Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης για τα βρέφη. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη και έχει ευεργετικές προεκτάσεις τόσο στην υγεία των ίδιων όσο και στην μητέρας τους, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια, την κοινωνία και την οικονομία μίας χώρας.
Τα πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα. Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.λ.π.).
Η τεράστια αξία του μητρικού γάλακτος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και της UNICEF στις μέρες μας υπάρχει μια σημαντική μείωση του ποσοστού των γυναικών που θηλάζουν. 1.5 εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν ετησίως επειδή δε θήλασαν δηλαδή από κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν θηλάσει.
Κι αυτό συμβαίνει όταν είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι:
- Παιδιά ηλικίας 7-8 που θήλασαν τουλάχιστον για 6 μήνες εμφάνισαν 10 βαθμούς υψηλότερο IQ από αντίστοιχα που δε θήλασαν.
- Παιδιά που θηλάζουν για 1 χρόνο εμφανίζουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και κατά 10 φορές μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
- Παιδιά που θήλασαν έστω και για 1 μήνα εμφανίζουν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση λευχαιμίας.
- Ανάμεσα σε παιδιά που θήλασαν και σε άλλα που δεν θήλασαν, παρατηρήθηκε μειωμένη εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, ωτίτιδων, γαστρεντερίτιδων, νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και διαφόρων τύπων αλλεργιών.
- Παιδιά που θηλάζουν έχει βρεθεί ότι εμφανίζουν στο μέλλον μειωμένο κίνδυνο για εκδήλωση παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου και της νόσου του Crohn.
- Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, παχυσαρκίας, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και στην ενήλική τους ζωή.
- Επίσης αναφέρεται προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Με το θηλασμό δεν έχουμε παχύσαρκα παιδιά… Έχουμε γερά παιδιά.
Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι το παιδί που θηλάζει, ακουμπάει και δέχεται το χάδι και τη μυρωδιά της μητέρας του, την κοιτάει στα μάτια και ακούει τους χτύπους της καρδιάς της. Μέσα από το θηλασμό δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, συμβάλλοντας στη δημιουργία αρμονικής σχέσης μεταξύ τους, στην ύπαρξη ψυχικής υγείας και στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας του παιδιού.
Η σύσταση του μητρικού γάλατος
Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι το μητρικό γάλα είναι η τροφή που η ίδια η φύση έχει επιλέξει για το νεογνό, αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη τροφή στο ξεκίνημα της ζωής του. Η σύσταση του μητρικού γάλατος είναι τέτοια ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νεογέννητου σε ενέργεια και σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνεται ο οργανισμός του.
Αναλύοντας τη σύσταση του μητρικού γάλατος παρατηρεί κανείς πως ενώ προσφέρει 750 θερμίδες ανά λίτρο, όπως ακριβώς και το αγελαδινό, η αναλογία των κύριων θρεπτικών του συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) διαφέρει κατά πολύ συγκριτικά με άλλα γάλατα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πέψη και την απορρόφηση της τροφής από το νεογνό. Έτσι, το μητρικό γάλα υπερέχει σημαντικά όσον αφορά την ποιοτική του σύσταση σε :
1. Πρωτεΐνες, γεγονός που το κάνει πολύ πιο εύπεπτο, βοηθώντας παράλληλα τη καλύτερη ωρίμανση του γαστρεντερικού του συστήματος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο μητρικό γάλα περιέχονται σημαντικότατοι αμυντικοί παράγοντες και αντισώματα, οι οποίοι παρέχουν σημαντική άμυνα έναντι σε πολλές λοιμώξεις και παθογόνους οργανισμούς.
2. Λιπίδια, ιδιαιτέρως σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
3. Υδατάνθρακες, ιδιαιτέρως σε λακτόζη, η οποία προάγει την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την προστασία και ωρίμανση του ανώριμου ακόμη γαστρεντερικού συστήματος του νεογνού.
4. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπου σε γενικές γραμμές παρέχει επαρκείς ποσότητες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Ε για το παιδί, αλλά κυρίως βιταμίνης D. Την ίδια στιγμή που το αγελαδινό γάλα συνήθως εμπλουτίζεται τεχνητά με βιταμίνη D, καθώς η περιεκτικότητά του σε αυτή τη βιταμίνη δεν είναι επαρκής για τις ανάγκες του νεογνού. Η περιεκτικότητα και των δύο γαλάτων σε σίδηρο είναι σχετικά χαμηλή. Η απορρόφηση όμως σιδήρου από το νεογέννητο είναι 49% από το μητρικό και λιγότερο από 1% από το αγελαδινό γάλα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βιοδιαθεσιμότητα σε ψευδάργυρο που είναι υψηλότερη στο μητρικό γάλα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού.
Το μητρικό όμως γάλα, εκτός από την ιδανική σύστασή του, όπου υπερτερεί συγκριτικά σε σχέση με όλες τις γνωστές φόρμουλες γάλατος που κυκλοφορούν στην αγορά, προσφέρει προστασία στο νεογνό από διάφορες αλλεργίες και ταυτόχρονα δημιουργεί στενούς δεσμούς ανάμεσα στο μωρό που θηλάζει και στη μητέρα. Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Παιδιατρικών Εταιριών ανά τον κόσμο περιλαμβάνειαποκλειστικό θηλασμό κατά το 1ο εξάμηνο της ζωής του βρέφους και τουλάχιστον μέχρι το 2ο έτος μεικτή διατροφή (μητρικό γάλα + άλλη τροφή).
Είναι λοιπόν αναγκαίο να καταβληθούν προσπάθειες για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το μητρικό γάλα αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρεται από τη μητέρα τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, μια υποχρέωση της μητέρας απέναντι στο παιδί της και ένα αναφαίρετο δικαίωμα του ίδιου του παιδιού. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι νέες μητέρες την τεράστια αξία που έχει το μητρικό γάλα για το νεογνό και να μην στερήσουν από το παιδί τους τα πολλά και σημαντικότατα οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξή του.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας προετοιμάζεται για την παραγωγή του γάλακτος είτε σκοπεύετε να θηλάσετε είτε όχι. Oι μαστοί σιγά – σιγά αυξάνονται σε μέγεθος και βάρος (περίπου κατά το 1/3). Η θηλή γίνεται μεγαλύτερη και η θηλαία άλως σκουρότερη και μεγαλύτερη. Μετά τον τοκετό και την έξοδο του πλακούντα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος – το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο. Έχει χρώμα λεμονοκίτρινο, η ποσότητά του είναι μικρή, αλλά η αξία του μοναδική. Μετά την τρίτη περίπου μέρα μετά τον τοκετό το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη με δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα. Το χρώμα του είναι προς το άσπρο, παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και δίνει περισσότερη ενέργεια. Ο μηχανισμός παραγωγής γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος, το φόβο, την υπερένταση και την κούραση αλλά μπορεί ακόμη να ενεργοποιηθεί και μόνο με το άκουσμα του μωρού, το κοίταγμα ή και με τη σκέψη αυτού. Όσο περισσότερο το βρέφος θηλάζει τόσο περισσότερο γάλα θα παραχθεί. Το μέγεθος του μαστού δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.
Για τις πρώτες 3 ημέρες ζωής του νεογνού, που παράγεται το πρωτόγαλα, θηλάστε και από τους δύο μαστούς, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Για τις επόμενες ημέρες, ο θηλασμός από τον ένα μαστό, για όση ώρα επιθυμεί το μωρό σας, αποτελεί τη σωστή τεχνική. Ταΐστε το μωρό σας από τον ένα μαστό μέχρι να ηρεμήσει και να τον αφήσει από μόνο του. Αν δείχνει να πεινάει ακόμα και εφόσον έχει συμπληρώσει 20-30′ θηλασμού στον πρώτο μαστό, τότε προσφέρετε και τον δεύτερο. Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρευστο ενώ προς το τέλος του θηλασμού παχύρευστο, καθώς περιέχει λίπος, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες, απαραίτητες για τις ανάγκες του νέου οργανισμού.
Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό.
Σε μερικές μητέρες το γάλα έρχεται απότομα, κάτι που συμβαίνει στο 3ο και 4ο εικοσιτετράωρο. Σε αυτή την περίπτωση και για να προλάβετε το πέτρωμα του μαστού, θηλάζετε και από τους δύο μαστούς, στο ίδιο γεύμα.
Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Μην παραδοθείτε χωρίς αγώνα. Σύντομα το μωρό σας θα κανονίσει μόνο του τα γεύματά του. Θα σταματήσει τα βραδινά του, θα αραιώσει τα ημερήσιά του κι εσείς θα έχετε πετύχει το σωστό θηλασμό.
Προετοιμασία μητέρας πριν τον θηλασμό:
1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι.
2. Πλύνετε το στήθος και τις μασχάλες σας με νερό. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, αντισηπτικά ή οινόπνευμα για την καθαριότητα του στήθους. Ξηραίνουν το στήθος, αφαιρούν τη φυσική του λιπαρότητα και το προδιαθέτουν το δέρμα να κάνει ραγάδες.
3. Καθίστε κάπου αναπαυτικά. Έχετε κοντά μερικά μαξιλάρια για να στηρίξετε τα πόδια εάν κάθεστε σε καρέκλα. Μην σκύβετε πάνω από το μωρό και μην είστε ξαπλωμένη. Αν θηλάζετε καθιστή, ένα μαξιλάρι στα γόνατα θα σας βοηθήσει. Με τον τρόπο αυτό το μωρό έρχεται κοντά σας για να θηλάσει. Κρατάτε με το ένα χέρι το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου σας χεριού κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Περιμένετε με υπομονή και επιμονή και όταν η θηλή και το ανοικτό στόμα του μωρού σας είναι στην ίδια γραμμή, σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του για να αρπάξει τη θηλαία άλω, όχι τη θηλή σας.
4. Τοποθετείτε πάντα το μωρό στο ίδιο ύψος με το στήθος. Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας. Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού, κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω, ώστε να πιέζετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να μην κλείνεται η μυτούλα του μωρού.
Μη διακόπτετε το θηλασμό.
Μη βάζετε αλοιφές στη θηλή. Όσες αλοιφές και αν βάλετε, αν δεν θηλάσετε σωστά, οι θηλές σας θα τραυματιστούν. Αν δεν γίνει καινούργιο τραύμα, το παλαιό θα επουλωθεί μόνο του. Αν θηλάζετε σωστά, δεν πονάτε και αυτό σημαίνει πως έχετε πετύχει τη σωστή θέση θηλασμού.
Διαδικασία θηλασμού:
- Χαϊδέψτε το κάτω χείλος του μωρού με τη θηλή σας. Με αυτό τον τρόπο το ερεθίζετε να ανοίξει το στόμα του. Ίσως να χρειαστεί να προσπαθήσετε παραπάνω από μία φορά.
- Μόλις το μωρό ανοίξει το στόμα, σηκώστε το στήθος και δώστε του τη θηλή. Αφήστε το μωρό να βάλει στο στόμα του όση θηλαία άλω μπορεί. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί στη θηλαία άλω αντιστοιχούν οι γαλακτοφόροι πόροι του μαστού. Έτσι είστε σίγουρες ότι το μωρό θηλάζει σωστά και ότι το στήθος σας δεν θα ερεθιστεί.
Αν διψάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πίνετε όσα υγρά θέλετε.
Πως θα καταλάβετε ότι το μωρό σας τρώει κανονικά:
1. Το μωρό θηλάζει 8-12 φορές το 24ωρο.
2. Ακούτε το μωρό να καταπίνει την ώρα του θηλασμού. Αυτό είναι και το πλέον αξιόπιστο σημάδι πως το μωρό σας τρώει και μάλιστα καλά.
3. Το στήθος είναι μαλακό μετά το θηλασμό.
4. Αλλάξετε τουλάχιστον 6 πάνες μέσα στο 24ωρο.
5. Δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή του, το μωρό έχει το ίδιο βάρος που είχε όταν γεννήθηκε.
6. Το μωρό κάθε εβδομάδα πρέπει να παίρνει περίπου 150 gr βάρος
Πως να τελειώνετε το θηλασμό:
Για να σταματήσετε το θηλασμό βάζετε το μικρό δάχτυλο του χεριού σας στην άκρη του στόματος του μωρού, ανάμεσα στα ούλα του, μέχρι να καταλάβετε ότι έχει σταματήσει να θηλάζει. Στη συνέχεια τραβήξτε το μωρό από το στήθος σας.
