραφεία του Πολίτη” στα νησιά της Ελλάδας, ως προπομπός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Σήμερα τα ΚΕΠ έχουν σκοπό την ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση, η διαφάνεια και η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη εφαρμόζονται μέθοδοι Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε σταδιακά πολλές Υπηρεσίες των Κ.Ε.Π να παρέχονται Ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του Πολίτη στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτώ
Από το 2019 έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής τους σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης (one stop shop), δηλαδή σε δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία.
Ποιες υπηρεσίες παρέχουν
Τα ΚΕΠ διεκπεραιώνουν 1057 διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης ενώ παρέχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης με φυσική παρουσία, βιντεοκλήση και ψηφιακές αιτήσεις μέσω του gov.gr
Ορισμένες από αυτές είναι:
- Θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, που γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη φέροντας μαζί του ένα ταυτοποιητικό έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας)
- Θεώρηση ακριβούς αντιγράφου για δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα που έχουν θεωρηθεί από δικηγόρο (ισχύει μόνο στην περίπτωση εγγράφων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε εταιρίες ή ιδιωτικούς οργανισμούς καθώς τα δημόσια έγγραφα δεν χρειάζονται θεώρηση για χρήση στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το νόμο 4250/2014)
- Πιστοποιημένες διαδικασίες των ΚΕΠ (ορισμένες έχουν αναχθεί σε πλήρως ηλεκτρονικές) και που υπολογίζονται συνολικά σε περισσότερες από 2.000.
- Φυσική ταυτοποίηση του πολίτη και του δημοσίου υπαλλήλου για την έκδοση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών αυθεντικοποίησης / υπογραφής και κρυπτογράφησης[3]
- Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου
- Ένα μέρος από τις υπηρεσίες των ΚΕΠ διατίθενται και από την κυβερνητική πύλη Gov.gr.
Τι έιναι τα Ιδιωτικά ΚΕΠ
Τα Ιδιωτικά ΚΕΠ είναι παρόμοια με αυτά του δημοσίου, με τη διαφορά ότι παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα: πληρωμές λογαριασμών, υπηρεσίες πολιτικού μηχανικού, αλλαγή παρόχου ρέυματος κ.α.
Οι περισσότεροι πολίτες τα επιλέγουν τα για το μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών, συντομότερη εξυπηρέτηση, αλλά και εύκολη παραλαβή και αποστολή εγγράφων από το σπίτι τους.
Oι πολίτες που απευθύνονται στα Ιδιωτικά ΚΕΠ αυξάνεται συνεχώς, αφού τα κρατικά ΚΕΠ, ενώ παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Έτσι προκύπτουν καθυστερύσεις και οι πολίτες προτιμούν διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις στους με ένα μικρό αντίτιμο στα Ιδιωτικά.