- Τι είναι το Metaverse;
- Από πού προήλθε η ιδέα;
- Σημαντικά σημεία
- Πότε έγινε η λέξη Metaverse ευρέως γνωστή;
- Η Κατανόηση του Metaverse
- Ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με το Metaverse
- Τι είναι ακριβώς το Metaverse;
- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ AR επαυξημένης πραγματικότητας και VR εικονικής πραγματικότητας;
- Τι είναι το Facebook Metaverse;
Τι είναι το Metaverse;
Το metaverse ή αλλιώς μετασύμπαν είναι μια ψηφιακή πραγματικότητα που συνδυάζει πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτυακού παιχνιδιού, της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), της εικονικής πραγματικότητας (VR) και των κρυπτονομισμάτων για να επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν εικονικά.
Η επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιεί παράλληλα οπτικά στοιχεία, ήχο και άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα σε συνθήκες του πραγματικού κόσμου για να βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη. Αντίθετα, η εικονική πραγματικότητα είναι εξ ολοκλήρου εικονική και δημιουργεί ολοκληρωτικά φανταστικές πραγματικότητες.
Καθώς το metaverse ή μετασύμπαν μεγαλώνει, θα δημιουργήσει διαδικτυακούς χώρους όπου οι αλληλεπιδράσεις των χρηστών είναι πιο πολυδιάστατες από ό,τι υποστηρίζει η τρέχουσα τεχνολογία. Αντί να βλέπουν απλώς ψηφιακό περιεχόμενο, οι χρήστες στο μετασύμπαν θα μπορούν να βυθιστούν σε έναν χώρο όπου ο ψηφιακός και ο φυσικός κόσμος συγκλίνουν.
Από πού προήλθε η ιδέα;
Ο όρος metaverse μπορεί να εντοπιστεί στον Neal Stephenson και το δυστοπικό μυθιστόρημα του κυβερνοπάνκ Snow Crash. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1992 και θεωρείται κλασικό του είδους, μαζί με το Neuromancer του William Gibson, το οποίο περιγράφει έναν χώρο δεδομένων εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται matrix.
Το metaverse στο Snow Crash είναι ένας τρισδιάστατος χώρος εικονικής πραγματικότητας που μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση μέσω προσωπικών τερματικών και γυαλιών εικονικής πραγματικότητας που έχουν πολλά κοινά με το Oculus Quest και άλλα ακουστικά VR. Αυτός ο τρισδιάστατος χώρος εμφανίζεται στους χρήστες του ως ένα αστικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε κατά μήκος ενός ενιαίου δρόμου πλάτους εκατό μέτρων.
Ο Stephenson γράφει:
Όπως κάθε μέρος στο Reality, η οδός υπόκειται σε ανάπτυξη. Οι προγραμματιστές μπορούν να χτίσουν τους δικούς τους μικρούς δρόμους που τροφοδοτούνται από τον κεντρικό. Μπορούν να χτίσουν κτίρια, πάρκα, πινακίδες, καθώς και πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, όπως τεράστιες παραστάσεις φωτός, ειδικές γειτονιές όπου αγνοούνται οι κανόνες του τρισδιάστατου χωροχρόνου και ζώνες ελεύθερης μάχης όπου μπορούν να πάνε οι άνθρωποι να σκοτωθούν ο ένας τον άλλον.
Αν το όραμα του Stephenson για το μετασύμπαν φαίνεται γνωστό, είναι επειδή τα μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια για πολλούς παίκτες (MMOG, ή συνηθέστερα, MMO) μοιράζονται πολλές από τις ιδιότητές του. Στο Second Life (κυκλοφόρησε το 2003), για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν ρεαλιστικά avatar, να συναντηθούν με άλλους παίκτες, να δημιουργήσουν εικονικά αντικείμενα, να κατέχουν εικονική ιδιοκτησία και να ανταλλάξουν αγαθά και υπηρεσίες.
Εικονικές εμπειρίες όπως το Second Life μπορούν να περιγραφούν ως πρωτομετατάβερνες. Γιατί το πρόθεμα; Επειδή υπάρχουν απομονωμένα, καθένα από αυτά είναι ένα ψηφιακό νησί του οποίου οι κάτοικοι και τα εικονικά τους περιουσιακά στοιχεία δεν το εγκαταλείπουν ποτέ. Το μετασύμπαν που θέλει να δημιουργήσει ο Mark Zuckerberg δεν είναι κάποια μεγαλειώδης εικονική εμπειρία – είναι η επόμενη έκδοση του Διαδικτύου.
