Φαρμακεια που κανουν rapid test σε χαμηλές τιμές, ή πακέτα προσφορών.
Προτείνουμε πριν επισκευθείς οποιοδήποτε από τα παρακάτω φαρμακεία/κέντρα να επιβεβαιώσεις την τιμή πρώτα τηλεφωνικά, καθώς και να ρωτήσεις αν χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού.
Η λίστα είναι ανεπίσημη και θα ενημερώνεται συνεχώς και με τη δική σας βοήθεια. Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται είναι αναδημοσιεύσεις από κοινωνικά δίκτυα και η μόνη πρόθεση είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Εαν κάποιο φαρμακείο θέλει να ενταχθεί ή δεν επιθυμεί να βρίσκεται στη λίστα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας εδώ
Ενα θέλεις να προστεθεί κάποιο φαρμακείο ή διαπίστωσες κάποιο λάθος, παρακαλούμε άσε ένα σχόλιο ή επικοινώνησε μαζί μας εδώ
Εαν κάποιο φαρμακείο θέλει να ενταχθεί ή δεν επιθυμεί να βρίσκεται στη λίστα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας εδώ
Πηγές: Doctoranytime, Facebook, Twitter
Λίγα λόγια για τα Rapid τεστ αντιγόνου COVID-19
Τα περισσότερα rapid test αντιγόνου για COVID-19 (Ag-RDT) χρησιμοποιούν ως μέθοδο την ανοσοχρωματογραφία που χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο HIV, ελονοσίας και γρίπης. Τα Ag-RDT συνήθως αποτελούνται από μια πλαστική κασέτα με θέση εισαγωγής του δείγματος (sample) και ρυθμιστικό διάλυμα (buffer). Η κασέτα αυτή περιλαμβάνει και δοκιμασία ελέγχου για την επιβεβαίωση της σωστής λειτουργίας της κασέτας (control). Στην περίπτωση των rapid test για τον SARS-CoV-2, ο στόχος είναι συχνά μια πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου του ιού, που προτιμάται λόγω της σχετικής αφθονίας της.
Συνήθως, όλα τα υλικά που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της δοκιμής, συμπεριλαμβανομένων των υλικών συλλογής δειγμάτων, παρέχονται στο εμπορικό κιτ. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί με βάση επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 90 γρήγορα τεστ, αυτά χαρακτηρίζονται από την ευαισθησία και την ειδικότητα τους. Η ευαισθησία είναι το ποσοστό των θετικών περιπτώσεων, σύμφωνα με τη μέθοδο αναφοράς που είναι η rt-PCR, που εντοπίζονται ως θετικά από τα υπό αξιολόγηση rapid τεστ αντιγόνου για COVID-19 (Ag-RDT).
Η ειδικότητα είναι το ποσοστό των περιπτώσεων αρνητικών, σύμφωνα με τη μέθοδο αναφοράς που είναι η rt-PCR, που εντοπίζονται ως αρνητικά από τα υπό αξιολόγηση rapid τεστ αντιγόνου για COVID-19 (Ag-RDT). Οι απαιτήσεις απόδοσης τους είναι ευαισθησία ≥80% και ειδικότητα ≥97%. Τα περισσότερα από αυτά έχουν λάβει τις ενδείξεις CE και EUL από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για χρήση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν υπήρξε χρόνος για να μελετηθούν
Το αντιγονικό τεστ μπορεί να βοηθήσει κυρίως όταν ελέγχονται ασθενείς με συμπτώματα όπου αυξάνει η ευαισθησία του, αλλά έχει μειωμένη αξιοπιστία στην ανίχνευση φορέων και στην ιχνηλασιμότητα των μεταδόσεων. Η πολιτεία της Νεβάδα στην Αμερική έχει εγκαταλείψει το τεστ αντιγόνων λόγω ακριβώς της μειωμένης ευαισθησίας του και χρησιμοποιεί το μοριακό τεστ (rt-PCR). Προς το παρόν μόνο τα εργαστηριακά μοριακά τεστ που βασίζονται σε RT-qPCR έχουν ελεγχθεί (αν και αυτό είναι αρκετά αμφισβητήσιμο) και συστήνονται από τον ΠΟΥ για διάγνωση.
