Η φωτογραφία time-lapse είναι μια τεχνική με την οποία η συχνότητα λήψης των καρέ του φιλμ είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνο που χρησιμοποιείται για την προβολή της ταινίας. Όταν παίζεται σε κανονική ταχύτητα, ο χρόνος φαίνεται να κινείται πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, μια εικόνα μιας σκηνής μπορεί να συλληφθεί μία φορά κάθε δευτερόλεπτο, τότε αναπαράγεται στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα είναι μια προφανής αύξηση της ταχύτητας 30 φορές .Η time-lapse φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί το αντίθετο της φωτογράφησης υψηλής ταχύτητας ή αργής κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι διεργασίες που κανονικά θα εμφανίζονταν ανεπαίσθητες στο ανθρώπινο μάτι, π.χ. η κίνηση του ήλιου και τα αστέρια στον ουρανό, να γίνουν πολύ έντονες.
Το time-lapse που θα παρακολουθήσετε γυρίστηκε στο El Teide, το ψηλότερο βουνό της Ισπανίας @ (3718m), το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να φωτογραφίσει κάποιος τα αστέρια και είναι επίσης η θέση των παρατηρητηρίων Teide , που θεωρείται από τα καλύτερα αστεροσκοπεία του κόσμου.
Ο δημιουργός αναφέρει: «Ο στόχος ήταν να συλλάβω τον όμορφο Γαλαξία μαζί με ένα από τα πιο καταπληκτικά βουνά που ξέρω, το El Teide. Οφείλω να πω ότι αυτό ήταν ένα από τα πιο κουραστικά ταξίδια που έχω κάνει. Υπήρχε πολλή πεζοπορία σε μεγάλα υψόμετρα και πιθανώς λιγότερο από 10 ώρες ύπνου σε όλη την εβδομάδα. Έχοντας ξαναβρεθεί εκεί άλλες 10-11 φορές, είχα έναν μακρύ κατάλογο των ‘’must’’ θέσεων που ήθελα να καταγράψω για την ταινία, αλλά δεν είμαι ακόμα 100% συνηθισμένος να μεταφέρω τόσα πολλά εργαλεία που απαιτούνται για τις time-lapse ταινίες.»
«Μία μεγάλη αμμοθύελλα έπληξε την έρημο Σαχάρα στις 9 Απριλίου του 2011 και περίπου στις 3 π.μ. το βράδυ η αμμοθύελλα με χτύπησε, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να δω τον ουρανό με τα ίδια μου τα μάτια.»
«Το ενδιαφέρον είναι ότι η φωτογραφική μου μηχανή είχε οριστεί για καταγραφή 5 ωρών του Γαλαξία μας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου και ήμουν σίγουρος ότι όλες οι λήψεις μου καταστράφηκαν. Προς έκπληξή μου, η φωτογραφική μηχανή είχε καταφέρει να συλλάβει την αμμοθύελλα, η οποία φωτιζόταν από πίσω από τη Μεγάλη Κανάρια Νήσο και την έκανε να μοιάζει με χρυσά σύννεφα. Ο Γαλαξίας μας έλαμπε μέσα από τα σύννεφα, κάνοντας τα αστέρια να φωτίζουν με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Έτσι, αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς φαίνεται ο Γαλαξίας μας μέσα από μια αμμοθύελλα της Σαχάρας, κοιτάξτε στο 00:32.»
Για καλύτερη παρακολούθηση βάλτε το βίντεο στη μέγιστη ποιότητα και σε πλήρη οθόνη.
Πηγές: en.wikipedia.org/wiki/Time-lapse_photography