Σημαντικά σημεία
- Το metaverse είναι ένα κοινόχρηστο εικονικό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου.
- Τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) συνδυάζονται στο μετασύμπαν για να δημιουργήσουν μια αίσθηση «εικονικής παρουσίας».
- Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, πιστεύει ότι τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας θα είναι τελικά τόσο διαδεδομένα όσο τα smartphone.
- Τον Οκτώβριο του 2021 το Facebook ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να βοηθήσει στη διαμόρφωση του μετασύμπαντος/metaverse.
Πότε έγινε η λέξη Metaverse ευρέως γνωστή;
Η λέξη άρχισε να εμφανίζεται στις ειδήσεις όταν άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 σχετικά με μια αλλαγή επωνυμίας στο Facebook – με νέο όνομα – για να οριστικοποιήσει τη δέσμευση το μέλλον του Facebook στο metaverse. Πράγμα που πολύ σύντομα έγινε πραγματικότητα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg ανακοίνωσε το νέο όνομα Meta στο συνέδριο Connect 2021 του Facebook στις 28 Οκτωβρίου, με την ιστοσελίδα του να το χαρακτηρίζει ως “μια εταιρεία κοινωνικής τεχνολογίας”. — συναντηθείτε με φίλους και οικογένεια, δουλέψτε, μάθετε, παίξτε, ψωνίστε, δημιουργήστε — καθώς και να αποκτήσετε εντελώς νέες εμπειρίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τους υπολογιστές ή τα τηλέφωνα σήμερα…Στο μέλλον, θα μπορείτε να να τηλεμεταφέρετε αμέσως ως ολόγραμμα για να βρίσκεστε στο γραφείο χωρίς μετακινήσεις, σε μια συναυλία με φίλους ή στο σαλόνι των γονιών σας για να συναντηθείτε», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ σε μια «Ιδρυτική Ανακοίνωση, του 2021» που κυκλοφόρησε στις 28.2 Οκτωβρίου:
“Μπορείς να παρακολουθήσεις ολόκληρη την ομιλία και να μάθεις περισσότερα για το πώς το metaverse θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες στο meta.com. Μπορείς επίσης να μάθεις περισσότερα για τη δουλειά μας τους τελευταίους μήνες για την ανάπτυξη της επωνυμίας Meta στο ιστολογιό μας”,
Η ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ διαφημίζει ότι το meta «δημιούργησε ένα βίντεο που περιγράφει πώς θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το metaverse μια μέρα».
Η Κατανόηση του Metaverse
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook αναφέρει το metaverse, σημειώνοντας σε ένα δελτίο τύπου στις 17 Οκτωβρίου 2021 ότι το metaverse είναι “μια νέα φάση διασυνδεδεμένων εικονικών εμπειριών που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Στην καρδιά του βρίσκεται η ιδέα ότι, δημιουργώντας μια ισχυρότερη αίσθηση «εικονικής παρουσίας», η αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο μπορεί να έρθει πολύ πιο κοντά στην εμπειρία της πραγματικής προσωπικής αλληλεπίδρασης.»3
Το ενδιαφέρον για το metaverse αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς οι επενδυτές και οι εταιρείες θέλουν να είναι μέρος αυτού που θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα στην τεχνολογία. Το metaverse «θα είναι ένα μεγάλο επίκεντρο [του Facebook] και νομίζω ότι αυτό θα είναι απλώς ένα μεγάλο μέρος του επόμενου κεφαλαίου για τον τρόπο με τον οποίο το Διαδίκτυο εξελίσσεται μετά το Διαδίκτυο για κινητά», δήλωσε ο Zuckerberg στον τεχνολογικό ιστότοπο The Verge λίγο πριν ανακοινωθεί η αλλαγή του ονόματος. “Και νομίζω ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο και για την εταιρεία μας, διπλασιάζοντας πραγματικά την αξία της.
Οι υποστηρικτές του μετασύμπαντος/metaverse θεωρούν την έννοια ως το επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη του Διαδικτύου. Το Facebook, για παράδειγμα, έχει ήδη επενδύσει πολλά σε AR και VR, αναπτύσσοντας υλικό όπως τα ακουστικά Oculus VR, ενώ τα γυαλιά AR και οι τεχνολογίες ενός ειδικού βραχιολίου βρίσκονται στα σκαριά.5
Ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος πιστεύει ότι τα γυαλιά AR επαυξημένης πραγματικότητας θα είναι μια μέρα πανταχού παρόντα όπως τα smartphone, είπε στο The Verge ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, το Facebook “θα μεταβεί ουσιαστικά από τους ανθρώπους που μας βλέπουν ως εταιρεία κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε μια εταιρεία metaverse.”
