Ίσως πολλοί γονείς να δυσκολευτούν να το πιστέψουν, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κάποια παιδιά “παραείναι” καθαρά. Σωστά διαβάσατε.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, η συνεχής απολύμανση εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να έρθει σε επαφή με οργανισμούς που βελτιώνουν την ενδυνάμωσή του.
Ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital δημοσίευσαν την έρευνά τους στο τεύχος Μαρτίου του Science Magazine. Εκεί εξηγούν ότι η ελλιπής έκθεση σε μικρόβια στην παιδική ηλικία αυξάνει την ευαισθησία σε κάποιες ασθένειες, αναλύοντας το πώς και το γιατί.
Η έρευνα έγινε σε ποντίκια αλλά φάνηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναπτυχθεί πλήρως πρέπει να εκτίθεται σε παθογόνους οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, υπήρχαν 2 ομάδες ποντικιών. Μία που μεγάλωσε σε φυσιολογικές συνθήκες έκθεσης σε μικρόβια και μία που το περιβάλλον τους ήταν αποστειρωμένο.
Η ομάδα των ποντικιών που μεγάλωσε σε αποστειρωμένο περιβάλλον δεν ανέπτυξε πολλά Τ-λεμφοκύτταρα, νοσούσε αρκετά πιο εύκολα από μικρόβια και είχε πολύ πιο έντονα συμπτώματα από την άλλη ομάδα που μεγάλωσε εκτεθειμένη (φυσιολογικά) σε παθογόνους οργανισμούς.
Αυτά τα χαρακτηριστικά έδειξαν να επηρεάζουν τα ποντίκια σε όλο το υπόλοιπο της ζωής τους.
Η υπόθεση της υπερβολικής αποστείρωσης ή υγιεινής παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1989 από τον D.P. Strrachen στην επιστημονική εφημερίδα British Medical Journal.
Ο κ. Strrachen υποστήριξε ότι η μικρή έκθεση των παιδιών σε παθογόνους οργανισμούς, εξαιτίας του διαδεδομένου εμβολιασμού των παιδιών και της αυξανόμενης χρήσης αντιβιώσεων, έχει οδηγήσει σε γενικευμένη αύξηση αλλεργικών ασθενειών.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι, όσοι προέρχονταν από μεγαλύτερες οικογένειες, είχαν μικρότερα ποσοστά άσθματος και αλλεργιών, μάλλον επειδή οι γονείς είχαν λιγότερο χρόνο να ασχοληθούν με τις μικρο-μολύνσεις των παιδιών τους. O βοηθός καθηγητή Ronald M. Ferdman της παιδιατρικής κλινικής στο τμήμα αλλεργιών και ανοσίας στο Los Angeles λέει:
«Δεν θα έλεγε κανείς να εκθέτετε τα παιδιά σας σε εστίες μόλυνσης, αλλά δεν χρειάζεται να κρατάτε τα παιδιά σας σε μια αποστειρωμένη φούσκα. Είναι παρανοϊκό που οι γονείς ανησυχούν αμέσως μόλις το παιδί τους έχει ένα κρύωμα».