Ο Barry Gordon, καθηγητής της νευρολογίας και γνωστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine, απαντάει:
Συνειδητοποιούμε μόνο ένα μικρό ποσοστό των σκέψεων στον εγκέφαλό μας και από αυτές ελέγχουμε μόνο ένα ακόμα πιο μικρό μέρος. Η συντριπτική πλειοψηφία της συλλογιστικής μας πορείας διεξάγεται ασυνείδητα. Μόνο μία ή δύο σκέψεις από όσες γίνονται μπορούν να ξεφύγουν τελικά από το υποσυνείδητό μας. Λεκτικά λάθη και κινήσεις του σώματος, οι οποίες φαινομενικά δεν έχουν νόημα, δείχνουν μόνο ένα κομμάτι των αφιλτράριστων σκέψεών μας.
Οι ενοχλητικές σκέψεις που κάνει κάποιος κατά την διάρκεια της ημέρας ή πριν πέσει για ύπνο είναι αποδείξεις του εδιαφέροντος γεγονότος πως πολλές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας είναι εκτός τους συνειδητού μας ελέγχου. Το εάν μπορούμε να διατηρήσουμε τον πλήρη έλεγχο των νοητικών λειτουργιών αποτελεί μείζον θέμα στον τομέα της ελεύθερης βούλησης.
Ακόμα και οι προσεκτικές αποφάσεις δεν ελέγχονται απόλυτα από το συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου. Η σκέψη μας καθορίζει μόνο την αρχή και το τέλος ενός στόχου, αφήνει όμως την εφαρμογή σε ασυνείδητες νοητικές διεργασίες.
Ασκούμε κάποια εξουσία πάνω στην σκέψη μας όταν κατευθύνουμε την προσοχή μας, σαν ένα φως που πρέπει να φωτίσει κάτι συγκεκριμένο. Οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης μπορεί να είναι διασκεδαστικές καθώς σε ένα διάσημο πείραμα, το οποίο διεξήχθη σε ένα γήπεδο μπάσκετ, το ένα τρίτο του κοινού δεν πρόσεξε έναν άνθρωπο που ήταν ντυμένος γορίλας και διέσχιζε το γήπεδο. Μπορεί όμως να είναι και καταστροφικά, καθώς η ιδιαίτερα προσηλωμένη προσοχή του οδηγού ίσως να μην προσέξει το φανάρι που γίνεται κόκκινο ή την διέλευση ενός τραίνου.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο το πείραμα με το γορίλα
Παρά το γεγονός ότι οι σκέψεις φαίνονται να «ξεπετάγονται» στο μυαλό μας λίγο πριν ξαπλώσουμε, υπάρχει το ενδεχόμενο να προετοιμάζονταν στο υποσυνείδητό μας. Μόλις αυτές οι σκέψεις μαζέψουν αρκετή ισχύ, όλη η νοητική μας προσοχή πέφτει σε αυτές. Το μυαλό είναι μόνο εν μέρει υπό τον έλεγχό μας έτσι, συνεπώς η απενεργοποίηση του πριν πέσουμε για ύπνο είναι αδύνατη.
Βέβαια πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο αναπτύσσουμε την ικανότητα της αυτοπαρατήρησης, αρχίζουμε να καλλιεργούμε μια αποστασιοποίηση από τα λογικά σχήματα που εκφράζονται στο συνειδητό. Έτσι μειώνουμε την επίδραση που μας ασκούν, με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Άλλες μέθοδοι που μπορείς να δοκιμάσεις έιναι:
- Κάνε κάτι που σου αρέσει και σε χαλαρώνει, όπως ένα χόμπι. Ή διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο, άκου την αγαπημένη σου μουσική κ.λπ.
- Πέρασε χρόνο με τον εαυτό σου. Βρες λίγη ώρα μέσα στην ημέρα, ώστε να μείνεις μόνος σου και να χαλαρώσεις το σώμα και το μυαλό σου. Ακόμα και λίγα λεπτά είναι αρκετά. Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη. Να κάνεις διαλογισμό ή οποιαδήποτε δραστηριότητα σε χαλαρώνει, όπως γιόγκα,Tai Chi ή περπάτημα σε ένα ωραίο πάρκο που σε γεμίζει γαλήνη.
- Χρησιμοποίησε θετικές λέξεις και εκφράσεις. Οι λέξεις επηρεάζουν το υποσυνείδητο μας, την συμπεριφορά μας, τις σκέψεις μας και φυσικά τα συναισθήματα μας. Κάνε συνήθεια σου, να χρησιμοποιείς θετικές λέξεις και εκφράσεις όταν μιλάς με τους ανθρώπους γύρω σου, αλλά και στις εσωτερικές σου σκέψεις. Η χρήση θετικών λέξεων και εκφράσεων, θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το αίσθημα θλίψης και αρνητικής στάσης στη ζωή, τα οποία οδηγούν σε έλλειψη εσωτερικής γαλήνης. Αυξάνουν επίσης την αυτοπεποίθηση σου, την αυτοεκτίμηση και την αποφασιστικότητα σου.
- Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι. Ποιες εικόνες καταλαμβάνουν το μυαλό σου; Εικόνες προβλημάτων, δυσκολιών, αποτυχίας ή καταστροφής; Αυτές οι εικόνες σου στερούν την εσωτερική σου γαλήνη και χρειάζεται να τις αλλάξεις. Κάθε φορά που θα εμφανίζονται μπροστά σου οι αρνητικές σκέψεις, αντικατέστησε τες με εικόνες επιτυχίας, ευτυχίας, χαράς. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο. Ίσως να μην γίνει από την μια στιγμή στην άλλη, Χρειάζεται να έχεις υπομονή.
- Πάρε βαθιές ανάσες. Ειδικά όταν είσαι σε κατάσταση στρες.
- Γύμνασε το σώμα σου. Η άσκηση βελτιώνει τόσο την σωματική σου υγεία όσο και τη νοητική.
- Κάνε μια βόλτα στην φύση. Ένας περίπατος στην φύση έχει πολύ χαλαρωτικά αποτελέσματα. Τα δέντρα, οι λίμνες, η θάλασσα, η ανατολή, το ηλιοβασίλεμα σε βοηθάνε να βρεις την χαμένη σου εσωτερική γαλήνη.