Γη

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο (φωτο)

Ο Αμαζόνιος

Έχει μήκος 6.840 χιλιόμετρα και τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στον κόσμο (7.050.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), η οποία καλύπτει το 40% της Νότιας Αμερικής. Εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορελάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).

nilos-river

2. Ο Νείλος- Ο «Μεγάλος ποταμός»

Έχει μήκος 6.650 χιλιόμετρα και δύο σημαντικούς κλώνους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο και τον Γαλάζιο Νείλο. Η λεκάνη απορροής του Νείλου καλύπτει 3.254.555 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 10% της έκτασης της Αφρικής. Εκβάλλει στη Μεσόγειο με ένα μεγάλο Δέλτα.

potamos-nilos

potamos-nilos-kataraktes
Οι καταρράκτες του Μπλε Νείλου στην Αιθιοπία

3. Ο Γιανγκτσέ-το μακρύ ποτάμι

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας με μήκος 6.300 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 1.800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας βόρεια της Σαγκάης. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει το 1/5 του εδάφους της Κίνας και είναι ο σημαντικότερος ποταμός, για την ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Κίνας.

potami-yagtse

4. Ο Μισσισσιπής

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 3.734 χιλιόμετρα, πηγάζει από την λίμνη Itasca στην Μινεσότα και εκβάλλει στον κόλπο του Μεξικού. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.980.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. To όνομά του στη γλώσσα των Ινδιάνων σημαίνει»ο πατέρας των νερών», ενώ στη γλώσσα των Ojibwe (ιθαγενείς Αμερικάνοι) σημαίνει»μεγάλος ποταμός».  Αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο ποτάμια, τον Μισσισσιπή και τον Μισσούρι, που είναι παραπόταμός του, αλλά πολύ μεγάλος.

Mississippis-potami

 5.  Ο Γενισέι (Yenisei–Angara–Selenge)

Το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα, που χύνεται στον Αρκτικό Ωκεανό. Με μήκος 5.539 χιλιόμετρα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.580.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από την Μογγολία και είναι παγωμένοςπερισσότερο από τους μισούς μήνες του χρόνου.

potami-genisei

6. Ο Κίτρινος Ποταμός

Ο Κίτρινος Ποταμός, με μήκος 5.464 χιλιόμετρα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της  Κίνας, μετά τον ποταμό Γιανγκτσέ, και ο έβδομος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 745.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ονομάστηκε «Κίτρινος Ποταμός»λόγω του κίτρινου χρώματος που έχει το νερό κοντά στο δέλτα του ποταμού. Το χρώμα έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται στην κίτρινη ασβεστώδη λάσπη που βρίσκεται διαλυμένη στο νερό. Το κινέζικο γνωμικό «όταν ο Κίτρινος Ποταμός καθαρίσει» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός το οποίο μάλλον δε θα συμβεί ποτέ ανάλογο του ελληνικού «του Αγίου Ποτέ». Πηγάζει από τα Όρη Μπαγιάν Χαρ στη δυτική κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ, και εκβάλλει στη Θάλασσα Μποχάϊ, μία επιμέρους εσωτερική θάλασσα στο βόρειο τμήμα της Κίτρινης Θάλασσας.

kitrinos-potamos

7. Ο Ομπ

Ο τέταρτος μεγαλύτερος σε μήκος στη Ρωσία (δυτική Σιβηρία) και ο όγδοος στον κόσμο. Έχει μήκος 5.462 χιλιόμετρα και η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.990.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκβάλλει στον Αρκτικό Ωκεανό. Από τις αρχές του Νοέμβρη έως το τέλος του Απρίλη είναι παγωμένος.

potami-ob

8. Ο Παρανά

Ο Παρανά είναι ο σπουδαιότερος ποταμός της Αργεντινής, ο δεύτερος σε μήκος της Νοτίου Αμερικής και ο ένατος  του κόσμου. Έχει συνολικό μήκος 4.880 χιλιόμετρα και διασχίζει τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Το όνομα Παρανά, στη γλώσσα Tupi, σημαίνει «σαν τη θάλασσα». Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.582.672 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σχηματίζεται από τη συμβολή δύο ποταμών του Γκράντε και Παραναΐμπα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας και ρέοντας προς Νότο εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό.

parana-potami

9. Ο Κονγκό

Ο ποταμός Κονγκό είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της κεντρικής Αφρικής. Το συνολικό του μήκος, που είναι 4.700 χιλιόμετρα τον κατατάσσει δεύτερο σε μήκος στην Αφρική, μετά τον Νείλο.  Είναι επίσης ο δεύτερος ποταμός του κόσμου σε έκταση της λεκάνης απορροής (4.014.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα), και πάλι πίσω από τον Αμαζόνιο. Πηγάζει από τις λίμνες Τανγκανίκα και Μουέρου και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό.

kongo-potami

10. Ο Αμούρ-ο μαύρος ποταμός
Ο Αμούρ ή Χέιλονγκ Γιανγκ ή Σαχαίγιάν Ουλά (μαύρος ποταμός στη γλώσσα Μαντσού)είναι το δέκατο μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο. Βρίσκεται στα εδάφη της Κίνας και της Ρωσίας και ένα μέρος του αποτελεί σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Το μέγεθός του είναι 4.444 χιλιόμετρα και η λεκάνη απορροής του καλύπτει 1.855.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα βουνά της δυτικής Μαντζουρίας και σχηματίζεται από άλλους δύο ποταμούς, ο πρώτος από τους οποίους-ο Σχίλκα- βρίσκεται στη Ρωσία και ο δεύτερος-ο Αργκούν- στην Κίνα. Εκβάλλει στον Ειρηνικό ωκεανό.

potami-amur

Πηγή: en.wikipedia.org Hotels in Samos