Η πεταλούδα μονάρχης (Monarch Butterfly), τραβάει την προσοχή λόγω των έντονων χρωμάτων της και ειδικά το πορτοκαλί.
Γνωρίζατε όμως ότι ταξιδεύει πάνω από 5.000 χιλιόμετρα ώστε να χτίσει τη φωλιά της σε πιο θερμότερα κλίματα το χειμώνα;
Ζυγίζει περίπου ένα γραμμάριο και παρόλα αυτά ταξιδεύει έως και 80,5 χιλιόμετρα ημερησίως. Το ταξίδι είναι μαζικό και αρχίζει από τις Βόρειες ΗΠΑ ή τον Καναδά και καταλήγει στη Σάντα Κρουζ είτε στο Μεξικό.
Αυτό όμως που είναι πραγματικά απίστευτο είναι ότι οι πεταλούδες εντοπίζουν τα δέντρα που χρησιμοποίησαν την περασμένη χρονιά οι πρόγονοί τους και μαζεύονται όλες μαζί στον ίδιο κορμό για να ζεσταθούν.
Πως γνωρίζουν ποια είναι τα σωστά δέντρα, για να ξεχειμωνιάσουν; Αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμα με σιγουριά.
Έτσι ολόκληρα δάση καλύπτονται από πεταλούδες μονάρχες και από πράσινα γίνονται πορτοκαλί.
Για να γίνει ένας ολόκληρος κύκλος μετανάστευσης από το Βορρά στο Νότο και το αντίστροφο χρειάζονται περίπου 4 γενιές. Στο DNA τους είναι γραμμένος ο προορισμός τους και το ταξίδι για την επιβίωσή τους.
Έχουν περάσει 41 χρόνια από την ημέρα που ο ζωολόγος Ούρκουχαρτ συνέλαβε το καλοστημένο σχέδιο μετανάστευσης ενός πανέμορφου είδους πεταλούδας της Danais Plexippus.
Ήταν τον Ιανουάριο του 1975, όταν ζωολόγος Φρεντ Ούρκουχαρτ έγινε ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός για το σχέδιο μετανάστευσης της πεταλούδας Μονάρχης (Danaus plexippus).
Μετά από έρευνες δεκαετιών ο Καναδός εντομολόγος στις 9 Ιανουαρίου 1975 μαζί με την Catalina Trails και τον Ken Brewer κατάφεραν να ανακαλύψουν που περνούσαν το χειμώνα οι πεταλούδες. “Εντοπίσαμε την αποικία. Τις βρήκαμε, εκατομμύρια πεταλούδες Μονάρχης πάνω στα δέντρα κοντά σε ένα ξέφωτο στο βουνό” του είπε ο Ken Brewer.
Ο Καναδός εντομολόγος έκανε συλλογή από πεταλούδες από παιδί και αυτό το ενδιαφέρον του τον οδήγησε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στην εντομολογία το 1940. Διορίστηκε έφορος εντόμων στο Βασιλικό μουσείο του Οντάριο, στο τμήμα της Ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Οντάριο, έγινε διευθυντής της Ζωολογίας και Παλαιοντολογίας στο Βασιλικό μουσείο του Οντάριο, και το 1961 διορίστηκε ως καθηγητής Ζωολογίας, μια θέση που κράτησε μέχρι την απόσυρσή του το 1979.
Ποιος είναι τελικά ο μεγαλύτερος οργανισμός στη Γη;
Το εντυπωσιακό ταξίδι της πεταλούδας “Μονάρχης”
Η πεταλούδα “Μονάρχης” (Danaus plexippus) ανήκει στην οικογένεια Nymphalidae. Θεωρείται ο “βασιλιάς” των πεταλούδων, εξ ου και το όνομά της.
Είναι από τις μεγαλύτερες πεταλούδες και το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 8-10 εκατοστά. Ζει κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Σπάνια μπορεί να βρεθεί στη δυτική Ευρώπη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως η Αυστραλία, η Ινδία, οι Αζόρες, τα Κανάρια νησιά κ.ά.
Είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το χαρακτηριστικό πορτοκαλί-μαύρο χρώμα των φτερών της.
Οι θηλυκές πεταλούδες γεννούν αυγά στα μεταναστευτικά αυτά ταξίδια τους. Τέσσερις γενιές πεταλούδων αλλάζουν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Οι τρεις πρώτες γενιές πεθαίνουν μέσα στις έξι πρώτες εβδομάδες.
Η τέταρτη γενιά είναι αυτή που θα ολοκληρώσει το ταξίδι.
Αποτελεί αντικείμενο έρευνας το πως οι διαφορετικές γενιές καταφέρνουν να επιστρέφουν στα ίδια μέρη διαχείμασης. Τα σχέδια πτήσης φαίνεται να κληρονομούνται και να βασίζονται στη θέση του ήλιου στον ουρανό, καθώς και σε μια ηλιακή πυξίδα, που βασίζεται στον κιρκαδικό ρυθμό των κεραιών τους.
Νεότερη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης, για να προσανατολίζονται.
Η πεταλούδα Μονάρχης είναι δηλητηριώδης ή το λιγότερο έχει άσχημη γεύση για τα πουλιά ή άλλα θηλαστικά, που θέλουν να … δοκιμάσουν τη γεύση της.
Θεωρείται ότι τα φωτεινά χρώματα, τόσο της προνύμφης όσο και της πεταλούδας, αποτελούν προειδοποίηση.