Ενώ το λάδι καρύδας διασυρόταν για δεκαετίες ως επιζήμιο για την υγεία, πλέον όχι μόνο έχει αναγνωριστεί σαν ωφέλιμη τροφή για το δέρμα και τους μαλακούς ιστούς, αλλά πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ενισχύει και την υγεία του εγκεφάλου.
Τα περισσότερα τριγλυκερίδια είναι επιζήμια για τον οργανισμό, ειδικά όταν είναι σε μεγάλη περιεκτικότητα στο αίμα, διότι δεν μεταβολίζονται εύκολα και συχνά εναποθέτονται στο σώμα ως λίπος. Αυτό συμβαίνει με τα τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας (LCT) που έχουν 14 έως 18 άτομα άνθρακα και περιέχονται στα περισσότερα προϊόντα διαίτης.
Το λάδι καρύδας όμως περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας(MCT) με 5 έως 12 άτομα άνθρακα που μεταβολίζονται στο ήπαρ σε σώματα κετόνης, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τη γλυκόζη ως καύσιμο.
Καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο και ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από κάποια μεταβολική διαταραχή ή από αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα σώματα κετόνης που παράγονται από τα (MCT) λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κυτταρικό καύσιμο από τον εγκέφαλο, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη γλυκόζη.
Το 2004 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τα (MCT) από λάδι καρύδας βελτίωσαν τη γνωστική ικανότητα σε ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα μνήμης ή Alzheimer.
Στα 20 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δινόταν τυχαία λάδι καρύδας ή placebos καθημερινά. Κάποιοι από τους ασθενείς με Alzheimer πέτυχαν βελτιωμένη βαθμολογία στη γνωστική κλίμακα Alzheimer και όλοι καλύτερη μνήμη μιας παραγράφου που είχαν διαβάσει, λίγο μετά τη λήψη λαδιού καρύδας.
Αυτή η έρευνα δεν ήταν μεγάλης διάρκειας, αλλά έδειξε ότι το λάδι καρύδας έχει άμεση επίδραση στη γνωστική ικανότητα και τη μνήμη σε σχέση με τα placebos.
Μια εύλογη απορία είναι γιατί η έρευνα αυτή δεν πήρε αρκετή δημοσιότητα και γιατί δεν είναι ενημερωμένοι όλοι οι γιατροί. Μήπως οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες θέλουν να φτιάξουν συνθετικές πατενταρισμένες κετόνες και MTC’s και να τα πουλάνε ως φάρμακο, όπως έγινε και με την Κάνναβη;
Τη χρονιά 2009-10 ο σύζυγος της Mary Newport, πάσχων από Alzheimer, είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσε να ζωγραφίσει ένα απλό σχέδιο ή να εκτελέσει καθημερινές λειτουργίες χωρίς πλήρη καθοδήγηση.
Καθώς το φάρμακο για Alzheimer, το οποίο είχε αναπτυχθεί το 2004, δεν ήταν αποτελεσματικό, η Dr. Newport προσπάθησε να τον εντάξει σε ένα πρόγραμμα δοκιμής ενός νέου φαρμάκου συνθετικών MCT’s. Όμως, η περίπτωσή του θεωρήθηκε πολύ άσχημη για να τον δεχτούν.
Η Mary, αφού έμαθε ότι το φάρμακο βασιζόταν στη ευεργετική λειτουργία των MCT’s, ανακάλυψε ότι το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο έχουν αυτές τις ουσίες σε μεγάλη περιεκτικότητα. Έτσι, άρχισε να δίνει στον σύζυγό της λάδι καρύδας με αποτέλεσμα να δει μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σημείο όπου, από σχεδόν πλήρη άνοια, άρχισε να θυμάται γεγονότα και ανθρώπους. Δύο δόσεις με διαφορά οκτώ ωρών ήταν αρκετές.
Από την άλλη, το πρόγραμμα δοκιμής του νέου φαρμάκου σταμάτησε νωρίς, λόγω εννέα θανάτων από τα άτομα που λάμβαναν τις μεγαλύτερες δόσεις. Ίσως, η Mary να έχανε έτσι τον άντρα της.
Βέβαια, όπως σημειώνει και ο Walter C. Willett του Harvard School of Public Health Department of Nutrition για το θέμα: «Χρησιμοποιήστε το λάδι καρύδας με μέτρο. Δεν νομίζω ότι είναι εξίσου υγιεινό με το ελαιόλαδο και το λάδι σόγιας που είναι κυρίως ακόρεστα λιπαρά. Είναι, όμως, ενδιαφέρον ότι το λάδι καρύδας δίνει στην ”καλή” χοληστερόλη HDL μια ώθηση μεγαλύτερη από κάθε άλλο φυτικό έλαιο».
Πηγές: www.greenmedinfo.com/blog/mct-fats-found-coconut-oil-boost-brain-function-only-one-dose
www.anh-usa.org/coconut-oil-and-alzheimer%E2%80%99s-disease/
www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Health_Letter/2011/May/coconut-oil