Το ενδεχόμενο του πολέμου Η.Π.Α. και Ισραήλ με το Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το σενάριο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων ενισχύεται εδώ και χρόνια.
Η Αμερική με την πλήρη υποστήριξη της Ε.Ε. έχει ασκήσει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ενώ παράλληλα έχει στείλει ένα πανίσχυρο στόλο στα ανοιχτά της περιοχής. Σε πρόσφατη συνάντηση μάλιστα Τραμπ και Νετανιάχου προσπάθησαν να βρουν μία κοινή κόκκινη γραμμή για επίθεση στο Ιράν, χωρίς αποτέλεσμα όμως.
Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες κατασκοπίας (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών στις αναφορές τους λένε δημόσια ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου για την ανάπτυξη όπλων.Όμοια άποψη έχουν και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ (mossad ).
Οι δημόσιες τοποθετήσεις των μυστικών υπηρεσιών Η..Π.Α. Και Ισραήλ μόνο τυχαίες δεν μπορεί να είναι. Ενδιαφέρον είναι ότι οι κινήσεις αυτές αποδυναμώνουν επικοινωνιακά τα σενάρια του πολέμου που χτίζονται εδώ και αρκετό καιρό.
Διάφορα blogs στον κόσμο εκτιμούν μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, αφού ότι το Ιράν πλέον διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό “ασύμμετρων” οπλικών συστημάτων.
Ως ασύμμετρο οπλισμό εννοούμε, διάφορα όπλα χαμηλού κόστους κατασκευής με καλή ικανότητα πλήξης στόχων. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι αν το Ιράν διαθέτει 1.000 πυραύλους, ακόμα και αν η επιτυχία στο στόχο τους είναι 50%, 500 πλήγματα σε Αμερικάνικους ή Ισραηλινούς στόχους θα ήταν τεράστιο πλήγμα.
Αυτό μας δείχνει ότι μία χώρα με πλήρως αποδυναμωμένη οικονομία από τις συνεχείς οικονομικές κυρώσεις της Αμερικής καταφέρνει ενδεχομένως, να παραμένει ιδιαίτερα απειλητική για τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου.
Η Ελλάδα παραδειγματίζεται καθόλου από τέτοιες στρατηγικές ώστε να διατηρεί τις ισσοροπίες στη Μεσόγειο;
Ή απλά “κλαίει τη μοίρα της” μέσα στις αντίξοες οικονομικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις που βρίσκεται;