1) Αξιοπιστία: Οι εκτιμήσεις της διαγνωστικής ευαισθησίας και ειδικότητας είναι εκτιμήσεις που βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα που προέρχονται κατά προτίμηση από ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων. Όσο περισσότερα δείγματα αναλύονται τόσο πιο αξιόπιστες είναι οι εκτιμήσεις της διαγνωστικής ευαισθησίας και ειδικότητας. Η χρησιμότητα των τεστ καθορίζεται επίσης από την θετική και αρνητική προβλεπτική τους αξία, η οποία καθορίζεται εκτός από την διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα και από τον επιπολασμό, ή πιο απλά από το ποσοστό των ατόμων στο γενικό πληθυσμό που είναι θετικά και έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αν παράλληλα με τα τεστ αυτά δεν ληφθούν υπόψη και άλλες σχετικές πληροφορίες, όπως το κλινικό ιστορικό και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ, τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να δώσουν πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Στη εποχή της τόσο έντονης ανάγκης για παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία, οι κλινικοί γιατροί, οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας χρειάζονται επειγόντως γρήγορα, ευαίσθητα, αξιόπιστα αλλά και χαμηλού κόστους διαγνωστικά τεστ για να διαχειριστούν τον τόσο αυξημένο αριθμό ατόμων που εισρέουν στα νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό ο ρόλος εγκεκριμένων και αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Η χρήση μη-αξιόπιστων τεστ, η το κυριότερο η μη-σωστή εφαρμογή αξιόπιστων τεστ στα εργαστήρια μπορεί να οδηγήσει είτε σε χαρακτηρισμό COVID-19- αρνητικών ατόμων ως θετικών στον κορωνοϊό ασθενών, η το αντίθετο. Και στις δύο περιπτώσεις είναι εμφανές ότι οι συνέπειες είναι τραγικές για τα όλα συστήματα Υγείας.
2) Χρήση: Η χρήση των τεστ ταχείας διάγνωσης και τα αποτελέσματα των ελέγχων από μη εγκεκριμένα/αδειοδοτημένα άτομα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην σωστή καταγραφή δεδομένων. Η χρήση του από υγειονιμικό προσωπικό, γίνεται όπου η χρήση της rt-PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμη. Η χρήση του θα μπορούσε να ανιχνεύσει και να περιορίσει άμεσα τη διασπορά του SARS-CoV-2. Τα θετικά αποτελέσματα (ή ένα αντιπροσωπευτικό τους δείγμα) θα πρέπει επαναληφθούν με rt-PCR προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. (Εύη Λιανίδου Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την εκδήλωση για την ανακοίνωση, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, της πλήρωσης της θέσης αποθανούσας ανωτάτης δικαστού, 12 άτομα συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ενώ πριν είχαν ελεγχθεί με τεστ αντιγόνων. Τα αντιγονικά τεστ είχαν βγει αρνητικά και τα ψευδώς αρνητικά άτομα συνέχιζαν να συμπεριφέρονται κανονικά και να μεταδίδουν τον ιό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξάπλωσή του.
3) Επιδημιολογική επιτήρηση: Ο ΠΟΥ προτείνει τη χρήση των γρήγορων τεστ μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, και δεν τα συστήνει για διάγνωση και λήψη κλινικών αποφάσεων μέχρι να αξιολογηθούν σε συγκριτικές μελέτες με τα εργαστηριακά μοριακά τεστ αντίστοιχα σε μεγάλη κλίμακα. Το ίδιο ισχύει και για τα γρήγορα ορολογικά τεστ. Αλλά τα γρήγορα τεστ αυτά μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμα σε επιδημιολογικές μελέτες. Η επιτήρηση της επιδημίας όμως δεν γίνεται κάνοντας τεστ στις πλατείες και στους δρόμους «όπου λάχει» και μετρώντας τα θετικά, όπως μέχρι τώρα γίνεται, αλλά ούτε και μοιράζοντας τα τεστ στον κόσμο «κάντε τα μόνοι σας και πείτε μας τα αποτελέσματα»
Αυτό το γελοίο μέτρο με τα δωρεάν κατ΄οίκον τεστ αποκλείεται να το πρότειναν οι «επιστήμονες» αλλά είναι ξεκάθαρα απόφαση της πολιτικής εξουσίας.
4) Γιατί γίνονται και μάλιστα μοιράζονται δωρεάν: α) Οικονομικά συμφέροντα, εδώ δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αριθμούς και ντοκουμέντα, απλά η διαφορά μεταξύ της τιμής παραγωγής και τιμής κρατικής χρέωσης είναι τεράστια. (Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι επίσης το ίδιο φθηνά αλλά «δεν τα βρίσκουν στις μίζες»!!!) β) Να στρέψουν το ενδιαφέρον στον κόσμο και να διασπείρουν τον πανικό. Να μοιράσουν στον καθένα την «ατομική του ευθύνη» για μια ακόμα φορά, απαρνούμενοι την ευθύνη της επιδημιολογικής επιτήρησης. γ) Να δείξουν ότι νοιάζονται για τον κόσμο, για άλλη μια φορά όμως επιβεβαιώνουν ότι προσπαθούν να ασχοληθούν με τους υγιείς διασπείροντας τους τον πανικό, δείχνοντας όμως το πρόσωπο του στοργικού «πατερά» που νοιάζεται για τα παιδιά του. Μας δίνουν ένα παιχνιδάκι ακόμα … να παίζουμε να ξεχνιόμαστε!!!
5) Ένα είναι το καλό… ότι πρωτοπορούμε … έστω και σε αυτό!!!
πολύ καλή δουλειά! .Μπράβο!