Ζωα Φυση

Ανακαλύφθηκε εκπληκτικό απολίθωμα 500 εκατομμυρίων ετών

Να ένας από τους πολλούς λόγους που η γεωλογία είναι τόσο ενδιαφέρουσα επιστήμη- οι παλαιοντολόγοι κατάφεραν να κάνουν εξσκαφή  ενός  απίστευτα καλοδιατηρημένου απολιθώματος, ενός θαλάσσιου πλάσματος 520 εκατομμυρίων ετών, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα ζώου που έχουν ποτέ βρεθεί. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι ένα αρθρόποδο που ακούει στο όνομα fuxhianhuiid, όπου μερικοί ερευνητές πίστευαν ότι είναι ο χαμένος κρίκος στην εξέλιξη των εντόμων. Αυτό το πρωτόγονο πλάσμα, είχε άκρα κάτω από το κεφάλι του κάτι που οι επιστήμονες βρήκαν πολύ ενδιαφέρον.

«Από την στιγμή που οι βιολόγοι βασίζονταν πολύ στην οργάνωση των άκρων που είναι προσαρτημένα στην κεφαλή για να ταξινομήσουν τα αρθρόποδα, όπως τα έντομα και οι αράχνες, η έρευνά μας προσφέρει ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για την ανακατασκευή της εξελικτικής ιστορίας και των σχέσεων μεταξύ των ποικίλων και αφθόνων ζώων που υπάρχουν στη Γη»

είπε σε μια δήλωση του, ο συνδημιουργός της έρευνας  Javier Ortega-Hernández, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Cambridge.

«Αυτό είναι ότι πιο πρώιμο μπορούμε να δούμε σε ανάπτυξη άκρων σε αρθρόποδα.’’

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature.

Το fuxhianhuiid ζούσε στην αρχική  περίοδο της Καμβρίας (την πρώτη γεωλογική περίοδο της Παλαιοζωικής εποχής), και ήταν γύρω στα 3εκ. μήκος. Πιθανότατα περνούσαν την περισσότερή τους μέρα ‘μπουσουλώντας’ στη θάλασσα και μπορεί να κολυμπούσαν και μικρές αποστάσεις. Ενώ έχουν βρεθεί κι άλλα δείγματα (κυρίως στην Κίνα), τα προηγούμενα απολιθώματα βρέθηκαν κατεστραμμένα, με αυτό να είναι το πρώτο παράδειγμα στο οποίο τα εσωτερικά όργανα να μην είναι αφανή. Αυτό δεν είναι μόνο ένα θεαματικά καλοδιατηρημένο απολίθωμα, αλλά και οι παλαιολόγοι ελπίζουν ότι θα τους προσφέρει νέα προοπτική στο πως εξελίχθηκαν τα ζώα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εκπλήσσονται από αυτό τον οργανισμό, αφού ήδη από την αρχική ανακάλυψη της ύπαρξης του αρθρόποδου, υπήρξε ενθουσιασμός με τη διαπίστωση ότι υπήρχαν τόσο νωρίς ζώα με αρκετά σύνθετο εγκέφαλο, αλλά και νευρικό σύστημα.

Πηγή: zmescience

Επιμέλεια μετάφρασης: Αρχοντοπούλου Αναστασία – Μαρίνα