Ανθρωποι

Παιδί με αυτισμό καταφέρνει να γίνει ερευνητής

ταν ο Jacob Barnett ήταν μόλις 2 ετών, διαγνώστηκε με μέτριο εώς σοβαρό αυτισμό. Οι γιατροί είπαν στους γονείς ότι το μικρό αγόρι ήταν πολύ πιθανό να μην μπορέσει να μιλήσει ή να διαβάσει, και πιθανότατα να μην βρεθεί ποτέ σε θέση να διαχειριστεί μόνος του βασικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του. Αλλά αποδείχθηκαν εντελώς λάθος.

Σήμερα, ο 17χρονος πλέον Barnett είναι φοιτητής μεταπτυχιακών σπουδών, στο δρόμο του για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην κβαντική φυσική! Σύμφωνα με το BBC, ο έφηβος, ο οποίος διαθέτει ένα IQ 170, έχει ήδη προταθεί να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ.

Από την εγγραφή του στο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) στην ηλικία των 10 ετών, ο Barnett έχει ακμάσει, εκπλήσσοντας τους καθηγητές, τους συνομηλίκους και την οικογένειά του με την εντυπωσιακή ευφυΐα του.

Στα 13 του χρόνια κάνει μια παρουσίαση για τη θεωρία του ταξιδιού στο χρόνο.

Διδάσκει άλλους φοιτητές σε θέματα όπως o μαθηματικός λογισμός και είναι ένας αναγνωρισμένος επιστημονικός ερευνητής, με δείκτη νοημοσύνης που πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος από εκείνον του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Στην πραγματικότητα, ο Barnett, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή στις τάξεις του κολλεγίου του, έχει υποστηρίξει ότι μπορεί μια μέρα να διαψεύσει τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Εκτός των απαιτητικών υποχρεώσεων του πανεπιστημίου, ο Barnett, που έχει σύνδρομο Aspenger, είναι επίσης επιχειρηματίας και επίδοξος συγγραφέας. Μαζί με την οικογένειά του τρέχει λειτουργεί μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται «Jacob’s Place» για τα παιδιά που ανοίκουν στο ευρύτερο φάσμα του αυτισμού, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί την προσωπική του ιστορία για να ευαισθητοποιήσει και να διαλύσει τους μύθους για τον αυτισμό.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας, ο Barnett ανέφερε:

Κανονικά δεν θα έπρεπε να ήμουν εδώ. Ξέρετε, μου είπαν ότι δεν θα μιλούσα ποτέ. Υπάρχει πιθανότατα κάποιος θεραπευτής που με βλέπει αυτή τη στιγμή και φρικάρει τώρα!

Αν και κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο εύκολα, η μητέρα του, Kristine Barnett, λέει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρά σε καθημερινή βάση για να χειριστεί τον αυτισμό.

«Το ξεπερνάει κάθε μέρα. Υπάρχουν πράγματα που ξέρει για τον εαυτό του και τα ρυθμίζει καθημερινά», αναφέρει η μητέρα του.

Τον Απρίλιο του 2013, η Kristine κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της (με τίτλο «The Spark: A Mother’s Story of Nurturing Genius») σχετικά με την οικογενειακή εμπειρία και τον αυτισμό. Ενδέχεται να ακολουθήσει και ταινία σχετικά με αυτόν τον λαμπρό νέο.

Δείτε και την ομιλία του στο Tedx σε ηλικία 14 ετών

Πηγή: huffingtonpost