Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερα στοιχεία δημοσιεύονται σχετικά με το διαστημικό πρόγραμμα, αλλά και πλούσιο υλικό από τις αποστολές σε άλλους πλανήτες.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι σε φωτογραφίες της NASA από τον πλανήτη Άρη διακρίνονται λίμνες, δάση, καθώς και κάποιου είδους σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι γνωστό ότι η NASA στις επίσημες τοποθετήσεις της αρνείται οποιοδήποτε εύρημα ζωής, όμως πολλοί που έχουν εργαστεί σε διάφορα προγράμματα αυτού του οργανισμού και σε επανδρωμένες αποστολές έχουν διαφορετική άποψη.
Εδώ να σημειώσουμε ότι ενώ αρχικά είχε γίνει παραδεκτή η ύπαρξη νερού μόνο σε μορφή πάγου, αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες που πιθανώς, σύμφωνα πάλι με τη NASA, δείχνουν τρεχούμενο νερό.
Τώρα λένε ότι ο μικρός κόκκινος πλανήτης χάνει το διαθέσιμο νερό του γρήγορα, πιο γρήγορα από ότι έδειχναν οι προηγούμενες παρατηρήσεις.
Η σταδιακή εξαφάνιση του νερού (H2O) συμβαίνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη:
Το φως του ήλιου και η χημεία αποσυνδέουν τα μόρια του νερού σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου τα οποία η ασθενής βαρύτητα του Άρη δεν μπορεί να εμποδίσουν από να διαφύγουν στο διάστημα.
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής εν μέρει τον ερευνητή του CNRS, Franck Montmessin, μόλις αποκάλυψε ότι οι υδρατμοί συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες και απρόσμενες αναλογίες σε υψόμετρο άνω των 80 χλμ.
Στην ατμόσφαιρα του Άρη. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι μεγάλες ατμοσφαιρικοί θύλακες βρίσκονται ακόμη και σε κατάσταση υπερκορεσμού, με την ατμόσφαιρα να περιέχει 10 έως 100 φορές περισσότερους υδρατμούς από ότι θα έπρεπε θεωρητικά να επιτρέπει η θερμοκρασία.
Με τους παρατηρούμενους ρυθμούς υπερκορεσμού, η ικανότητα διαφυγής του νερού θα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών. Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Science στις 9 Ιανουαρίου 2020, ελήφθησαν χάρη στον έλεγχο Trace Gas Orbiter από την αποστολή ExoMars, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos.
Βέβαια το πρόγραμμα αποικισμού στον Άρη ξεκινά, και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.