Το ότι το γάλα σας είναι αρκετό φαίνεται από την ανάπτυξη και τη ζωηράδα του μωρού σας. Ελέγχετε το βάρος του κάθε 10 ημέρες, τον πρώτο καιρό, και έπειτα κάθε μήνα. Το νεογνό θα πρέπει να έχει φτάσει το βάρος της γέννησης εως τις 15 πρώτες ημέρες της ζωής του και μετά, για τους επόμενους 3 μήνες, να παίρνει 150-200 γραμμάρια την εβδομάδα.
Σημαντικές συμβουλές:
Διατροφικές συνήθειες:
Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερτροφία για να έχετε γάλα. Τρώτε σωστά, καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Δύο ποτήρια γάλα και ένα πορτοκάλι καλύπτουν τις επιπλέον θερμιδικές ανάγκες σας. : Ακολουθήστε την ίδια δίαιτα σε θρεπτικά στοιχεία όπως όταν ήσασταν έγκυος. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα σας χρειαστούν περισσότερες θερμίδες. Συνεχίστε να παίρνετε τις ίδιες βιταμίνες όπως όταν ήσασταν έγκυος. Αποφεύγετε τις τροφές που έχουν πολλές θερμίδες και δεν είναι καθόλου θρεπτικές. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε αυστηρή δίαιτα για όσο διαρκέσει ο θηλασμός. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, τα οινοπνευματώδη, τα πολλά γλυκά, τους καφέδες και γενικά τροφές που εσείς η ίδια δεν ανέχεστε. Τρώτε λάδι και όχι λίπη. Μέχρι να επιβεβαιώσετε την έλλειψη ή όχι του ενζύμου (G6PD) μην τρώτε κουκιά ή φάβα, όσο θηλάζετε. Με το θηλασμό θα χάσετε εύκολα το βάρος που πήρατε στην εγκυμοσύνη, γιατί το λίπος που αποθηκεύσατε καίγεται για την παραγωγή του γάλακτος.
Τι δεν πρέπει να τρώτε:
- Δύσπεπτα φαγητά, γιατί προκαλούν πεπτικές διαταραχές στο μωρό σας.
- Καφεΐνη: Η καφεΐνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα του μωρού και το κάνει ευερέθιστο και δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα.
- Αλκοόλ: Δεν κάνει κακό να πίνετε που και που ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά παραμείνετε στο ένα ποτήρι.
- Κάπνισμα: Απαγορεύεται να καπνίζετε ή να βρίσκεται το μωρό σας σε χώρο με άτομα που καπνίζουν. Η νικοτίνη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή του. Εάν είστε καπνίστρια και δεν μπορείτε να το αποφύγετε εντελώς, περιορίστε το στα 5 (αυστηρά 5) τσιγάρα ημερησίως. Επειδή το γάλα προστατεύει το μωρό από τις βλαβερές ουσίες του καπνού, είναι προτιμότερο για μια μητέρα να καπνίζει αραιά και να θηλάζει παρά να μη θηλάζει καθόλου. Είναι από τις πιο μικρές θυσίες που κάνετε για το νεογέννητο μωρό σας.
- Φάρμακα: Να ρωτάτε πάντα το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο φάρμακο. Για παράδειγμα η ασπιρίνη επιτρέπεται μόνο σε μικρές δόσεις.
Ξεκούραση:
Φροντίστε να κοιμάστε όταν το μωρό σας κοιμάται. Όσο είναι δυνατόν ζητήστε τη βοήθεια της υπόλοιπης οικογένειας και των φίλων για το σιγύρισμα του σπιτιού και το μαγείρεμα.
Σεξουαλική ζωή:
Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται μετά από 40 μέρες από τον τοκετό. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες υπόκεινται σε πολλές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ένα χαρακτηριστικό της αντίδρασης στις αλλαγές αυτές είναι να αυξάνεται ή να μειώνεται η σεξουαλικότητα.
Τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων δημιουργούν ξηρότητα στον κόλπο. Ένα μωρό θα μειώσει τις σωματικές σας δυνάμεις. Μία από τις βασικότερες αιτίες της μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης είναι και η κούραση που αισθάνεστε. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όταν το μωρό κοιμάται και διατηρήστε την επαφή και την επικοινωνία με τον σύζυγό σας.
