Η Κάνναβη είναι ίσως η απάντηση σε πολλά προβλήματα στον κόσμο. Μπορεί να είναι μια φιλόδοξη ιδέα, αλλά όχι υπερβολική.
Αν αυξηθεί η καλλιέργειά της σε μεγάλο βαθμό, οι διαφορετικές χρήσεις της μπορούν να επιφέρουν πολλά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία, την παγκόσμια πείνα, την θεραπεία του καρκίνου, τη ενίσχυση της υγείας και πολλά περισσότερα.
Σε ότι αφορά το περιβάλλον, η Κάνναβη μπορεί να μειώσει την αποψίλωση των δασών, τη χρήση φυτοφαρμάκων και να γίνει παράλληλα πηγή βιοκαυσίμου, αντικαθιστώντας ακόμα και το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι. Αναπτύσσεται χωρίς την ανάγκη για φυτοφάρμακα ή λιπάσματα.
Η Κάνναβη προσφέρει ακριβώς, όσα προσφέρει και το ξύλο, μόνο που χρειάζεται 6 μήνες για να καλλιεργηθεί, όχι 20 χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χαρτιού, για την κατασκευή κατοικιών και ως καύσιμο για θέρμανση.
Τα καννάβινα ρούχα είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα βαμβακερά. Στη βιομηχανία του βαμβακιού εξακολουθεί να λειτουργεί μία μορφή δουλείας από την καλλιέργεια μέχρι και την παραγωγή ρούχων. Το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι έχει οδηγήσει τους Ινδούς αγρότες, εφόσον έχουν αποτύχει στις καλλιέργειές τους και έχουν χρεοκοπήσει, να ζουν σαν μισθωτοί εργάτες στη γη τους, παρουσιάζοντας επίσης σοκαριστικά υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών. Η Κάνναβη είναι απλά ένα καλύτερο υλικό για τα είδη ένδυσης.
Το λάδι από τους σπόρους της Κάνναβης μπορεί να μετατραπεί σε βιοντίζελ, όπως και κάθε φυτικό έλαιο. Τα περισσότερα επιχειρήματα κατά των βιοκαυσίμων βασίζονται στις απόψεις ότι οι καλλιέργειές τους καταλαμβάνουν πολύτιμη γεωργική έκταση, που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα, και ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια απ’ ότι δίνει πίσω, όταν λαμβάνονται υπόψη όλοι οι συντελεστές (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, φύτευση, τα μηχανήματα συγκομιδής, διύλιση).
Με την Κάνναβη, τα βιοκαύσιμα είναι απλώς ένα υποπροϊόν της καλλιέργειας αυτής, όχι η κύρια χρήση της. Οι ίνες του φυτού αποτελούν ακόμα ένα εξαιρετικό πολύτιμο αγαθό. Σε αντίθεση με την αιθανόλη του καλαμποκιού, η οποία χρειάζεται μεγάλη έκταση γης και τόνους χημικών ουσιών, ενώ παράλληλα, η διαδικασία μετατροπής του καλαμποκιού σε αιθανόλη απαιτεί πολύ μεγάλη ενέργεια.
Καθώς σήμερα η οικονομία παραπαίει λόγω μιας ποικιλίας των συστημικών προβλημάτων, ο κόσμος αναζητεί μια νέα βιομηχανία. Η παγκόσμια νομιμοποίηση της Κάνναβης και η προώθησή της θα οδηγούσε σε μία επανάσταση σε όλες σχεδόν τις μεγάλες βιομηχανίες. Οι επιχειρηματίες θα έκαναν ¨χρυσές δουλειές ¨ σε κλάδους όπως είναι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, οι πλαστικές ύλες, η φροντίδα του σώματος, οι κατασκευές κλπ.
Το αντίστοιχο θηλυκό της βιομηχανικής Κάνναβης, η Μαριχουάνα, παρέχει αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για διάφορες ασθένειες. Η Κάνναβη είναι ένα από τα παλαιότερα καταγεγραμμένα θεραπευτικά φυτά του ανθρώπινου είδους. Δεδομένου ότι η απαγόρευσή της ολοένα και ελαττώνεται, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μόλις αρχίσει να εξερευνά τις συναρπαστικές ιατρικές χρήσεις της Μαριχουάνας, που είναι ήδη αποδεδειγμένα τεράστιες και δεν αφορούν τη χρήση της ως ψυχοτρόπο ουσία.
Η Κάνναβη μπορεί να απαλύνει τον πόνο, την κατάθλιψη, το άγχος, τις διαταραχές του ύπνου, το μετατραυματικό στρες, την αρθρίτιδα, και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Όταν τρώγεται ή εξατμίζεται, είναι απολύτως ευεργετική ως μια φυσική εναλλακτική λύση, επειδή δεν εισπνέεται τυχόν ανεπιθύμητη πίσσα. Επιπλέον, η παραγωγή χυμού από ακατέργαστη Κάνναβη έχει πολλά οφέλη και καθόλου ψυχοδραστικές συνέπειες.
Η Κάνναβη ίσως μπορεί να συνεισφέρει σε πολλές αλλαγές στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Στην Ελλάδα και το όνομα ακόμα αποτελεί κοινωνικό ταμπού, αφού έχει ταυτιστεί με την ψυχοτρόπο χρήση της. Γιατί όμως αυτό να εμποδίζει την συζήτηση για άλλες χρήσεις οι οποίες είναι αποδεδειγμένα ευεργετικές;