Φράσεις που αποφεύγει ένας καλός ηγέτης στην εργασία του
Φράσεις που αποφεύγει ένας καλός ηγέτης στην εργασία του
Ψυχολογια

Φράσεις που αποφεύγει ένας καλός ηγέτης στην εργασία του

Για να είσαι ένας καλός ηγέτης της επιχείρησης σου, χρειάζεται να αποφύγεις αρνητικές φράσεις σαν τη γάτα το νερό.

Πόσο συχνά έχεις παρευρεθεί σε μια παραγωγική διάσκεψη μόνο και μόνο για να σταματήσει σε ένα κρίσιμο σημείο λόγω μιας φράσης κάποιου; Αυτό συμβαίνει όλη την ώρα. Ένα αρνητικό σχόλιο ή μια απαισιόδοξη ανησυχία δεν μπορούν μόνο να ρίξουν το ηθικό, αλλά μπορούν να ‘εκτροχιάσουν’ μια ολόκληρη στρατηγική. Είναι σίγουρο ότι δεν θα υπήρχε όριο στο τι  θα μπορούσε να πετύχει μια ομάδα αν κατάφερνε να εξαλείψει τις 5 αυτές καταστροφικές φράσεις.

  1. “Δεν μπορώ (συμπλήρωσε το κενό).”

Το “δεν μπορώ” είναι θάνατος. Είναι ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους τρόπους του να παρακάμψει και να αποφύγει κάποιος από μια ευθύνη. Βασικά είναι ένας άλλος τρόπος του να πει κάποιος “δεν”, σαν το: “Δεν θα κάνω αυτό που χρειάζεται να κάνω για να γίνει.” Θυμήσου, αν νομίζεις ότι μπορείς ή ότι δεν μπορείς… έχεις δίκιο.

  1. “Αυτός δεν είναι ο τρόπος που γίνεται.”

Όπως σε κάθε παράδειγμα καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας, σε κάποιο σημείο, τα πράγματα αλλάζουν.  Διευθύνοντας την επιχείρηση με τον τρόπο που την διευθύνεις τώρα μπορεί να σε διατηρήσει στη τρέχουσα κατάσταση, αλλά για να ξεχωρίσεις, πρέπει να σκεφτείς και να πράξεις όπως κανείς άλλος. Οι σπουδαίες ιδέες και καινοτομίες προέρχονται από δοκιμές έξω από τις γραμμές, άλλωστε τίποτα το επαναστατικό δεν προήλθε ποτέ κάνοντας τα πράγματα με “ τον τρόπο που γίνονταν πάντα.”

  1. “Είναι αδύνατον.”

Τα περισσότερα βρίσκονται στη σφαίρα της δυνατότητας μας. Περιοριζόμαστε μόνο από τους περιορισμούς που δίνουμε εμείς σε κάθε κατάσταση.

  1. “Αν είχαμε τα λεφτά.”

Πολλοί επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη, συχνά ονειρεύονται τις ατελείωτες δυνατότητες μιας επιχείρησης αν υπήρχε η ευελιξία ενός τεράστιου budget. Δυστυχώς, πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν εκατομμύρια ευρώ σε αποθέματα μετρητών, όπως η Apple. Θυμηθείτε ωστόσο, ότι ακόμα και η Apple ξεκίνησε σε ένα γκαράζ με ελάχιστα χρήματα.

  1. “Το πρόβλημα είναι(συμπλήρωσε το κενό).”

Υπάρχουν 7 δις άνθρωποι στον κόσμο. Από αυτούς, σχεδόν όλοι τους είναι πολύ καλοί στο να αναγνωρίζουν προβλήματα. Οι υπόλοιποι είναι οι επιτυχημένοι διευθύνοντες των επιχειρήσεων που είναι πάρα πολύ καλοί στο να βρίσκουν τις λύσεις. Η μόνη φορά που η λέξη “πρόβλημα” θα έπρεπε να ακουστεί σε μια συνεδρίαση είναι μετά τις λέξεις: “Νομίζω ότι βρήκα λύση στο…”.

Αν θέλεις να διαφοροποιήσεις τον εαυτό σου από τους υπόλοιπους διευθύνοντες, τότε βγάλε αυτές τις εκφράσεις από το λεξιλόγιό σου. Δεν φτάνει μόνο να σκέφτεσαι θετικά, αλλά να δρας κιόλας.

7 σημάδια ότι ένας διευθυντής δεν είναι κατάλληλος να διοικεί

Πηγές: [1]