- 50 εκατομμύρια δολάρια επενδύει το Facebook σε παγκόσμιους εταίρους έρευνας και προγραμμάτων για να οικοδομήσει το μετασύμπαν με “υπεύθυνο” τρόπο.
Ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με το Metaverse
Πολυάριθμα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες διαδραματίζονται σε μετασύμπαντα/metaverses — ψηφιακούς κόσμους που δεν διακρίνονται από τον πραγματικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Neal Stephenson επινόησε τον όρο “metaverse” στο μυθιστόρημά του Snow Crash το 1992.
Στο βιβλίο, ανθρώπινα άβαταρ και πράκτορες λογισμικού αλληλεπιδρούν σε έναν τρισδιάστατο εικονικό χώρο. Συχνά, αυτά τα μετασύμπαντα επιστημονικής φαντασίας είναι δυστοπικοί κόσμοι. Μερικοί από τους συγχρόνους του Ζούκερμπεργκ ανησυχούν ότι το πραγματικό μετασύμπαν – το «ίντερνετ της επόμενης γενιάς» – θα μπορούσε να γίνει ένας δυστοπικός εφιάλτης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Niantic, Τζον Χάνκε, για παράδειγμα, έγραψε σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι «Πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες φαίνεται να ενδιαφέρονται πολύ να φέρουν στη ζωή αυτό το όραμα ενός εικονικού κόσμου στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας και του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα αυτά τα μυθιστορήματα χρησίμευσαν ως προειδοποιήσεις για ένα δυστοπικό μέλλον της τεχνολογίας που πήγε στραβά.”
Η Niantic είναι ένας προγραμματιστής λογισμικού που είναι περισσότερο γνωστός για τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας για κινητά Ingress και Pokémon Go.
Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε το ενδιαφέρον για το μετασύμπαν καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάστηκαν από το σπίτι και πήγαν σχολείο εξ αποστάσεως. Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες ότι το μετασύμπαν θα διευκολύνει τους ανθρώπους να περνούν χρόνο χωριστά—ακόμα και σε έναν κόσμο μετά την COVID-19.
Ο Χάνκε έγραψε: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να γείρουμε στην «πραγματικότητα» της επαυξημένης πραγματικότητας – ενθαρρύνοντας όλους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας, να σηκωθούν, να περπατήσουν έξω και να συνδεθούν με τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας…. Η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για Κάντε αυτές τις βασικές ανθρώπινες εμπειρίες καλύτερες – όχι για να τις αντικαταστήσετε.”8
Τι είναι ακριβώς το Metaverse;
Το Facebook ορίζει το metaverse ως “ένα σύνολο εικονικών χώρων όπου μπορείτε να δημιουργήσετε και να εξερευνήσετε με άλλα άτομα που δεν βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο με εσάς.”9 Ενώ η τεχνολογία metaverse απέχει χρόνια από την πλήρη υλοποίηση, αναμένεται τελικά να είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να εργαστείτε, να παίξετε, να μάθετε, να δημιουργήσετε, να ψωνίσετε και να αλληλεπιδράσετε με φίλους σε ένα εικονικό, διαδικτυακό περιβάλλον.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ AR επαυξημένης πραγματικότητας και VR εικονικής πραγματικότητας;
Η επαυξημένη πραγματικότητα περιλαμβάνει την επικάλυψη οπτικών στοιχείων, ήχου και άλλων αισθητηριακών ερεθισμάτων σε ένα πραγματικό περιβάλλον για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Το AR μπορεί να προσπελαστεί με ένα smartphone και οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν την παρουσία τους στον πραγματικό κόσμο. Συγκριτικά, η εικονική πραγματικότητα είναι εντελώς εικονική και ενισχύει τις φανταστικές πραγματικότητες. Το VR απαιτεί συσκευή ακουστικών και οι χρήστες ελέγχονται από το σύστημα.10
Τι είναι το Facebook Metaverse;
Το metaverse δεν έχει μοναδικό δημιουργό (ή ορισμό), επομένως δεν είναι κάτι που το Facebook κατέχει ή είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, το Facebook έχει ήδη επενδύσει πολλά στο metaverse μέσω των ακουστικών Oculus VR του και εργάζεται σε τεχνολογίες γυαλιών AR και βραχιολιών. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 μια επένδυση 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιους εταίρους έρευνας και προγραμμάτων για να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία metaverse θα αναπτυχθεί υπεύθυνα.9