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ίσως να αισθανθείτε να τρέχει γάλα από το στήθος σας. Αυτό είναι φυσιολογικό, φροντίστε να έχετε θηλάσει το μωρό σας πριν την σεξουαλική πράξη. Ο κύκλος της περιόδου μπορεί να μην αποκατασταθεί όσο θηλάζετε, μπορεί και να αποκατασταθεί πλήρως, και οι δύο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές. Θα έχετε ωορρηξία και στις δύο περιπτώσεις, γι’ αυτό μην φανταστείτε ότι ο θηλασμός είναι μέθοδος αντισύλληψης.
Άσκηση:
Το παλιό ρητό ότι η άσκηση μειώνει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος δεν ευσταθεί. Ωστόσο, συνιστάται να περιμένετε έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννα προτού ξανα-ξεκινήσετε τη γυμναστική. Μετά από αυτό το σημείο μπορείτε να ασκείστε με μέτρο – απλά βεβαιωθείτε ότι δεν εξαντλείστε εντελώς γιατί αυτό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του γάλακτός σας. Αυτό δε σημαίνει ότι το γάλα σας θα ξινίσει ή θα χαλάσει, απλά ότι θα έχει μια ελαφρώς διαφορετική γεύση. Αφουγκραστείτε το σώμα σας και κάνετε εκείνο που νιώθετε ότι είναι σωστό για σας.
Περιπτώσεις που ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος:
• Αν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο, τότε μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές θηλαστικές και
καταποτικές κινήσεις, οπότε ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος.
• Μερικές μητέρες έχουν εισέχουσες θηλές, οπότε δεν μπορεί να πάρει το στήθος το μωρό. Τις
περισσότερες όμως φορές μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό με οδηγίες που θα πάρετε από
τον γιατρό σας ή την υπεύθυνη για το θηλασμό νοσοκόμα ή τη μαία σας.
• Μητέρες που παίρνουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο, απαγορεύεται να θηλάζουν.
Επίσης υπάρχουν και άλλα φάρμακα που όταν τα παίρνει η μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει. Γι’ αυτό αν
θα πρέπει να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο όταν θηλάζετε πρέπει πρώτα να πάρετε την άδεια του
γιατρού σας.
• Απαγορεύεται επίσης να θηλάζουν οι μητέρες που πάσχουν από AIDS ή έχουν ενεργό ηπατίτιδα.
• Μαστίτιδα. Ο θηλασμός μπορεί να διακοπεί προσωρινά και να ξαναξεκινήσει μόλις βελτιωθεί
ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΗΛΩΝ: Η εμπειρία του θηλασμού πρέπει να είναι άνετη και ευχάριστη. Παρόλα αυτά κάποιες γυναίκες παραπονιούνται για πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί ελάχιστες φορές αρκεί να φροντίσετε εσείς γι’ αυτό, γιατί ναι μεν τις πρώτες μέρες του θηλασμού θα έχετε μαλακές θηλές όμως μετά από 1-2 εβδομάδες μπορεί να ερεθιστούν τόσο που να πονάτε. Δεν είναι φυσιολογικό να έχετε φουσκάλες, πολύ ξηρό δέρμα και να αισθάνεστε πόνο τόσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όσο και στο μεσοδιάστημα.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΗΛΩΝ: Για να μην αποκτήσετε πολύ ευαίσθητες και ερεθισμένες θηλές, φροντίστε να έχετε τη σωστή στάση κατά τη διάρκεια του θηλασμού ώστε το μωρό να μπορεί να πιάσει σωστά τη θηλή. Το μωρό πρέπει να έχει σταματήσει να θηλάζει πριν το τραβήξετε από το στήθος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΗΛΩΝ: Περιορίστε τον θηλασμό στην ερεθισμένη θηλή. Αρχίστε τον θηλασμό από τη θηλή που δεν είναι ερεθισμένη. Κάνετε μασάζ στο στήθος σας την ώρα που θηλάζετε. Έτσι θα ερεθίσετε τους αδένες και θα κατεβεί το γάλα πιο γρήγορα. Χρησιμοποιείστε στηθόδεσμο από βαμβακερό ύφασμα και τα ειδικά επιθέματα στήθους. Αν ερεθιστούν οι θηλές σας και σκάσει το δέρμα γύρω από αυτές χρησιμοποιήστε λίγη λανολίνη σαν μαλακτικό. Η λανολίνη θα σχηματίσει ένα στρώμα και δεν θα αφήσει το δέρμα να ξεραθεί. Αν το στήθος σας είναι σκληρό, προσπαθήστε πρώτα να βγάλετε λίγο γάλα με το χέρι. Έτσι η θηλαία άλως θα μαλακώσει, η θηλή θα ερεθιστεί και ο θηλασμός θα είναι πιο άνετος.
ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ: Την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, όταν το πρωτόγαλα μετατρέπεται σε ώριμο γάλα, θα αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο. Το αίσθημα αυτό εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες. Η υπερφόρτωση του στήθους εμφανίζεται όταν το μωρό σας δεν τρώει αρκετό γάλα, ώστε να μειωθεί η ποσότητα στο στήθος σας. σε αυτή την περίπτωση θα αισθάνεστε το στήθος σας σκληρό, θα πονάει και θα είναι πολύ ζεστό.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗΣ: Μπορείτε να εμποδίσετε την εμφάνιση της υπερφόρτωσης εάν:
Ταΐζετε το μωρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα περίπου 8-12 φορές το 24ωρο.
Δεν αραιώνετε το γάλα με νερό ή με κάτι άλλο για τις πρώτες 3-4 εβδομάδες εκτός και αν σας έχει συμβουλέψει να το κάνετε ο παιδίατρος.
Αν σταματήσετε να θηλάζετε το μωρό σας, η διακοπή πρέπει να γίνει σταδιακά.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗΣ: Τοποθετήστε μια ζεστή και υγρή πετσέτα πάνω στο στήθος σας για 2-5 λεπτά ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν το θηλασμό.
Βγάλτε, με το χέρι κάποια ποσότητα γάλακτος ώστε να μαλακώσει η περιοχή, αφού έχετε βγάλει την υγρή πετσέτα. Έτσι το μωρό μπορεί να θηλάσει πολύ πιο εύκολα. Κάντε ελαφρό μασάζ στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Τοποθετήστε κομπρέσες με παγωμένο νερό στο στήθος σας μετά το θηλασμό ώστε να φύγει το πρήξιμο και η δυσφορία που δημιουργεί.
Αν το μωρό σας δείχνει προτίμηση σε ένα μόνο μαστό, χρησιμοποιείστε κάποιο ειδικό μηχάνημα ή το χέρι σας ώστε να τραβήξετε το γάλα σας από τον άλλο μαστό.
Αν το μωρό σας δεν μπορεί να θηλάσει ή οι θηλές σας είναι επίπεδες χρησιμοποιήστε τις ειδικές θηλές από σιλικόνη που θα βοηθήσουν το μωρό σας να πιάσει εύκολα το στήθος . Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μπιμπερό, πιπίλες ή άλλα αντικείμενα στη διάρκεια της περιόδου της υπερφόρτωσης. Θα μπερδέψετε το μωρό και δεν θα θέλει να θηλάσει από το στήθος σας.
ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ: Είναι φλεγμονή του μαστού αρκετά επώδυνη για την μητέρα που μπορεί να οδηγήσει και σε απόστημα .Μπορεί να δημιουργηθεί όταν υπάρχουν ραγάδες στις θηλές απ’ όπου είναι εύκολη η είσοδος μικροβίων καθώς επίσης και όταν οι μαστοί είναι υπερφορτωμένοι και δεν αδειάζουν. Τα συμπτώματα είναι πυρετός 39° – 40° C, ταχυσφυγμία, κρυάδες, κακουχία, πονοκέφαλος, βάρος και θερμότητα στο στήθος. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.
Τι πρέπει να κάνετε:
1.Να συνεχίσετε να θηλάζετε σε συχνά χρονικά διαστήματα και αρχίζοντας από το στήθος που έχει το πρόβλημα. Επειδή η λοίμωξη έχει προσβάλλει τα μαλακά μόρια και όχι το γάλα, δεν χρειάζεται να φοβάστε μήπως αρρωστήσει το μωρό.
2. Κάνετε ζεστά λουτρά στο στήθος που έχει πρόβλημα ή κάνετε ένα ζεστό ντους πριν θηλάσετε.
3. Φροντίστε να βγάζετε το γάλα κάθε φορά που αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο.
4. Να μετράτε τη θερμοκρασία σας συχνά.
Σε περίπτωση που δεν υποχωρούν τα συμπτώματα χορηγείται αντιβιοτική αγωγή.
Πηγή: www.babyzone.gr